Znamo kako da sprečite pojavu hiperpigmentacija tokom leta

Tri koraka koja bi trebalo da preduzmete kako biste sprečili pojavu hiperpigmentacija za vreme leta

Sunce blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali ipak može značajno da naudi zdravlju kože, a jedna od najčešćih boljki koju izaziva jesu hiperpigmentacije. Svaka žena koja se suočila s problemom tamnih mrlja na koži zna koliko mogu biti uporne, da uglavnom ne mogu do kraja da se izleče i da svako naredno izlaganje jakom suncu tokom najtoplijeg dela godine po pravilu pogoršava stanje. Zato smo istražili šta možete da preduzmete kako bi ovog leta sprečili pojavu fleka od sunca ili da bi postojeće držali pod kontrolom, ali ćemo se pre toga podsetiti šta su hiperpigmentacije i kako nastaju.

ŠTA SU HIPERPIGMENTACIJE?

Hiperpigmentacije su tamne mrlje na koži zbog kojih ten deluje neujednačeno, a nastaju kao posledica pojačanoog lučenja melanina – prirodnog pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje karakterističnu boju. Njegovo pojačano lučenje izazivaju različiti faktori, kao što su izlaganje suncu, hormonski disbalans i povrede ili uplalni procesi na koži. Najčešći uzrok ipak je izlaganje suncu u letnjim mesecima jer se tada melanin luči kako bi zaštitio kožu od UV zraka usled čega i dobijamo tamniju boju. Međutim, kada preteramo sa sunčanjem ovaj proces može da se poremeti, a kao posledica nastaju fleke koje se uglavnom javljaju na delovima kože koja je najviše izložena suncu, kao što su lice, vrat, dekolte i ruke.
Osim što izazivaju pojavu fleka, sunčevi zraci mogu znatno da pogoršaju druge vrste hiperpigmentacija, kao što je melazma ili postupalna hiperpigmentacija. Melazma se obično javlja kod trudnica ili žena koje konzumiraju pilule za kontracepciju, a nastaje kada estrogen i progesterom stimulišu prekomernu proizvodnju melanina. Iako su primarni okidač za nastanak melazme hormoni, sunčeva svetlost može znatno da pogorša stanje. Slična situacija je i s postupalnim hiperpigmentacijama koje se javljaju nakon povreda, zatim kao posledica akni, atopijskog dermatitisa ili psorijaze, a mogu biti uzrokovane i kozmetičkim procedurama kao što su dermoabrazija, laserski tretmani i hemijski pilinzi. Ova stanja takođe se pogoršavaju izlaganjem UV zracima.

TRI KORAKA KOJE BI TREBALO DA PREDUZMETE KAKO BI SPREČILI POJAVU FLEKA

Prvi i najznačajniji korak jeste pravilna zaštita od sunca. Ona prvenstveno podrazumeva upotrebu preparata sa zaštitnim faktorom 50, koji sadrže UVA i UVB filtere. SPF kreme trebalo bi da nanosite svakog jutra u nešto debljem sloju, ali imajte na umu da njihovo dejstvo traje svega 2-3 sata zbog čega je jako važno da redovno obnavljate zaštitu. Ukoliko niste u prilici da iznova nanosite kremu, danas postoje odlični sprejevi za lice sa zaštitinim faktorom, koji mogu da se nanose čak i preko make-upa. Jako je važno i da ograničite izlaganje suncu, a onda kada ne možete da izbegnete izlaske u doba dana kada je UV zračenje najjače obavezno nosite šešir i naočare za sunce.

Drugi važan korak je hidratacija kože. Što vaša koža ima manje vlage, bićete skloniji pojavi fleka. Intenzivna hidratacija tokom letnjih meseci zaštitiće vas i od prevremenog starenja i pojave bora. Da biste koži obezbedili potrebnu vlagu potrebno je da i u svoju rutinu uključite lagane serume na bazi hijaluronske kiseline ili niacinamida, a jednom do dva puta nedeljno priuštite sebi i masku za hidrataciju.

Za kraj je potrebno ukjučiti i preparate koji direktno deluju na fleke i ujednačavaju boju tena, ali veoma oprezno jer većina sastojaka u ovim proizvodima izaziva osetljivost kože na sunce. Birajte blage proizvode za eksfolijaciju kože na bazi AHA i BHA kiselina, ali ograničite njihovu upotrebu na jednom do dva puta nedeljno i to u večernjoj beauty rutini. U svakodnevni režim nege možete uključiti serume s vitaminom C, koji takođe posvetljuju kožu i postojeće fleke, a pritom su bezbedni. Korstite ih svakog jutra jer će istovremeno štititi kožu od oksidativnog stresa koji nastaje usled dejstva UV zraka, a preko seruma obavezno izdašno nanesite SPF kremu.

Summer Fridays – Soft Reset AHA Exfoliating Solution (Sephora)
Pixi – Glow Tonic (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @summerfridays
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top