Serumi na bazi vitamina C su najbolja stvar koju možete da priuštite svojoj koži

Vitamin C, uz kiseline, retinoide i peptide, poslednjih godina predstavlja jedan od najpoželjnijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima koji nam preporučuju svi dermatolozi dok su ga beauty šteberke odavno uvrstile u svoju rutinu. Sigurni smo da ste već mnogo puta slušali hvalospeve o ovom vitaminu, a mi vam ovog puta otkrivamo šta zapravo radi za našu kožu i donosimo predlog nekoliko provereno dobrih proizvoda. Za početak je dobro znati da je vitamin C esencijalni hranljivi sastojak mlade kože, ali ga naše telo nažalost ne proizvodi, zbog čega se apsorbuje iz spoljnih izvora, kao što su hrana i kvalitetni dodaci prehrani. Kod žena, nivo apsorpcije opada sa godinama i zato su serumi na bazi ovog vitamina moćni saveznici svake žene.

5vc 61119

@harperandharley

Dejstvo vitamina C Pre svega, reč je o jednom od najmoćnih antioksidanta koji neutrališe slobodne radikale što u prevodu znači da štiti kožu od svih štetnih uticaja iz spoljne okoline (zagađen vazduh, UV zraci…). S obzirom na to da spada u agresivne sastojke, koža na njega reaguje tako što pojačava proizvodnju kolagena i elestina zbog čega sprečava nastanak novih bora dok postojeće ublažava. Pored toga, inhibira proizvonju melanina, koji je glavni krivac za fleke i hiperpigmentacije. Kontinuirana upotreba seruma na bazi vitamina C, ne samo da će posvetleti postojeće mrlje već će sprečiti nastanak novih.

2vc 61119

@glossier

Kako da uključite vitamin C u dnevnu rutinu? Mada postoje kreme s ovim vitaminom, najefikasnije rezultate imaćete ukoliko se opredelite za serume, esencije ili boostere koji su koncetrisaniji i uglavnom sadrže između 5 i 20% vitamina C. Kao što smo rekli u pitanju je agresivan sastojak koji bi trebalo polako uvoditi u rutinu jer je koži potrebno vreme da se navikne. Za početak će biti dovoljno da svakog drugog dana nanosite serume koji sadrže niži procenat vitamina, a u zavisnosti od reakcije, kasnije možete povećavati dozu. Serumi na bazi vitamina C koriste se jednom dnevno, a poželjno je da to bude ujtru ukoliko nakon toga ne izlazite na jako sunce. Obavezan dodatak ovim proizvodima su kreme sa visokim zaštitnim faktorom jer je u pitanju fotosenzitivan sastojak.

3vc 6111

@sonagasparian

Šta je najvažnije prilikom izbora odgovarajućeg proizvoda? Vitamin C jako je nestabilan sastojak, pa bočice u kojima se prodaje serum moraju biti tamne i neprozirne. Najosetljiviji je na svetlo i vazduh, pa vremenom može da oksidira i promeni boju što je znak da vam je potrebna nova bočica. Jako je važno da bude u obliku L-askorbinske kiseline pošto je tako vitamin C najstabilniji i najefikasniji. U nastavku vam donosimo listu provereno dobrih seruma.

4vc 61119

Dermalogica BioLumin-C Serum

vitaminc_0000_Layer 12

Vichy Liftactive Vitamin C Brighting Skin Corrector

vitaminc_0001_Layer 10

The Body Shop Vitamin C Skin Booster Instant Smoother

vitaminc_0002_Layer 9

Decléor Aroma White C Extreme Brightening Essence

vitaminc_0003_Layer 7

Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum

vitaminc_0004_Layer 6

Lancôme 15% Vitamin C Correcting Concentrate

vitaminc_0005_Layer 5

La Roche-Posay Pure Vitamin C Serum

vitaminc_0006_Layer 4

Dior Capture Youth Glow Booster

vitaminc_0008_Layer 2

Kiehl’s Powerful-Strenght Line Reducing Concentrate

vitaminc_0009_Layer 1

SkinCeuticals C E Ferulic Serum

Naslovna fotografija: @eleanorpndleton
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top