Tri kiseline nove generacije koje čine čuda u borbi protiv akni i hiperpigmentacija

Proizvodi sa kiselinama odavno su osvojli kozmetičku industriju, ali smo ih do skoro mahom koristili za eksfolijaciju kože, o čijim benefitima smo vam mnogo puta pisali. Na tržštu su uglavnom bili prisutni preparati sa AHA (glikolna) i BHA kiselinama (salicilna), među kojima se prva grupa koristila za anti-age negu, a druga za suzbijanje akni i upalnih procesa na koži. Međutim, poslednjih godina u igru su se uključile i kiseline nove generacije koje ne pripadaju nijednoj od pomenute dve grupe. Najpre su to bile mlečna i polihidrosilne (PHA) kiseline, o kojima smo vam takođe pisali, a od nedavno kozmetičku industriju osvajaju azelainska, kojična i ćilibarna kiselina. U nastavku vas čeka sve što treba da znate o novim super sastojcima.

Azelainska kiselina

Azelainska kiselina je zasićena dikarboksilna kiselina koja se uglavnom dobija iz žitarica pšenice, ječma i raži. Ima antimikrobno, protivupalno i keratolitičko dejstvo, a sprečava i pojavu komedona i sadrži antioksidanse. U skladu sa tim, koristi se u borbi protiv akni, rosacee, blažih hipergimentacija i za eksfolijaciju kože. Dakle, rešava slične probleme kao salicilna kiselina ili retinol, ali je znatno blaža od pomenutih sastojaka pa manje iritira kožu i može se koristiti i u jutarnoj i u večernjoj beauty rutini.
KAKO DELUJE?
Na prvom mestu, blokira sintezu bakterija koje izazivaju akne i regulišu stvaranje ćelija kože. Time se sprečava gomilanje izumrlih ćelija kože unutar pora i na površini kože što znači da ne nastaju ni zatvoreni ni otvoreni komedoni. Kada se kombinuje sa salicilnom kiselinom može biti jednako efikasna, ako ne i efikasnija, od retinoične kiseline, a pritom njihova kombinacija ne uzrokuje crvenilo i perutanje.
Osim toga, sprečava preteranu proizvodnju melanina, a time i pojavu fleka i pegica dok istovremeno posvetljuje postojeće hiperpigmentacije.
Kako ima i protivupalno dejstvo, efikasna je i kao tretman za rosaceu tako što smiruje upalne procese u koži koji su odgovor na agresivne uticaje spoljašnje sredine.

PAULA’S CHOICE – 10% Azelaic Acid Booster (FabuSpot)

Kojična kiselina

Ova kiselina dobija se iz pečuraka ili fermentacijom određenih namirnica, kao što su soja sos i pirinčano vino. Za razliku od većine drugih kiselina koje deluju tako što razlažu veze između ćelija i pospešuju eksfolijaciju, kojična kiselina inhibira proizvodnju pigmenta. To znači da je najučinkovitija u borbi protiv hiperpigmentacijskih fleka. Iako može da izazove iritacije, one su mnogo manjeg inteziteta nego, recimo, osetljivost koju stvara retinol. Ipak, treba imati u vidu da dugotrajna upotrebe kojične kiseline čini kožu osetljivom na sunce, pa je upotreba SPF preparata sa najvećom UV zaštitom obavezna.
KAKO DELUJE?
Kao što smo već rekli, glavni adut ove kiseline je to što inhibira proizvodnju melanina i tako blokira UV aktivaciju tirozinaze – enzima koji je odgovoran za proizvodnju melanina. Međutim, to nije jedina njena prednost.
Kojična kiselina ima i antioksidativno dejstvo i pomaže u saniranju štete koju koži nanose slobodni radikali, što je čini dobrim saveznikom u borbi protiv znakova starenja.Na kraju, ima i protivupalno i antivirusno dejstvo.

Ćilibarna kiselina

Sukcinska ili ćilibarna kiselina zapravo je antimikrobno jedinjenje koje se dobija iz ćilibara ili šećerne trske, ali se prirodno nalazi i u biljnom i životinjskom tkivu. U pitanju je kiselina koja ne vrši eksfolijaciju kože već prvenstveno hidrira kožu i ima anti-aging svojstva, zbog čega se neretko poredi sa hijaluronskom kiselinom. Kako ima i protivupalno dejstvo, veliku korist od ovog sastojka mogu imati osobe sa reaktivnom kožom sklonom aknama.
KAKO DELUJE?
Ćilibarna kiselina ima antimikrobno dejstvo što znači da sprečava razvoj bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati različite oblike akni. Pored toga, deluje i prozitupalno pa je odlična u tretiranju kože sklone aknama, ali je dobar saveznik i u tretiranju drugih upalnih oboljenja kože, kao što su ekcem i psorijaza. Ona sama po sebi neće ukloniti ova stanja ali je odličan dodatak terapiji i ublažava simptome, a pored toga što smiruje upale i regeneriše kožu, ima i blago analgetsko dejstvo.
Ovaj sastojak ima i hidrirajuća svojstva, obnavlja prirodnu zaštitnu barijeru kože, pruža antioksidativnu zaštitu i smanjuje preterano lučenje sebuma.

Tekst: INJournal magazin
Naslovni video: Instagram (@hannaschonberg)
Foto: Promo

Podeli

Scroll to Top