SNC magazin objavio listu 100 najuticajnijih ličnosti u oblasti mode u Rusiji

Jedan od vodećih ruskih modnih magazina SNC nedavno je sproveo opsežno istraživanje o tome ko su najuticajnije ličnosti u svetu mode u toj zemlji. Na listi su se našle uglavnom očekivane ličnosti koji već godinama unazad diktiraju modne trendove i to ne samo u toj zemlji već sve češće i širom sveta. Iako je u doba komunizma damama iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza moda bila potpuno nedostupna, dok je uniformisano oblačenje decenijama bila svakodnevica, one su se sa otvaranjem granica odlično snašle u fashion svetu. Poslednjih godima mnoge Ruskinje su pokazale da poseduju i francuski šik i britansku spremnost za modne eksperimente, ali i mnogo više od toga.

lista prip

 

Na listi najuticajnijih našle su se u većini žene i mali broj pripadnika jačeg pola što se razlikuje od evropske ili američke scene gde je mnogo više muškaraca koji se interesuju za modu. Uz ponekog gospodina, dame koje su na listi po pravilu su, ili iz aristokratskih porodica, ili su udate za neke od ruskih najbogatijih biznismena.

Pogledajmo ko su prvih pet na spisku SNC magazina.

NATALIJA VODJANOVA

vodjanova prip

Slavna manekenka potiče iz veoma siromašne porodice, pa je svoju bogatu karijeru započela već u petnaestoj godini, a pre dvadesete osvojila čitav svet više od jedne decenija važi za globalnu modnu ikonu. Ona je čak osam sezona za redom bila zaštitno lice čuvenog brenda Calvin Klein, a 2012. godine bila je treća na Forbsovoj listi manekena koji najviše zarađuju sa godišnjim prihodom od čak 8,6 miliona dolara. O karijeri modela lepe Ruskinje dovoljno je reći da je učestvovala na čak 175 modnih revija, a bila je i zaštitno lice vodećih svetskih brendova, a modni magazini i dalje se utrkuju da je fotografišu za naslovnice. Oprobala se i kao glumica u nekoliko filmova, a bila je i voditeljka Evrovizije koja je 2009. godine održana u Moskvi. Poznata je i po svom humanitarnom radu, ali i po zanimljivom privatnom životu. Karijera nije pokolebala ovu tridesetdvogodišnjakinju da se ostvari kao supruga i majka. Najpre je bila udata za britanskog milijardera Džastina Portmana sa kojim ima troje dece, a nakon snimanja reklame za Louis Vuitton pre tri godine zavela je jednog od nasledika ove modne imperije, dve godine starijeg Antoana Arnoa za koga se ubrzo udala i sa kojim je takođe dobila dete.

MIROSLAVA DUMA

12.priprema

Sa svojih dvadeset i osam godina, ova zanosna crnka koja je visoka tek nešto više od 150 centimetara osvojila je modne stručnjake širom sveta. Odrastajući u bogatoj porodici, uz oca koji je bio dugo i član ruskog senata, Miroslava je od najranije mladosti imala priliku da nosi odeću sa potpisom najskupljih dizajnera. Za vreme studija biznisa u Moskvi, svojim istovremeno smelim i odmorenim modnim kombinacijama osvojila je mnoge blogere i tako ušla u svet mode. Po završetku fakulteta bila je urednica Harper`s Bazaara, ali je svoje znanje iz oblasti biznisa odlično spojila sa ljubavlju prema modi i osnovala jedinstveni online koncept Buro24/7. Iako ne voli da govori o svom privatnom životu, poznato je da je udata za biznismena Alekseja Mikejeva sa kojim ima četvorogodišnjeg sina Džordža, a uskoro će dobiti još jedno dete.

VALENTIN JUDAŠKIN

valentin priprema

On je dizajner koji već dugo nosi epitet kralja ruske modne scene. Ove godine napuniće pedeset godina i proslavlja dvadeset i pet godina karijere. Slavu je stekao već na početku karijere, osamdesetih godina prošlog veka kada je dizajnirao odeću za Rajsu Gorbačov, suprugu bivšeg predsednika Mihaila Gorbačova. Njegov modni izraz odiše elegancijom, a pojedini komadi smatraju se umetničkim delima i izlagani su u muzejima širom sveta. Najznačajnije su njegove postavke u Metropoliten muzeju u Njujorku, Kalifornijskom muzeju u Los Anđelesu, kao i u Držvavnom istorijskom muzeju u Moskvi. Osim po svojoj čarobnoj ženskoj odeći, čuvenom je i po nakitu koji dizajnira, a koji se izrađuje u najprestižnijim francuskim i italijanskim juvelirnicama.

ULANJA SERGENKO

ulljana prip

Ova ambiciozna Ruskinja rođena je u veoma siromašnoj porodici što je nije sprečilo da ostvari svoje svoje dečije snove. Kao tinejdžerka oprobala se u svetu manekenstva i na taj način zaradila je svoj prvi novac. Kasnije je upisala studije filologije u Sant Petesburgu, a nakon što je stekla diplomu odlučila je da se posveti svom hobiju – fotografiji. Radila je za nekoliko ruskih modnih magazina i bila odlična u tom poslu. Kasnije je pokrenula blog, radila je kao stilistkinja, a od nedavno je pokrenula i sopstvenu modnu liniju. Njeni dizajnerski komadi odišu luksuzom i aristokratkom notom, a iako je nova u ovom poslu, svoje kolekcije prikazivala je na najznačajnijim modnim manifestacijama kao što je Nedelja mode u Parizu. Zanosna lepotica udata je za jednog od najbogatijih biznismena u njenoj zemlji, milijardera Danila Hačaturova sa kojim ima dvoje dece.

SLAVA ZAJCEV

slava priprema

On je priznati ne samo dizajner već i slikar, grafičar i kostimograf. U vreme komunizma jedini se uz Valentina Judeškina ozbiljno bavio modnim dizajnom i ostavio veliki pečat i toj oblasti. U svetu njegov dobrinos se poredi sa revolucijama koje su uneli Kristijan Lakroa, Pjer Karden i Kristijan Dior. Kao sedamdesetšestogodišnjak, Slava danas uglavnom uživa u plodovima svog rada, a poslednju kolekciju dizajnirao je 1997. godine. Podjednako je uspešan i kao kostimograf, a mnogi od njegovih radova za pozorište spadaju u remek dela i izlažu se često širom sveta.

Podeli

Scroll to Top