Zašto je pilates odličan vid rekreacije?

Pilates je poslednjih godina sve popularnija tehnika vežbanja, koja međusobno kombinuje blagotvorne tehnike opuštanja i sportsko-rekreacijske aktivnosti. Iako ima dugu i uspešnu tradiciju, širom svijeta je postao popularan u poslednjih desetak godina. Zahvaljujući ovoj metodi mišići se dubinski tretiraju, a baza su joj povezanost tela i uma.
Pilates podrazumeva program vežbi laganog do srednjeg inteziteta sa niskom potrošnjom energije, pomaže u postizanju fizičke i psihičke ravnoteže, kao i bolje koncentracije. Telo postaje gipkije, muskulatura čvršća, a zahvaljujući pravilnom disanju povećava se i kapacitet pluća i poboljšava cirkulacija. Ovaj vid vežbe posebno se preporučuje trudnicama, jer im pomaže da nauče da pravilno dišu i da se nakon porođaja brže i lakše vrate u fit formu. Način vežbanja temelji se na holističkom pristupu, jer pilates objedinjuje oko 500 vežbi koje usklađuju telesne pokrete i disanje tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojivu celinu. Svi pokreti se izvode lagano, a trebalo bi naglasiti i da se kod ovakvog načina vežbanja mišićni tonus ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak.
Postoje dve varijante pilates vežbi: fitness pilates i rehabilitacijski pilates. Fitnes pilates se preporučuje za poboljšanje forme, odnosno zdravlja, kao i u toku sportskih priprema, dok se rehabilitacijski pilates praktikuje nakon povreda i ove vežbe mora da nadgleda stručnjak.
Da bi se izvodile laganije pilates vežbe i istezanje potrebna je samo ravna površina, a za kompletniji trening i pomoćna sredstva za istezanje i vežbanje gravitacije među kojima su najpopularnije lopte i tegovi. Preporučuje se da se pilates vežbe praktikuju tri do četiri puta nedeljno, u trajanju od pola sata.

Foto: Instagram/kellfit

Podeli

Scroll to Top