U susret dodeli Oskara prisećamo se filmova koji su osvoliji najveći broj prestižnih nagrada

Za manje od 12 sati počinje 94. ceremonija dodele Oskara, a poslednjih mesec dana svedočimo različitim licitacijma među filmofilima, kao što su – koliko će zlatnih statueta osvojiti film Moć psa (nominovan je u 12 kategorija) i hoće li rediteljka ovog ostvarenja Jane Campion postati prva žena u istoriji koja je dva puta dobila prestižno priznanje za režiju (prvi put je nagrađena za film Klavir 1993. godine). Već smo vam pisali o uzbudljivim ostvarenjima koja su ovog puta dobila najveći broj nominacija i koja bi trebalo da pogledate ukoliko želite da spremni dočekate večerašnju svečanost, a ovog puta osvrćemo se na filmove koji imaju najveći broj nagrada Američke filmske akademije u istoriji. Ako ste nedeljno popodne odlučili da provedete kod kuće, to će biti idealna prilika za opuštanje uz neke od najvećih klasika industrije. Svaki od ovih naslova spada u svojevrsnu filmsku lektiru, pa ako ste neki od njih propustili, ovo je idealna prilika da nadoknadite gradivo.

TITANIK (1997)

Ljubvna priča između bogate i udate žene i mladog i siromašnog momka koji su se sreli na nepotopivom brodu imao je 14 nominacija, a osvojio je čak 11 Oskara. Među njima je i nagrada za najbolji film, ali u kategoriji najboljeg scenarija nije čak bio ni nominovan.

BEN-HUR (1959)

Američki istorijski film o bogatom Jevreju Judi Ben-Huru, kojeg je njegov rimski prijatelj Messala poslao u roblje, takođe je osvojio 11 Oskara, a bio je nominovan u 12 kategorija. Nagrada je izmakla samo Karlu Tunbergu za najbolje adaptirani scenario dok su najvažnije među osvojenim stauetama ona za najbolju režiju, koja je pripala Williamu Wyleru, i za najboljeg glumca u glavnoj ulozi – Charltona Hestona.

GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA (2003)

Poslednji nastavak čuvene filmske trilogije reditelja Petera Jacksona ima isti broj zlatnih statueta (11), a bio je nominovan u isto toliko kategorija. Osim nagrade za najbolju režiju, osvojio je i Oskara za najbolje adaptirani scenario, koji su pisali Fran Walsh, Philippa Boyens i Peter Jackson, a zanimljivo je da niko od glumaca nije bio nominovan za prestižno priznanje.

PRIČA SA ZAPADNE STRANE (1961)

Film koji je nastao kao adaptacija jednog od najčuvenijih brodvejskih mjuzikla govori o mladim ljubavnicima (Natalie Wood i Richard Beymer) koji proživljavaju sudbinu Romea i Julije među zaraćenim bandama Njujorka. Osvojio je 10 Oskara, a bio je nominovan u 11 kategorija.

GIGI (1958)

Ovo je muzički film u režiji Vincenta Minnellia za koji je scenario napisao Alan Jay Lerner, a bazira se na istoimenom romanu francuske autorke Colette. Radnja se dešava u Parizu na prelazu iz 19. u 20. vek i govori o ljubavi između mlade Gigi i bogatog Gastona. Dobio je devet nominacija za Oskara i isto toliko zlatnih kipića.

POSLEDNJI KINESKI CAR (1987)

Biografski spektakl Bernarda Bertoluccia o poslednjem kineskom caru Puyiju, nominovan je u devet kategorija, a osvojio je isto toliko Oskara. Puyi je prikazan kao marioneta misterioznih i snažnih sila, bilo kao car bilo kao ratni zločinac. Glavnu ulogu odigrao je John Lone, a ovo je bio i prvi dugometražni film kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu.

ENGLESKI PACIJENT (1996)

Ratna romantična drama u režiji Anthony Minghella predstavlja adaptaciju istoimenog romana Michaela Ondaatjea dok su glavne uloge odigrali Ralph Fiennes i Kristin Scott Thomas. Film je nominovan u 12 kategorija, a dobio je devet nagrada.

PROHUJALO S VIHOROM (1939)

Čuveni film baziran na istoimenom romanu Margaret Mitchell režirao je Victor Fleming, a glavne uloge igraju Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard i Olivia de Havilland. Nominovan je u 13 kategorija, a osvojio ih je osam Oskara.

ODAVDE DO VEČNOSTI (1953)

Ova filmska ratna drama snimljena je po istoimenom romanu James Jonesa. Film je režirao Fred Zinnemann, a u glavnim ulogama su Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Donna Reed i Frank Sinatra. U godini emitovanja nominovan je u 13 kategorija, dok je trijumfovao u osam kategorija.

NA DOKOVIMA NJUJORKA (1954)

Poslednje na top listi 10 filmova s najvećim brojem Oskara jeste ostvarenje o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima. Film je režirao Elia Kazan, a u glavne role odigrali su Marlon Brando, Eva Marie Saint, Rod Steiger, Karl Malden i Lee J. Cobb. Od 12 nominacija osvojio je osam nagrada.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@carodaur)

Podeli

Scroll to Top