Šminkerka Nena Ilić otkriva kako da vam make-up traje čitavog dana uprkos tropskim vrućinama (video)

Leto je mnogima omiljeno godišnje doba iz mnogo razloga – dani traju duže, visoke temperature daju nam osećaj bezbrižnosti, planiramo godišnje odmore i idemo na letovanje, a tople noći idealne su za uživanja pored reke ili u baštama omiljenih kafića i restorana. Jedina stvar koja nam može pokvariti raspoloženje jeste make-up koji se topi i razliva na suncu, a dodatni izazov predstavlja izbor odgovarajuće SPF kreme, koja će biti pogodna kao podloga za šminku jer je zaštita od sunca najvažniji beauty korak u ovom periodu godine. Zbog toga smo pozvali jednu od naših vodećih šminkerki, Nenu Ilić, da nam pokaže kako da kreiramo postojane dnevne make-up lookove, koje nećemo morati da popravljamo na svakih pola sata, a nekad i češće.
Na samom početku nam je naglasila da je najvažnije da lice pravilno pripremimo za nanošenje šminke, a to znači da bi koži trebalo da pružimo adekvatnu hidrataciju i već pomenutu zaštitu od sunca. UV zaštita koju pružaju tečni puderi ili BB kreme nije dovoljna jer većina ovih proizvoda blokira samo UVB zrake, koji čine samo 5% UV zračenja koje dopire do Zemlje, dok preostalih 95% čine UVA zraci koji uzrokuju fotostarenje, pojavu hiperpigmentacija, alergije i rak kože. Zato je upotreba kreme koja sadrži SPF 50 obavezna, a među Neninim favoritima su Vichy Capital Soleil matirajuća 3 u 1 nega prilagođena potrebama masne kože, koja lučenje sebuma drži pod kontrolom, kao i La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid 50+ bez mirisa pogodan za sve tipove kože, pa čak i osetljivu, kao i kožu alergičnu na sunce, a može se koristiti i na nežnom području oko očiju.
Kada je reč o make-up proizvodima, ključ je u izboru laganih, a otpornih tekstura koje su kreirane tako da traju od jutra do večeri, a to se pre svega odnosi na odabir make-up podloge. Jedna od njenih preporuka je Vichy Minéralblend hidrantni puder koji se savršeno stapa s kožom i omogućava joj da diše dok preparat koji nikako ne bi trebalo da zaboravimo da nanesemo jeste fiksator za šminku. Umesto klasičnog fiksatora, Nena tokom leta preporučuje upotrebu La Roche-Posay Anthelios matirajuće bezbojne maglice za lice SPF 50+ zbog koje će šminka ostati postajana, a ujedno će nam pružiti i dodatnu zaštitu od sunca. Ovaj proizvod poželjan je u torbi svake žene za vreme letnjih meseci, jer već i ptice na grani znaju da dejstvo proizvoda sa zaštitnim faktorom nestaje nakon dva do tri sata.

U nastavku pogledajte tutorial u kome će vam Nena detaljno objasniti sve korake za kreiranje dnevnog make-up looka za leto.

Svesni smo činjenice da je make-up za posao poseban izazov tokom letnjih meseci, jer temperaturne promene koje doživimo kada sa vrelog asfalta uđemo u klimatizovanu kancelariju nisu prijatelji naše šminke. Pored toga, na radnom mestu ne možemo sebi da dozvolimo da nam se razmaže maskara ili razlije puder niti bilo ko želi da tokom radnog vremena bude opterećen pitanjem da li je njegova šminka i dalje na svom mestu. Dodatni izazov je činjenica da na poslu provodimo najmanje osam sati, a kada se tome doda i vreme koje nam je potrebno da od kuće stignemo u kancelariju, jasno nam je da nam je potreban dugotrajan make-up. Mada možda zvuči kao nemoguća misija, uz nekoliko trikova naše sagovornice možete izgledati sveže i uredno od početka do kraja radnog vremena.
U nastavku pogledajte još jedan Nenin tutorijal.

Naslovna fotografija: Petar Đorđević

Podeli

Scroll to Top