Sprečite lomljenje noktiju, jednom i zauvek!

Lomljenje noktiju nije samo frustrirajuće već može biti i istinski bolno. Da ne spominjemo činjenicu da zbog jednog polomljenog nokta morate da skratite i ostalih devet. A tako ste ih dugu puštali. Oštećenja nastaju kao posledica nedovoljnog unosa minerala i vitamina, neadekvatne nege i loših navika. Uzročnici raznih problema na noktima se obično kriju u nečemu za šta nikada ne bismo posumnjali. Zato je važno posvetiti im se u celosti. Za vas smo sastavili koristan vodič zahvaljujući kome više nikada nećete imati probleme sa slomljenim noktima.

#1 Unos adekvatnih vitamina i minerala
Kao i kosi, i noktima su potrebne hranjive materije da bi bili jaki. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji je neophodan noktima. Budući da telo ne može da proizvede dovoljnu količinu ovog vitamina potrebno je unositi ga u obliku tableta. Nedostatak vitamina B kompleksa isušuje nokte koji su podložniji lomljenju. Takođe, uzročnih lošeg kvaliteta može biti i nedostatak gvožđa. Zato treba jesti što više orašaste plodove, zeleno povrće i nemasno crveno meso.

#2 Masaža hidratantnim losionom
Za povećanje protoka krvi što noktima pomaže da rastu više i da budu jači, masirajte ih svakodnevno hidrantnim losionom. Važno je stavljati losion odmah nakon pranja ruku, jer vruća voda i hemikalije iz sapuna mogu isušiti vaše nokte.

#3 Koristite maslinovo i kokosovo ulje
Da bi nokti rasli i bili jaki potrebna im je odgovarajuća hidratacija. Maslinovo i kokosovo ulje najbolja su prirodna ulja za nokte, jer sadrže hranjive materije koje vraćaju jačinu noktiju. Zato jednom nedeljno, masirajte svoje nokte desetak minuta ovim uljima.

#4 Koristite preparate za jačanje noktiju
Nokti koji su već krhki potreban im je dodatni tretman zato koristite lakove za jačanje koji će vaše slabe i lomljive nokte ojačati. Ovi preparati sadrže koncentrovane ekstrate biljaka koji su najbolji lek.

#5 Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija prilikom čišćenja kuće
Kada ste prinuđeni da čistite svoj dom, to može biti kobno za vaše nokte zato izbegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže hemikalije poput formaldehida. Takođe, dok radite kotistite zaštitne rukavice koje će sprečiti da neželjene supstance dopru do vaših noktiju.

#6 Napravite masku za nokte
Kombinacija soka od svežeg limuna, šećera, jabukovog sirća i tople vode, učiniće čudo na vašim noktima. Limun sadrži vitamin C, koji je ključan za rast noktiju. Jabukovo sirće i topla voda može eliminisati sve mrlje na noktima budući da jabukovo sirće odlično protiv sve vrste infekcija noktiju. Svi ovi sastojci pomešani sa šećerom koji briše žutilo sa noktiju, odlčna su kombinacija.

Podeli

Scroll to Top