Stručnjaci se slažu da su ovo najčešće greške koje pravite kada perete kosu

Za raziku od većine beauty rituala u kojima uglavnom uživamo i nakon kojih imamo osećaj da smo uradili nešto dobro za sebe (pomislite samo na nanošenje maske ili masažu rolerom od žada), pranje kose nije jedan od njih. Gotovo da ne postoji žena za koju šamponiranje, nanošenje regeneratora, raščešljavanje, sušenje i stilizovanje nije dosadno i iscrpljujuće. Da ne govorimo o tome da najveći broj pravi niz grešaka prilikom ovog procesa.
Iako je postupak pranja kose veoma jednostavan, a osnovne lekcije savladali smo još u detinjstvu, zapravo mnoge žene nisu do kraja ovladale najvažnijim pravilima. Iz razgovora sa frizerima i doktorima trihologije shvatili smo da postoji niz propusta koje možemo da napravimo, a koji će nas dovesti do toga da nam se kosa brže masti, da imamo suv skalp ili problem sa perutanjem kože glave. Ukoliko se suočavate sa nekim od ovih problema, proverite da li pravite neku od sledećih pet grešaka.

DVOSTRUKO ŠAMPONIRANJE

Većina žena smatra da je potrebno da kosu dva puta opere šamponom ukoliko želi da ukloni sve nečistoće sa vlasi i temena glave. Uostalom, ovu lekciju naučili smo još u ranom detinjstvu od naših mama. Međutim, ona nije do kraja tačna. Ukoliko kosu perete na dva ili tri dana, kao što to većina žena čini, nema potrebe za dvostrukim šamponiranjem tokom svakog pranja. Sasvim je dovoljno da ovaj potupak ponovite jednom u 7-10 dana. Preterana upotreba šampona, naročito onih koji sadrže sulfate, silikone ili parabene, može dovesti do iritacije.

NEADEKVATAN IZBOR ŠAMPONA

Prilikom izbora šampona najvažnije je da proizvod bude prilagođen vašem tipu kose. Osnovno pravilo za devojke sa tankom kosom, koja se po pravilu brzo masti, jeste da ne bi smele da koriste šampone sa silikonima. Žene sa jakom i debljom dlakom, koja je najčešće suva, trebalo bi da biraju proizvode bez sulfata i parabena jer ovi sastojci dodatno isušuju dlaku.

NEPRAVILNO ISPIRANJE ŠAMPONA I REGENERATORA

Ovo je jedan od najčešćih propusta koji pravi većina žena. Verujemo da ne moramo da vam objašnjavamo da će vam kosa jako brzo postati masna kada ne isperete temeljno regenerator. S druge strane, ako ne isperete dobro šampon doći će do taloženja njegovih ostataka na temenu glave što će dovesti do isušivanja kože, a u krajnjoj liniji i do pojave peruti.
Trebalo bi da se pobrinete i da ostatke ovih proizvoda dobro sperete sa svojih leđa ako se tuširate i perete kosu u isto vreme. Naime, dermatolozi tvrde da se upalni procesi na leđima neretko javljaju kao posledica nedovoljnog ispiranja regeneratora koji po pravilu sadrže putere i ulja.

PRETERANA UPOTREBA MASKE ZA KOSU

Veliki broj žena smatra da upotrebom maske nakon svakog pranja radi nešto dobro za svoju kosu, ali ovo je jedno od najrasprostranjenijih pogrešnih uverenje. Naime, maske za kosu ne mogu da zamene regenerator i njihova prečesta upotreba dovodi do opterećenja dlake. Zlatno pravilo glasi da bi nakon svakog pranja trebalo da koristite regenerator čija je osnovna funkcija da hidrira dlaku. S druge strane, masku bi trebalo da upotrebljavate na svakih 10-15 dana kako bi dubinski nahranili vlasi. Oba proizvoda imaju svoju funkciju i potrebna su u rutini, ali je jako važno da ih pravilno koristite.

PRETERANO TRLJANJE KOŽE GLAVE

Sigurni smo da mnoge od vas imaju običaj da snažno trljaju skalp prilikom pranja u želji da što bolje speru sve nečistoće i ostatke suvih šampona i proizvoda za stilizovanje. Mada bi svakako uvek trebalo da se pobrinete da očistite skalp, preterano trljanje može da podstakne proizvodnju sebuma zbog čega će vam se kosa kasnije brže mastiti. Najbolje rešenje je uvođenje šampona za dubinsko pranje koje bi trebalo da koristite na svakih 7-10 dana.

R+Co – OBLIVION Clarifying šampon (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @larissamariellewehr
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top