Sve dobrobiti kokosovom ulja: Za lepšu kožu i bujniju kosu

Kokosovo ulje se od davnina u tropskim krajevima koristi za negu kože i kose, a poslednjih godina sve je popularnije i kod nas i zbog toga vam donosimo priču o ovom magičnom proizvodu odličnog mirisa koji svi volimo. Osim u kozmetici, ulje kokosa se koristi i u lečenju mnogih bolesti, a dobija se iz sušenog mesa kokosovog oraha. Iako sadrži manje masnoća od nekih drugih orašastih plodova, kokosovo ulje se ističe visokim udelom zasićenih masnih kiselina, a sadrži i minerale poput gvožđa i cinka. Zbog svog sastava ulje je vrlo stabilno, sporo oksidira, pa mu je rok trajanja duži od biljnih ulja koja sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina.
Iako je kokosovo ulje primarno poznato kao odličan sastojak pakovanja za kosu, ne treba zanemariti ni njegovo delovanje na kožu. Prvo što se uoči kada se nanese na kožu je izuzetna glatkoća. S obzirom na to da je kokosovo ulje kruto, možete ga pomešati s nekim drugim biljnim uljem kako bi dobili mešavinu tekuće konzistencije.
Ako vam odgovara korišćenje kokosa u obliku butera, eterična ulja koja želite dodati možete umešati pomoću kuhinjskog miksera. Drugi način je da rastopite kokos na pari, pa dodate eterična ulja i ostavite mešavinu na sobnoj temperaturi da se stvrdne.
Kokos, sa ili bez dodatka nekog drugog biljnog ulja ili eteričnih ulja, možete koristiti za negu lica umesto kreme, ili negu tijela. Iako sadrži pretežno zasićene masne kiseline, dobro se upija u kožu i ne ostavlja masan trag. Dobro djeluje na sve tipove kože.
Ulje kokosa je takođe i dobrodošao dodatak u uljima za negu nežne kože beba. A prema nekim izvorima, kokosovo ulje pospešuje tamnjenje kože kod sunčanja i omogućava da koža ravnomerno potamni.
Kada je u pitanju nega kose, kokos se najčešće spominje u kontekstu pakovanja za njegu suve kose. Pripadnici tropskih rasa koji utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od detinjstva, retko kada u starijoj dobi izgube kosu ili posede. Možete ga koristiti samo, ili uz dodatak nekog biljnog ulja.
Kokos se takođe koristi i u nezi usana i često je glavni sastojak balsama za usne. Kokosovo ulje je vrlo je mazivo, a istovremeno hrani i neguje osetljivu kožu usana.

Podeli

Scroll to Top