Sutra počinje festival dokumentarnog filma DOK #5, a ovo su naslovi koje ne smete da propustite

Filmska festivalska sezona u Beogradu i ove godine otvara se festivalom dokumentarnog filma DOK #5 koji počinje sutra (2. februara) u mts Dvorani i traje do nedelje 5. februara. Tokom četiri dana festivala, gledaoci će imati priliku da pogledaju ukupno 15 naslova, među kojima je nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca, zatim filmovi koji razotrkrivaju neke od tajni Holivuda, kao i nekoliko debitantskih filmova, u okviru selekcije Enter Dok.
Ukoliko, poput nas, planirate da pogledate neke od filmova na festivalu, ali vam je teško da se odlučite za samo nekoliko naslova, tu smo da vam pomognemo, jer smo za preporuke pitali umetničkog direktora festivala Igora Toholja.

Igor Toholj

– Dugometražne dokumentarce selektujemo uglavnom s idejom da oni budu po meri gledalaca. Ovi filmovi se prikazuju premijerno u Srbiji i predstavljaju najnovija ostvarenja u dokumentarnoj produkciji. Preporučujem vašim čitaocima deo programa koji će biti prikazan do nedelje, 5. februara. Moja preporuka je da snežne dane (kako nam najavljuju) provedete u bioskopu. Program festivala možete pogledati na našem web sajtu, a ulaznice su u prodaji.

Moj prijatelj Tomi

– Festival će, u četvrtak, 2. februara u 19.30 časova, otvoriti ostvarenje Moj prijatelj Tomi kanadskog autora srpskog porekla Nema Stankovića. Radnja filma Moj drug Tomi prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem (reditelj filma) odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

Delovi tela

Foto: Frazer Bradshaw

– Drugog dana festivala, u petak 3. februara u 20.30 časova, biće prikazano ostvarenje Delovi tela američke rediteljke Kristi Gavara Flanagen. Film prati evoluciju seksa na velikom platnu iz perspektive žena, otkrivajući neprijatnu stvarnost iza nekih od najpoznatijih scena u istoriji bioskopa.

Džoni Dep: Kralj kulta

– Istog dana, ali u drugoj bioskopskoj sali mts Dvorne, u 21 čas biće prikazan film Džoni Dep: Kralj kulta autora Danijela Vintera iz Velike Britanije. Ovaj dokumentarac govori o jednom od najpoznatijih glumaca u Holivudu. Svojim izborom uloga ovaj glumac uspeo je da osvoji srca miliona. Svaka njegova uloga je legendarna, a ovaj dokumentarac je priča o njemu ispričana od strane nekoliko saradnika sa kojima je radio.

Lov na kitove

– Ukoliko ste ljubitelj životinja, onda morate doći na projekcjiu filma Lov na kitove francuskog autora Vensana Kelnera (u subotu, 4. februara, u 18 časova). U fjordovima Farskih ostrva kitovi se i dalje love svake godine, a kilogrami mesa se distribuiraju među ostrvljanima. Kada aktivisti za životinje putuju na Farska ostrva da demonstriraju, dolazi do sukoba. Sa trezvenim i pronicljivim okom za suprotnost, reditelj Vensan Kelner beleži sukob bez biranja strana.

Princeza

Foto: Alamy Stock

Princeza autora Eda Perkinsa iz Velike Britanije je film koji će nam otkriti do sada neobjavljivane arhivske snimke princeze Dajane. Ovo ostvarenje možete pogledati takođe u subotu, 4. februara u 21 čas.

Sezarija Evora

Foto: Pierre René-Worms

– Poslednjeg dana festivala preporučujemo da pogledate film Sezarija Evora (u 17.30 sati). Rediteljka Ana Sofia Foneska iz Portugalije na filmsko platno donosi priču o životu pevačice koja je poznata, između ostalog, i po svojim nastupima na kojima je nastupala bosa.

Neki drugi lik

– Festival će zatvoriti film Neki drugi lik autora Metju Bauera, koji će ujedno biti i gost na zatvaranju (u 20 časova). Ovo je film koji odgovara na jedno pitanje: Da li je ikako moguće zvati se Džejms Bond? A da li je moguće, saznajte u nedelju uveče na našem DOK festivalu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Kent Gavin

Podeli

Scroll to Top