Sve prednosti krioterapije: Jesu li ovo tretmani budućnosti?

Krioterapiju je primenjivao još Hipokrat, ali i drugi lekari i vidari iz drevnih vremena. Međutim, mehanizam njenog delovanja detaljno je objašnjen tek u drugoj polovini dvadesetog veka. U današnje vreme krioterapija doživljava svoj procvat.
Ova vrsta termoterapije izaziva sakupljanje krvnih sudova tako što stimuliše receptore za hladnoću koji se nalaze u koži. Glavni efekat rashlađivanja jeste smanjenje metabolizma tkiva. Zato je ova metoda veoma rasprostranjena u lečenju sportskih povreda jer se nakon tretmana smanjuje bol, razvoj otoka i zapaljenja.
Međutim, krioterapija se koristi i u dermatologiji i to najčešće korišćenjem tečnog azota za otklanjanje neželjenih promena na koži. Temperatura tečnog azota je -195,8 stepeni Celzijusa, i zamrzava lezije na koži brže, kompletnije i efektivnije nego ostali agensi za zamrzavanje. Takođe, može lako da se primeni sa visokom kontrolom i preciznošću, koristeći različite aplikatore za pojedinačne kožne promene.
Ova terapija se primenjuje za brojne benigne kožne promene kao što su virusne bradavice svih oblika, seboreične bradavice, kožni rogovi, keloidi, hipertrofični ožiljci, dermatofibromi, fibroma mole, manji hemangiomi i limfangiomi, leukoplakije, solarne keratoze, staračke pege. Odlična je metoda i za lečenje upalnih akni, a u kombinaciji sa „plavim svetlom“ i za lečenje upalnih promena koje se javljaju u delu repne kosti.
Krioterapija svih promena se izvodi pod kontrolom dermoskopa, bez anestezije jer niska temperatura deluje kao anestetik. Sama procedura zbog toga nije bolna, ali može da se javi bol po završetku tretmana, što se lako rešava analgeticima.
Međutim, najnovija svetska istraživanja pokazuju da krioterapija takođe podmlađuje kožu, sužava pore, pobošljava tonus kože, ali čak i leči simptome jet laga. Zato su u svetu sve rasprostranjenije terme u kojima se ne vrši lokalno već potpuno hlađenje čitavog tela, a stručnjaci tvrde da će ova vrsta tretmana postati popularnija od sauna. Temperatura u prostorijama je između -60 i -110 stepeni Celzijusovih, a čak i najhrabriji mogu da ostanu unutra svega nekoliko minuta. Iako iskustvo nije ni malo prijatno, oni koji su probali ovaj tretman kažu da su rezultati nakon toga izvrsni – imaju više energije, kondicija im je znatno bolja, a blagodeti koje krioterapija ima na kožu su više nego izvrsne.

Podeli

Scroll to Top