Dr Elena Arsova jedini je lekar u Evropi koji primenjuje tretman mezonitima za stimulaciju rasta kose, a nama je otkrila sve detalje ove metode

Za one koji nas redovno prate ime Dr Elene Arsove, trihologa i menadžerke Hair Clinic Beograd odavno je poznato, a o mnogim njenim tretmanima, poput PRP-a, mezoterapije ili tretmana mezonitima, pisali smo vam već nekoliko puta. Rezultati koje naša današnja sagovornica postiže u poslednje dve godine privukli su veliku pažnju domaćih klijenata, međutim, ovog proleća za njen rad zainteresovali su se i članovi udruženja trihologa u čitavom svetu. Tako će Elena ovog meseca držati predavanja na čak tri kongresa u organizaciji World Trichology Society, zatim Eastern Europe and Asia Hair Research Society i European Hair Research Society. S obzirom na činjenicu da je jedini lekar u Evropi koji koristi mezoniti da bi stimulisala rast kose, a da sličan metod rada ima još samo jedan lekar u Americi, ona će sa svojim kolegama podeliti iskustvo koje ima sa pacijentima, kao i jedinstven princip rada koji je samostalno razvila.

Dr Elena Arsova, triholog

Kako je došlo do toga da postanete prvi lekar u Evropi koji koristi tretman mezonitima radi stimulacije rasta kose?
– Kao član različitih svetskih udruženja trihologa redovno dobijam informacije o novim kliničkim studijama i trendovima, pa su me tako pre nešto manje od tri godine zaintrigirala dva istraživanja u vezi sa tim kako mezoniti deluju na rast kose. Pošto sam konstantno u potrazi za novim tretmanima koji će dati bolje rezultate, kontaktirala sam istraživače koji su objavili te studije i sa njima sam prošla teoretsku obuku. Nakon toga, otišla sam u Tursku kako bih prošla i praktičnu obuku za aplikaciju mezoniti, međutim, pošto je čitav poduhvat bio pionirski, to je bila obuka za aplikaciju mezoniti u lice i kožu glave. Ubrzo sam počela da koristim taj tretman prilikom rada s mojim pacijentima, a pošto rezultati nisu uvek bili maksimalni, vremenom sam unapredila osnovni princip rada.
Na koji način ste unapredili ovaj tretman?
– Tokom dve godine, koliko radim ovaj tretman, razvila sam sopstvene tehnike aplikacije koje daju bolje rezultate. Pored toga, ranije se primenjivala samo jedna vrsta mezoniti za ovaj tretman, a ja sam počela da primenjujem dve vrste jer sam uvidela da na taj način dobijam dugotrajnije rezultate.
Po čemu je tretman mezonitima revolucionaran?
– Mezoterapija i PRP tretman, na koje smo se ranije oslanjali, mogu da daju poboljšanje gustine i kvaliteta kose oko 30%, dok je sa mezonitima taj procenat između 50 i 100%. Osim toga, to je jedini tretman koji stimuliše rast novih dlaka iz folikula koji ih ne proizvode, dok smo ranije mogli samo da postignemo poboljšanja postojeće kose. Zahvaljujući ovom tretmanu dobijamo i po 30 do 40 novih dlaka po cm kvadratnom, a ako imamo u vidu da prosečna osoba ima između 120 i 150 dlaka na istoj površini, kao i da se u fazi proređenja taj broj smanjuje na 50-60 dlaka, onda vam je jasno da se taj broj posle tretmana duplira. Svakako, mezoniti se rade i u kombinaciji sa drugim tretmanima radi postizanja maksimalnih rezultata. Kada se pacijent javi na vreme, možemo kompletno da vratimo izgubljenu kosu, a ako je prošlo više od pet godina od oštećenja funkcije folikula, rezulatati su nešto slabiji, pa postižemo poboljšanje za 50-60%.

Svaki pregled u Hair Clinic Beograd počinje videodermoskopijom kose i skalpa koja omogućava brzu i laku dijagnostiku

Znači li to da je ovo, ako izuzmemo presađivanje kose, jedini način da se podstakne rast novih dlaka?
– Može se tako reći.
Kome je namanjena ova metoda?
– U početku smo ovaj tretman uglavnom radili kod naslednog gubitka kose, a potom i kod žena koje se susreću s hroničnim opadanjem, kao i kod pacijenata s dijagnozom alopecije areata. Reč je o pacijentima čiji je folikul živ, ali ne obavlja svoju funkciju, a zahvaljujući ovom tretmanu uspeli smo da probudimo čak i folikule koje nisu funkcionisale i po 10 godina.
Da li ovaj tretman mogu da koriste i osobe koje se ne suočavaju s opadanjem kose, ali nisu zadovoljne gustinom? Znamo da ima mnogo žena s retkom kosom koje bi volele da to promene.
– Tretman preporučujem svim ženama posle tridesete godine, jer naša kosa, baš kao i lice, u tom periodu počinje da stari. Tada počinje prirodno istanjivanje kose koje iznosi između 5 i 10% godišnje pa ga uglavmom ne prmećujemo, sve dok jednog dana ne vidimo da nam je rep mnogo tanji nego u periodu kada smo išli u srednju školu. Zahvaljući mezonitima možemo da izbegnemo takav scenario te možemo reći da je ovo neka vrsta anti-age tretmana za kosu. Lično na svakih godinu – godinu i po dana radim ovaj tretman kako bih ojačala svoju kosu i poboljšala gustinu.

Naša sagovornica privukla je veliku pažnju stručne javnosti kao jedini lekar u Evropi koji koristi tretman mezonitima da bi stimulisala rast kose

Postoje li pacijenti s kojima ste postigli rezultate na koje ste izuzetno ponosni?
– Ima mnogo takvih slučajeva tako da ne bih mogla da ih nabrajam, ali mogu reći da im je uvek izazov da rešavam problem pojave zaliska kod muškaraca. Naime, kad kod njih dođe do proređivanja u toj regiji dešava se trajno izumiranje korena dlake u jako kratkom periodu pa je samim tim i najteže da ponovo stimulišemo rast kose. Do skoro je taj problem mogao da se reši samo transplatacijom, ali u mnogim slučajevima sam tretmanom mezonitima u kombinaciji sa mezoterapijom i PRP-om uspevala da postignem i kompletan povratak izgubljene kose.
Koliko je potrebno posvećenosti i truda da u jednoj maloj klinici u Beogradu nastane tretman o čijim rezultatima danas priča čitav svet?
– Pre svega želim da kažem da lekari s Balkana po znanju i stručnosti ni malo ne zaostaju za doktorima iz bilo koje razvijene zemlje. O tome najbolje svedoče moje kolege sa ovih prostora koje su postigle ogromne uspehe u različitim oblastima medicine. Što se tiče konkretno mog slučaja, oduvek sam pratila nove trendove iz oblasti za koju sam se opredila i težila sam tome da ih prva primenim na našem tržištu. Najveći izazov na početku nisu bile obuke i sticanje znanja već edukacija pacijenata kojima je ovaj tretman bio nepoznanica pa nije bilo uvek lako da ih ubedim da isprobaju novu metodu. Međutim, nakon što su se uverili u rezultate, priča se brzo proširila tako da je bilo sve više ljudi koji su želeli da urade ovaj tretman, a samim tim sam i ja dobila priliku da stičem iskustvo i da unapredim osnovnu metodu.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Petar Đorđević

Podeli

Scroll to Top