Sve što treba da znate pre nego što zakažete tretman keratinom

Zdrava i sjajna kosa ideal je kome težimo bez obzira na dužinu, teksturu ili boju. Dok se trendovi sa dolaskom novih sezona smenjuju, negovana kosa uvek je važan deo imidža svake žene, a jedan od najefikasnijih proizvoda koji će vaše vlasi zaštiti od pucanja je keratin. Reč je o proteinu koji služi kao zaštita epitelnih ćelija koje se oštećuju usled dejstva štetnih faktora iz spoljne okoline. On predstavlja glavnu komponentu kose, noktiju i kože. Deluje na spoljašnju zaštitu kose ali se isto tako nalazi u samom korenu vlasi i odgovoran je za svlinekastu, sjajnu, jaku i gustu kosu koja se ne lomi i ne puca.

Redovno farbanje, feniranje i tretiranje različitim agresivnim sredstvima može doprineti gubitku prirodnog keratina u kosi zbog čega ona izgleda beživotno i sklona je lomljenju i pucanju. Žene sa oštećenom kosom najbolje znaju koliko pažnje moraju da joj posvete kako bi imale pristojnu frizuru. To svakako može loše uticati na raspoloženje i samopouzdanje, međutim, zahvaljujući keratinu danas vrlo jednostavno možete poboljšati kvalitet kose i vratiti joj prirodni sjaj. Mada je ovaj protein sastavni deo mnogih šampona, ampula i maski za kosu, poslednjih godina veoma su popularni keratinski tretmani u frizerskim salonima, zahvaljujući kojima se dobijaju instant rezultati, koji najčešće traju oko šest meseci.

VRSTE KERATINSKIH TRETMANA I NJIHOVO DEJSTVO

Postoji više vrsta keratinski tretmana, koje zavise od toga kakav rezultat želite da postignete, a podela se uglavnom svodi da tretmane za regeneraciju i revitalizaciju kose i tretmane za ispravljanje kovrdžave kose.

OBNOVA I REGENERACIJA KOSE

Kada je reč o tretmanima za obnovu i regeneraciju kose, keratin se koristi kako bi popunio dlaku i učinio je jačom i čvršćom. Na taj način kosa se oporavlja, ali da bi imali pun efekat tretmama jako je važno da se dobro raspitate o frizeru i salonu u kom ćete zakazati termin, kao i da kasnije negujete kosu u skladu sa preporukom frizera. Ukoliko se pridržavate uputstva imaćete zdravu i sjajnu kosu, a ono što bi trebalo da znate jeste da nakon tretmana vaša boja može postati svetlija, pa se obavezno konsultujte s frizerom i u vezi kolorita.
Keratinski tretman za revitalizaciju kose radi se na bazi prirodnih sastojaka, efikasno oporavlja oštećene vlasi, i ne šteti kosi.

ISPRAVLJANJE KOSE KERATINOM

Tretmani za ispravljanje kose u najvećem broju slučajeva podrazumevaju upotrebu keratina i formaldehida. Tom prilikom dolazi do hemijske veze između formaldehida i molekula keratina zahvaljujući kojima kosa ostaje prava i gotovo da se više uopšte ne kovrdža do narednog keratinskog tretmana. Ovaj tretman mnogo je intenzivniji od tretmana za revitalizaciju, a neophodno je da znate i da je formaldehid potencijalno kancerogena supstanca, koja može da izazive reakcije, kao što su upala grla, krvarenje iz nosa i iritacija očiju. Pored toga, ovi tretmani zahtevaju visoku temperaturu, pa dugoročno mogu da oštete kosu.
Kao alternativa formaldehidu može se koristiti glioksilna kiselina, sa kojom nećete dobiti tako dramatične rezultate kada je reč o ispravljanju kovrdža, ali će vaša kosa imati više sjaja, a ovaj tretman je apsolutno bezbedan.

NEGA NAKON KERATINSKOG TRETMANA

Nakon tretmana keratinom potrebno je da koristite šampone bez sulfata, jer blage formule ne iritiraju kožu glave i održavaju sjaj. Biće vam neophodne i odgovarajuće maske kako bi efekat bio što duži.

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 25. oktobra 2020. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @gentlehairdos
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top