Sedam retro trendova koje ćemo nositi ovog proleća

Opšte je poznata činjenica da se trendovi konstantno smenjuju i vrte u krug, a najbolji dokaz za to su dešavanja u svetu mode tokom proteklih nekoliko sezona. Verujemo da ste dugo mislili da više nikada nećete nositi farmerke sa spuštenim strukom ili platforme, međutim, prošle godine su nam se ovi modeli vratili u velikom stilu. To iskustvo nas je naučilo da nijedan „zastareli“ trend nije zaboravljen i da bilo koji komad, ma koliko oprečnih mišljenja izazivao, može preko noći da stekne it status. S druge strane, nadolazeće proleće i leto bismo ugrubo mogli da opišemo kao sezonu dva superiorna trenda: jedan je povratak mode iz 70-tih godina koji je preplavio kolekcije najvećih brendova, a drugi je Y2K estetika koje kao da ne možemo da se zasitimo. To znači da ćemo ponovo nositi opuštene siluete, haljine i topove bez bretela, nakit u boji srebra i još mnogo toga. Lista retro komada koji su ove godine ponovo dobili svojih pet minuta prilično je dugačka, a mi smo uspeli da je svedemo na sedam trendova za koje verujemo da će biti najpopularniji.

BOMBER JAKNE

Nakon višegodišnje pauze bomber jakne ponovo su osvojile modnu scenu prošle jeseni, kada su bile deo kolekcija svih vodećih brendova, kao što su Givenchy, Prada ili Miu Miu. Sa dolaskom 2023. godine, opsesija ovim trendom još je prisutnija. Trenutno su najpopularniji kožni modeli, ali nećete pogrešiti ni sa klasičnom bomber jaknom.

CIPELE SA PUNOM PETOM

Ovo su definitivno modeli koji izazivaju mnogo oprečnih mišljenja. Međutim, bilo da pripadate taboru koji ih voli ili onom koji ih nikad ne bi obuo, njihovo prisutvo na modnoj sceni ove sezone ne može da se zanemari.

MAKSI SUKNJE

Dok je 2022. godina protekla u znaku wide-leg pantalona, 2023. će obeležiti maksi suknje. One su već prisutne u svim kolekcijama svih velikih brendova, na Instagram Feedovima, ali i na ulicama. Najpopularniji su modeli od teksasa, a sve češće viđamo i kargo krojeve.

NAKIT U BOJI SREBRA

U proteklih nekoliko godina nakit u boji zlata bio je neprikosnoveni trend, ali se pravila igre ove godine menjaju. Masivne ogrlice, minđuše i narukvice u srebrnoj boji videli smo u velikom broju kolekcija za nadolazeće proleće i leto, a sve više influensera polako prihvata ovaj trend.

PACO RABANNE,
farfetch.com
TOMMY HILFIGER,
cena: 8.490 din.
STRADIVARIUS,
cena: 1.290 din.

CIGARET PANTALONE

Era oversized silueta polako prolazi, a na njihovo mesto dolaze cigaret pantalone. Ove modele sve češće viđamo na Instagramua vole ih i mnoge slavne žene, poput Megan Markle ili Katie Holmes.

TORBE SA DŽEPOVIMA

Nakon što su nam se vratile kargo pantalone, a potom i suknje i jakne u istom stilu, vreme je i za torbe sa džepovima. Ovi praktični modeli poslednji put bili su aktuelni krajem 90-tih i početkom milenijuma dok su poslednjih 20-ak godina bili potpuno zaboravljeni.

LOUIS VUITTON,
cocoon.com

HALJINE I TOPOVI BEZ BRETELA

Ovo je još jedan trend koji je dugo bio zaboravljen a ove godine ima veliki comeback. Haljine i topovi bez bretela uglavnom dolaze u paru sa minimalističkom estetikom, i što se nas tiče, izgledaju neodoljivo.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @emilisindlev
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top