Triholog nam otkriva šta bi trebalo da preduzmemo ako se suočavamo sa naslednim opadanjem kose

Kosa je jedan od glavnih simbola lepote i, kao takva, predstavlja važan deo izgleda svake osobe. Bujna kosa puna volumena znak je zdravlja i mladosti, a analogno tome, gubitak kose afektira niži psihosocijalni status i kvalitet života. Mali broj dermatoloških stanja daje toliko emocionalnih problema kao opadanje kose, a statistički podaci govore da se čak polovina svetske populacije do 35. godine makar u jednom periodu života suočava sa ovim problemom. Mada uzroci mogu biti različiti, jedan od najčešćih je nasledni gubitak kose, koji se danas uspešno leči. Upravo je to bila tema našeg razgovora sa Dr Milenom Stanojević, trihologom iz Hair Clinic Beograd.

Dr Milena Stanojević, triholog

UPOZNAJTE NAŠU SAGOVORNICU
Dr Milena Stanojević diplomirala je 2009. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu, kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Nakon nekoliko godina rada u oblasti opšte medicine, odlučila je da se specijalizuje za trihologiju.
Jedan je od prvih lekara koji je za stimulaciju rasta kose počeo da primenjuje mikronidling – vrsta mezoterapije sa novim i modernim protokolima.
Svoje znanje o PRP tretmanima za kosu usavršila je u saradnji sa kompanijom Regen Lab i dr Ozge Ergun, dok je najsavremeniju metodu za stimulaciju rasta kose – skalp treding usavršila sa jednim od najpoznatijih edukatora u ovoj oblasti, dr Nejtanom Canom.

Zbog čega se javlja nasledni gubitak kose?
– Nasledni gubitak kose javlja se usled delovanja muškog polnog hormona, dihidrotestosterona (DHT), na koren dlake. DHT daje naređenje folikulu dlake da smanji svoju funkciju i da proizvodi tanju dlaku zbog čega se kosa postepeno istanjuje i gubi. Zato je blokada ovog hormona jedan od ključnih aspekta u uspešnom tretmanu naslednog gubitka kose.
Na koji način se blokira DHT hormon?
– Najefikasniji DHT blokeri do sad su bile tablete Finasteride i novija formula, tablete Dutasteride, koje se piju svakodnevno. I pored velike efikasnosti, tablete su nepopularne među pacijentima zbog straha od nus efekata. Druga opcija za blokadu DHT hormona bili su losioni na bazi finasteride. Međutim, efikasnost losiona zavisila je od pravilne aplikacije, tipa kože i formule samog losiona, pa su i rezultati bili varijabilni.
Najnoviji tretman koji omogućava blokadu DHT-a, pokriva nedostatke prva dva. U pitanju je mezoterapija Dutasteridom – tretman kojim se najpotentniji DHT blokator malim iglicama injektira u koži glave. Na taj način, apliciramo blokator u koren dlake, gde je i najpotrebniji. Još značajnije je da Mezo Dutasteride ne izaziva nus efekte jer deluje samo na kožu glave. Bezbedan je čak i kod žena koje imaju povišen nivo muških polnih hormona, a dodatni bonus je to što se ovaj tretman radi samo na 2-3 meseca.
Naravno, ako se primenjuje samostalno, ovaj tretman može samo da sprečiti dalji gubitak kose. Da bi vratili izgubljenu kosu, neophodno je da primenimo tretman mezonitima ili tretman matičnim ćelijama.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessiekass
Foto: Instagram, Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top