U susret Danu zaljubljenih napravili smo listu romantičnih filmova koje bi svako trebalo da pogleda

Dan zaljubljenih je iza ugla, a kultni ljubavni filmovi uvek su savršen dodatak romantičnoj atmosferi. Bez obzira na to da li predstojeći praznik provodite u društvu partnera ili ste trenutno single, u nastavku smo vam pripremili listu naslova za koje smo sigurni da će vam prijati, a neki od njih će vas i inspirisati da napravite promenu koja vam nedostaje. Pojedine filmove smo izvukli iz naftalina, neki su ultimativni ljubavni klasici koje ne možemo da zaobiđemo, a tu su i netipični romantični filmovi koji će vas podsetiti da ljubav ima bezbroj lica. S obzirom na to da je napolju i dalje hladno, zavucite se ispod toplog ćebenceta i iskoristite poslednji dan u nedelji da, uz omiljene grickalice i tople napitke, pogledate neki od narednih filmova.

Ponoć u Parizu

Ako još niste, obavezno pogledajte ovu romantičnu komediju sa elementima fantazije za koju scenario i režiju potpisuje Woody Allen. Radnja počinje kada Gil (Owen Wilson) i njegova verenica Inez (Rachel McAdams) dolaze u Pariz, gde on namerava da završi svoj roman. Budući da se veoma razlikuje od buduće supruge, Gil uživa u vremenu koje provede sam lutajući pariskim uličicama. Jedne večeri, pošto crkvena zvona oglase ponoć, njegovu pažnju privlači vesela družina u automobilu iz 20-tih godina prošlog veka. On ulazi u kola i iznenada prolazi kroz vreme – zatiče se u društvu Pabla Picassa, Salvadora Dalija i Ernesta Hemingwayja. Što više vremena provodi sa njima, ali i sa zavodljivom Adrijanom (Marion Cotillard), sve mu teže pada povratak u stvarnost.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Izgubljeni u prevodu

Amrički glumac Bob Harris (Bill Murray) odlazi u Tokio kako bi snimio reklamu, a njegov boravak u Japanu dobiće potpuno novu dimenziju kada upozna mladu Charlotte (Scarlett Johansson), zanemarenu suprugu jednog fotografa. Kako se oboje dosađuju, Bob i Charlotte postaju jedno drugom idealno društvo. Zajedno, oni proživljavaju iskustvo Amerikanaca u Tokiju. Upadaju u konfuziju izazvanu kulturnim i jezičkim razlikama između njih i Japanaca. I što veza između njih postaje dublja, oni shvataju da njihova poseta Japanu, kao i njihov odnos, mora da se završi.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Ljubavnici na mostu

Film u režiji Leosa Caraxa govori o Alexu (Denis Lavant) i Michele (Juliette Binoche) koji žive na Pont-Neufu, najstarijem pariskom mostu koji spaja dve obale Sene. On je akrobata i zavisnik o alkoholu i sedativima, a ona slikarka koju je na ulicu doveo raskid sa ljubavnikom i saznanje da ubrzano gubi vid. Sad imaju samo jedno drugo: podeliće bedu života pod vedrim nebom, proživeti trenutke pijane sreće, pokazati šta znači rizikovati da povredimo nekoga kome smo najprivrženiji i da nas povredi neko na koga se najviše oslanjamo.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

U dobru i u zlu

Život ne ide uvek po planu. Tako je Pat Solitano (Bradley Cooper) izgubio sve – kuću, posao i suprugu. Sada ponovno živi sa majkom i ocem, nakon što je osam meseci proveo u psihijatrijskoj ustanovi, da bi izbegao zatvorsku kaznu. Pat je odlučan da ponovno izgradi svoj život, ostane optimističan i ponovno se zbliži sa svojom suprugom, uprkos dramatičnim okolnostima u kojima su se rastali. Patovi roditelji žele jedino da on ponovno stane na svoje noge i da deli s njima opsednutost ekipom američkog fudbala, Filadelfia Eaglesima. Kada Pat upozna Tiffany, tajanstvenu devojku sa sopstvenim problemima, stvari se komplikuju. Tiffany nudi Petu pomoć u zbližavanju sa njegovom suprugom, ali pod uslovom da on zauzvrat učini nešto što je njoj bitno. Kako se njihov dogovor ostvaruje, pojavljuje se neobična povezanost između njih dvoje i optimizam ulazi u njihove živote. Ovo je film koji je pre 10 godina doneo Oskara Jennifer Lawrence (svi se sećamo scene kada se glumica saplela u pala u Dolbi teatru tokom uručenja nagrade).
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Njujork, volim te

Ako volite omnibuse, ovo je prava stvar za vas. U pitanju je romantično-humoristična antologija od jedanaest kratkih filmova sa zajedničkom temom ljubavi. Svaki od filmova odvija se različitim delovima Njujorka, pa je ovo ostvarenje svojevrsni omaž toj metropoli, ali i omaž ljubavi u svim formama. Glumačka postava je široka i eksluzivna, a neka od imena koja se pojavljuju u filmu su Natalie Portman, Orlando Bloom, Shia LaBeouf, Andy Garcia, Kevin Bacon, Bradley Cooper, Christina Ricci, Robin Wright, John Hurt, Ethan Hawke…
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Diplomac

Verujemo da ste kultni film iz 1967. odavno gledali, ali i da će vam prijati da ga pogledate ponovo. Radnja prati dvadesetogodišnjeg Bena Braddocha (Dustin Hoffman), koji je upravo završio koledž i vraća se kući kako bi to proslavio sa roditeljima i prijateljima. Iako su njegovi roditelji dali sve od sebe kako bi priredili veliku zabavu, Ben se ne provodi baš najbolje. Međutim, kada ga gospođa Robison, žena očevog kolege, zamoli da je odveze kući, Ben ubrzo shvata da ona želi nešto više od samog prevoza.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Nekoliko lekcija o ljubavi

Ovo je još jedan obnimus koji prati 11 naizgled nepovezanih likova iz Los Anđelesa. Pol (Sean Connery) i Hana (Gena Rowlands) su par koji je 40 godina u braku. U trenutku kada saznaju da Pol boluje od tumora na mozgu i kada je smrt izvesna, sumirajući život, na površinu isplivava Polovo neverstvo od pre 25 godina. Ellen Burstyn glumi majku čiji sin umire od side i koja pokušava da mu olakša poslednje dane. Gillian Anderson glumi pozorišnu reditelju obuzetu strahom od muškaraca, koje tera od sebe. Madeleine Stowe je udata ženu, proračunata u svojoj hladnoj i praznoj aferi. Tu su i mlada, usamljena glumica, koja krije svoju nesigurnost ispod hladne spoljašnjosti, kao i momak koga tumači Dennis Quaid, koji priča svoju životnu priču zbunjenim strancima po noćnim klubovima. Ukratko, ovaj film majstorski govori o 11 različitih osoba koje prolaze kroz različite stadijume ljubavi koje će vas okupirati od prvog do poslednjeg trenutka.
Film je dostupan na platfrmi Amazon Prime.

Milioner iz blata

Film koji je osvojio čak osam Oskara, uključujući i nagradu za najbolji film, govori o Jamalu Maliku, osamnaestogodišnjem mladiću iz Mumbaija, koji je odrastao na ulici i bez roditelja. Međutim, njegov život se menja kada se prijavi i kvalifikuje za kviz Želite li da ostanete milioner. Na čuđenje milionskog gledališta i uz navijanje cele nacije, Jamal uspeva da odgovori na sva pitanja. Jamala tek jedno pitanje deli od osvajanja 20 miliona rupija što je toliko neobično da izaziva sumnju policije. Odgovarajući na pitanja, Jamal prepričava događaje iz svog života, od najranijih sećanja do mukotrpnog odrastanja, a na površinu isplivava i njegova ljubavna priča.
Film je dostupan na plarformi Hulu.

Zovi me svojim imenom

Ako ste ikada bili zaljubljeni i osetili požudu, onda ćete sigurno voleti ovaj film. Radnja se dešava u Italiji, 1983. godine, gde glavni junak, sedamnaestogodišnji Elio (Timothée Chalamet) po običaju provodi leto sa porodicom, u vili iz 17. veka. Kao i svake godine, po pozivu, u vilu se na šest nedelja useljava mladi naučnik koji ima mogućnost da u očaravajućoj atmosferi, među intelektualcima i pod italijanskim suncem, pripremi svoj rad za objavljivanje. Zauzvrat, treba da pomaže Eliovom ocu, profesoru, oko korespondencije i papirologije. A gost za to leto je dvadesetčetvorogodišnji Oliver, koji sve odmah osvaja svojom ležernom prirodom. Ali ono što će Oliver probuditi u Eliju biće mnogo više od obične simpatije.
Film je dostupan na platformi Netflix.

 Čokolada

Krajem pedesetih godina, miran Francuski gradić biće protresen iz temelja kada misteriozna Vianne Rocher (Juliette Binoche) otvori prodavnicu čokolade za vreme Uskršnjeg posta. Žena koja provodi život seleći se po svetu sa ćerkom Anouk i nudi poslastice onima koji žele da ih probaju, svima će biti trn u oku, a posebno konzervativnom gradolnačelniku, Grofu Reynaudu (Alfred Molina). Međutim, ona uspeva da stekne prijateljicu – temperamentnu staricu Armandu (Judi Dench), koja je poput nje, žena sa čvrstim stavovima i dignutim gardom, u strahu da ne bude povređena. Kako film odmiče dve žene nam postepeno otkrivaju da iza zidova koje su podigle leže iskrena emocija i brižnost.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @isabellae
Foto: Instagram, IMDb

Podeli

Scroll to Top