U galeriji Štab otvorena je izložba mlade sarajevske umetnice Hanne Dujmović

Pred mnogobrojnom publikom, u beogradskoj galeriji Štab otvorena je izložba slika mlade umetnice iz Sarajeva, Hanne Dujmović, pod nazivom La joie de vivre (Radost življenja). Ovu izložbu predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je projekta ’’Galerija u gostima’’, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva.
Izložba ’’Radost življenja’’ predstavlja Haninu najnoviju produkciju slika, koje su različitih formata u tehnici ulje na platnu, a zajedničko za sve slike je izuzetno jarke paleta boja, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata. Teme obuhvataju ljude u njihovom domaćem i urbanom okruženju, životinje, porodične proslave i društvene događaje, a slike obiluju velikim brojem detalja. Zanimljivi su i sami nazivi slika, poput: “Život je lep“, “Pod mesečinom“, “Kada bi snovi bili java“, “Letnji san’’…

Hanna Dujmović

Kako umetnica ističe, naziv izložbe inspirisan je načinom njenog stvaranja, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa (Henri Matisse):
– Trudim se uvek da stvorim nešto što će izmamiti osmeh kod posmatrača, jer smatram da smo prilično zasićeni teškim i ružnim temama kojima smo svakodnevno okruženi. Svojim slikama pokušavam da navedem da makar na tren zastanemo i uživamo u sitnim radostima koje nas okružuju’ – izjavila je Hanna.

Ova izložba je prvo predstavljanje Aleksić galerije iz Kragujevca beogradskoj publici, a povodom projekta ’’Galerija u gostima’’, osnivač i vlasnik galerije Štab, Marko Brun je izjavio:
– U trenutku kada je naša umetnička scena u zamahu, kada se otvara prema inostranstvu i konačno ulazi u fokus i dobija pažnju i podršku državnih institucija, privrednog i privatnog sektora, od izuzetnog je značaja otvaranje novih galerijskih prostora i njihovo umrežavanje sa postojećim. Naša saradnja sa Kolekcijom Aleksić koja postoji više od decenije, a od koje je nastala Aleksić Galerija, započeta je pre nekoliko godina. Izložbom Hanne Dujmović nastavljamo saradnju i radujemo se što je baš u našoj galeriji  predstavljanja najmladja galerija na našoj sceni, Aleksić Galerija, galerija savremene umetnosti iz Kragujevca.

Izložba ’’Radost življenja’’ traje do 5.juna 2023.godine.
Galerija ŠTAB nalazi se u TC Galerija, na adresi Bulevar Vudroa Vilsona 14, Ulaz 2. Radno vreme galerije je od 10 do 21 čas.

Biografija umetnice
Hanna Dujmović je akademska umetnica rođena u Sarajevu 1994. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 2017. godine kao najbolja studentkinja klase, te joj je dodeljena Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.
Od srednjoškolskih dana aktivna je u polju umetnosti, a svoje slikarske i skulptorske radove do sada je izlagala na više od 20 grupnih, i četiri samostalne izložbe, kako kod nas tako i širom sveta (talija, Amerika, Velika Britanija, Srbija, Japan). Učesnica je i organizatorka mnogih projekata koji se tiču umetnosti i kulture.
Trenutno se aktivno bavi slikarstvom i sarađuje sa svetskim kolekcionarima. Njene slike nalaze se u više od 300 privatnih kolekcija na više kontinenata. Hanin rad deo je najpoznatijih svetskih platformi koje se bave promocijom i prodajom umetničkih dela afirmisanih umetnika.
Trenutno stvara, živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

Tekst i foto: Promo

Podeli

Scroll to Top