The King Is Back: Veliki povratak modnog genija Johna Galliana

Svima kojima se do nedavno činilo da genijalni John Galliano pripada modnoj prošlosti, posle njegove revije na Nedelji muške mode u Londonu. Bez ikakve sumnje najveći savremeni haute couture dizajner, proveo je poslednje četiri godine u svojevrsnom izgnanstvu. Iako je dizajnirao venčanicu za Kate Moss i blisko sarađivao sa Oscarom de la Rentom, čelnim osobama modnog svijeta dugo je trebalo da mu oproste skandal koji je izazvao 2011. godine.

1p jgpl 13115

Kad je krajem prošle godine objavljeno da će se Galliano naći na mestu umetničkog direktora belgijske kuće Maison Martin Margiela, mnogi su sumljali u ovaj tandem. Jer primarna avangardna ideja mode Margiele i Gallianov glamur činili su se nespojivim. Ali, pokazalo se da je ekstravagancija na koju smo navikli kad je u pitanju legendarni modni čarobnjak savršen spoj sa luksuznim minimalizmom kakav promoviše čuvena belgijska modna kuća.

3p jgpl 13115

Galliano je prikazao haute couture kolekciju koja se obično prikazuje krajem januara u Parizu kad samo najmoćnije kuće učestvuju na „nedelji visoke mode“. Britanski umetnik se na scenu vratio ponizno i bez velike pompe koja je obeležila njegove kreacije za kuću Dior. Ipak, njegova mala revija u prestonici Velike Britanije privukla je čitav niz moćnika od Kate Moss, Albera Elbaza iz Lanvina, Manolo Blahnika, Christophera Baileyja iz Burberryja do Anne Wintour. U prvom redu je bila i najstroža modna kritičarka današnjica Suzy Menkes koja je konstatovala da je Maison Martin Margiela bio savršen izbor za „posrnulog“ dizajnera koji nije stvarao od kada je dobio otkaz u Christian Dioru.

2p jgpl 13115

Galliano nam je sinić prikazao predimenzionirana odijela i duge haljine od crvenog baršuna koji su odličan primer luksuza novog doba uz njegove prepoznatljive neukrotive krojeve sa prelepim materijalim i detaljima, dok su manekenke pod maskama, na početku revije, stvorile pravu magiju.

5p jgpl 13115

Dizajner se nakon revije skromno poklonio u belom mantilu koji nose svi „radnici“ kuće Margiela, a njegov izlazak na pistu rasplakao je gotovo sve u publici.

4p jgpl 13115

Podeli

Scroll to Top