Svi benefiti koje spavanje na svilenim jastučnicama ima za kožu i kosu

Beauty sleep odavno je postao jedan od najvažnijih izraza u svetu lepote, a paralelno sa tim i mi smo naučili lekciju koliko je osam sati sna važno da bismo imali lepu i zdravu kožu i da bismo sprečili njeno prevremeno starenje. Međutim, beauty sleep je mnogo više od toga. Ovaj izraz podrazumeva i pažljivo izgrađen režim nege jer se proizvodi tokom noći mnogo bolje upijaju u kožu, a sve češće i pažljiv odabir posteljine, pre svega jastučnice.
Verujemo da i sami u poslednje vreme često slušate o tome da spavanje na svilenim jastučnicama ima niz benefita za kožu i kosu, odnosno da utiče na smanjenje pojave bora, sprečava oštećenje krajeva i kovrdžanje kose. I zaista, svilene jastučnice mogu napraviti bitnu razliku, ali da li je tačno baš sve što se govori o ovim proizvodima?

ZAUSTAVLJAJU POJAVU BORA

Verovali ili ne, svilene jastučnice sprečavaju nastanak bora. Naime, kada spavamo na tradicionalnim pamučnim jastučnicama tokom noći dolazi do trenja usled čega se javljaju vertikalne bore na licu i uglavnom ih imamo više na strani na kojoj češće spavamo. S druge strane, glatka svilena površina s vrlo malim trenjem dugoročno može smanjiti ovaj efekat.

ZADRŽAVAJU VLAGU U KOŽI

Upravo zahvaljujući glatkoj teksturi, svila vrlo malo upija vlagu iz kože zbog čega ona ostaje optimalno hidrirana tokom čitave noći. Zbog toga je ovaj materijal idealan izbor za sve osobe sa suvom kožom, naročito tokom zimskih i letnjih meseci.

SPREČAVAJU POJAVU AKNI

Ne, nužno. Tačno je da svila ne upija toliko vlage kao pamuk, usled čega koža proizvodi manje sebuma, ali nemojte očekivati da će vam pomoći da rešite ovaj problem. Mnogo je važnije da izgradite odgovarajuću beauty rutinu i da prestanete da dodirujete lice.

REČ JE O HIPOALERGENOM MATERIJALU

Istina je da je svila otpornija na sakupljanje grinja, prljavštine i drugih alergena, ali ih ne blokira u potpunosti. Ukoliko vam posteljina izaziva pojavu alergija, mnogo je važnije da je redovno menjate.

AMINOKISELINE U SVILENIM JASTUČNICAMA DELUJU NA KOŽU

Iako svila sadrži aminokiseline i prirodne proteine, koji su dobri za našu kožu, oni se ne prenose na epiderm u meri u kojoj bi mogle da imaju bilo kakve benefite.

ONEMOGUĆAVA KOVRDŽANJE KOSE

Zbog glatke teksture materijala, kosa klizi po svili bez ikakvog trenja, što znači da ćete imati manje šanse da se probudite sa zamršenom ili ukovrdžanom kosom. Zato je kupovina svilenih jastučnica jedna od najboljih odluka za žene koje imaju talasastu ili oštećenu kosu koja se lako mrsi.

POMAŽU U ODRŽAVANJU HIDRATACIJE KOSE

Možda do sada niste znali, ali pamuk upija vlagu iz vaše kose, dok je svila ostavlja tamo gde joj je mesto – u vašim dlakama. To znači da ukoliko imate izuzetno suvu kosu ili vlasište koje je sklono perutanju, spavanje na svili može napraviti bitnu razliku.

SPREČAVA LOMLJENJE I KRZANJE KOSE

Kao što smo već rekli, svila sprečava da se kosa umrsi i upetlja, ali ne može u potpunosti sprečiti i lomljenje niti druga oštećenja. Ako imate problem s oštećenim krajevima, mnogo je važnije da koristite regenerator za duboku hidrataciju vlasi.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @aimeesong
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top