Sedam namirnica koje ne smete jesti ako želite da smršate

Mnogi nutricionisti slažu se sa tim da je isključivanje određenih namirnica iz prehrane loša ideja, jer to obično deluje kontraproduktivno na osobu koja pokušava da se oslobodi viška kilograma. Iskustva dijetetičara pokazuju da se ljudima uglavnom jedu baš oni proizvodi koji su im isključeni iz prehrane. To deluje kontraproduktivno i može se dogoditi da, u trenutku slabosti, odluče da se prejedu baš onim namirnicama koje su vam zabranjene. Zato najbolji stručnjaci nikada ne savetuju potpuno isključenje iz ishrane bilo koje vrste hrane. Ipak, postoje određeni proizvodi koje ipak morate da izbegavate ukoliko želite da smršate.

1. Sve vrste grickalica koje sadrže u sebi visok procenat ugljenih hidrata

Kada jedete čips, krekere ili druge vrste grickalica koje sadrže visok procenat ugljenih hidrata vaše telo taj skrob pretvara u šećer koji se direktno šalje u krvotok. Tako se proizvodi dodatni insulin koji pomaže vašem telu da apsorbuje dodatni šećer. Rezultat svega je da nivo šećera u krvi pada, a vi osećate glad, iako ste uneli mnogo kalorija u organizam.

2. Smrznuti proizvodi

Da bi smrznute namirnice sačuvale svoju svežinu većina proizvođača hrane koristi natrijum koji je prirodni konzervans. Međutim, natrijum iz smrznute hrane zadržavaće vodu u vašem organizmu tako da se nećete osloboditi viška kilograma.

3. Proizvodi bogati vlaknima

Vlakna su neophodna našem organizmu jer regulišu rad probavnog sistema. Međutim, većina pločica i drugih proizvoda bogatih vlaknima sadrže visok procenat ugljenih hidrata i masti, a samim tim i kalorija. Zbog toga je najpametnije birati voće i povrće bogato vlaknima.

4. Niskokalorična hrana

Istraživanja pokazuju da ljudi imaju tendenciju da jedu mnogo više nego što im je potrebno kada su svesni da jedu niskokaloričnu hranu. Zbog toga se prejedejaju, a nemaju osećaj sitosti. Jako im nedostaju određeni ukusi i to ih navodi da prestanu sa dijetom.

5. Sokovi

Izbegavajte sve sokove, pa čak i prirodne. Da biste dobili jednu čašu soka od narandže potrebno vam je oko 3 komada tog voća. Ali, nemojte se zavaravati da pijete zdrav napitak. U vašoj čaši soka su svi šećeri iz tih narandži, ali su isključena prirodna vlakna koja imaju najvažniju nutritivnu vrednost.

6. Veštački zaslađena pića

Sve vrste voda slatkog ukusa i druga veštački zaslađena pića koja imaju vrlo malo ili čak i nula kalorija mogu izazvati glad. Zbog toga, pite vodu sa limunom ukoliko imate želju za vodom sa nekim ukusom.

7. Alhokol

Bilo koja vrsta alkoholnog pića osujetiće svaki vaš plan da smršate. Iako ima mnogo koktela koji sadrže malo kalorija, alkohol u organizmu izaziva glad, a nakon pijanstva teško da ćete odabrati da pojedete salatu. To će mnogo verovatnije biti pica.

Podeli

Scroll to Top