Tri saveta za bolju produktivnost koje lako možete da primenite

Živimo u eri kada konstantmo radimo, a ipak smo stalno zatrpani obavezama. Razlog za to je slaba produktivnost koja je česta boljka savremenih ljudi. Loša organizacija vremena i nesposobnost da obavimo zadatke u optimalnom roku uglavnom se dešava zbog distrakcija koje dolaze sa naših pametnih telefona i kompjutera, a koje nam odvlače pažnju. No, to nije razlog za očajanje. Postoji niz metoda i alatki koje nam mogu pomoći da završimo obaveze u dogledom roku. Mi vam u nastavku otkrivamo tri saveta koje već primenjujemo i koji provereno rade.

USTANITE RANO
Naslov bestseller knjige Robina Šarme glasi Budni u 5 i vaš je čitav svet. I zaista, benefiti koje donosi rano ustajanje ništa ne može da nadomesti. Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Journal of Sleep Medicine pokazuje da su ljudi koji ustaju rano ređe su pod stresom i da su srećniji. Dokazano je i da su ranoranioci produktivniji na poslu te da se uglavnom ne suočavaju sa padom energije pred kraj radnog vremena. Osim toga, imaju manju potrebu za visokokaloričnom hranom, manje su razdražljivi i imaju jači imuni sistem. Rečju, postoje dosta dobri razlozi zbog kojih se rano ustajanje isplati.
Osim toga, uspostavljanje striktnog rasporeda spavanja, odnosno odlaska u krevet i buđenja uvek u isto vreme, važno je kako bismo trenirali unutrašnji telesni sat. Ta doslednost može da pomogne da se reguliše prirodni ciklus sna u telu što dovodi do kvalitetnijeg sna, a zatim i visokog nivoa energije tokom celog dana.

NAPRAVITE TO DO LISTU
Sada kada ste rano ustali i u miri pijete prvu jutarnju kafu, napravite dnevnu to do listu. Popisivanje obaveza koje imate tog dana pomoći će vam da bolje organizujete svoje vreme i napravite plan rada. Pogledajte svoju listu više puta u toku dana i štiklirajte obavljene obaveze jer će vas ovaj korak dodatno motivisati da nastavite sa radom. Takođe, ova lista će vam dati uvid u to šta niste uradili, ali i šta bi trebalo da promenite kako biste postali produktivniji.
Podrazumeva se, vaša to do lista trebalo bi da bude realna jer zapisivanje nekoliko desetina obaveza koje ne možete da postignete u doglednom roku neće vas nigde dovesti.

POJEDITE TU ŽABU
Osim što je važno da zapišete svoje obaveze, jako je važan i redosled kojim ćete ih obavljati. Zlatno pravilo glasi da bi odmah ujtru trebalo da uradite posao koji najmanje volite, odnosno da pojedete žabu. Verujemo da će svako od vas znati šta je njegova žaba tog dana. Kad završite sa njom, svaka druga obaveza biće olakšanje samo po sebi i neće vam predstavljati nikakav problem.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@hannaschonberg)

Podeli

Scroll to Top