Ulje za telo ili losion: kako da izaberete pravi proizvod za svoju kožu

Koža je naš najveći organ i kao takav zaslužuje da mu posvetimo malo više pažnje od pukog tuširanja i nanošenja prvog proizvoda koji nam dođe pod ruku, posebno pred početak leta kada će koža tela mnogo više biti otkrivena nego pokrivena. Ukoliko želite da se na vreme spremite za sezonu mini suknji i šortseva, već sada bi trebalo da svom telu priuštite odgovarajuću negu, a pre svega da izaberete proizvod za hidrataciju koji će odgovoriti na vaše specifične potrebe. Mada nam se poslednjih godina nudi niz preparata koji obećavaju brojne benefite, veliki izbor neretko deluje zbunjujuće na prosečnog potrošača, posebno otkako su se u igru uključila i negujuća ulja koja nam se uglavnom predstavljaju kao proizvodi koji će rešiti sva neželjena stanja. I zaista postoji nemali broj žena koje tvrde da upravo zahvaljujući prirodnim uljima imaju zdravu i glatku kožu, ali je veliki broj i onih koje nisu zadovoljne ovm proizvodima ili se jednostavno plaše da ih isprobaju. Zato smo istražili koje su glavne razlike između ulja i losiona za telo te kada bi trebalo birati jedne, a kada druge preparate.

@cassdimicco

OSNOVNE RAZLIKE

Iako se njihovo dejstvo razlikuje, glavni cilj obe vrste proizvoda jeste hidratacija kože. Ulja imaju okluzivna svojstva, pa prvnstveno sprečavaju gubitak vlage iz kože, dok su formule losiona uglavnom su na bazi ulja i vode. To znači da izvlače vlagu iz nižih slojeva na površinu kože, ali isto tako imaju sposobnost da apsorbuju vodu iz okoline.

@rocky_barnes

BENEFITI ULJA ZA TELO

Ulja oponašaju prirodne lipide koji se nalaze u našoj koži usled čega prave barijeru i sprečavaju gubitak vode. Ona mogu biti naši odlični saveznici u situacijama kada je prirodna barijera naše kože narušena jer stimulišu njenu regeneraciju, a uprkos rasprostranjem mišljenju, regulišu i lučenje sebuma. Naime, ulja deluju na kožu tako što smanjuju proizvodnju sebuma, pa ih većina dermatologa preporučuje za negu masne kože, ma koliko to kontradiktorno zvučalo.
Njihov dodatni bonus u odnosu na losione jeste činjenica da ne sadrže hemikalije koje mogu biti upitne po zdravlje već su uglavnom na bazi prirodnih sastojaka.

Weleda Citrus Refreshing Body Oil

Dove Derma Spa Satin Smooth Body Oil

Nuxe Huile Prodigieuse Multi-Purpose Dry Oil

PREDNOSTI LOSIONA

Kao što smo već rekli, losioni su na bazi ulja i vode što znači da sadrže i humektante i okluzive. Humektanti su supstance koje svojim higroskopnim svojstvima vezuju vodu i na taj način je zadržavaju u koži, bar neko vreme. Oni izvlače vlagu iz nižih slojeva kože na površinu, ali isto tako imaju sposobnost da apsorbuju vodu iz okoline. S druge strane, funkcija okluziva je stvaranje filma na koži, koji sprečava gubitak vlage. U skladu sa tim, losioni su mnogo bolji izbor za osobe sa suvom i dehidriranim kožom.
Osim toga, oni često sadrže sastojke koji imaju dugoročne benefite za kožu, poput hijaluronske kiseline ili ceramida.

Eucerin Lotion Reduces Skin Sensitivity

CeraVe Moisturising Lotion

KAKO SE PRAVILNO NANOSE ULJA, A KAKO LOSIONI?

Zbog svoje okluzivne prirode, ulja će bolje delovati dok je vaša koža još mokra, pa bi trebalo da ih nanesete odmah nakon tuširanja. Na taj način ćete izvući maksimum iz ovih proizvoda. Za razliku od ulja, losioni najbolje deluju kada se koriste 3-5 minuta nakon tuširanja, kada ste kožu već obrisali peškirom, ali još nije potpuno suva.
Ukoliko je dehidratacija važna glavna boljka, dobra opcija može biti i kombinacija ova dva proizvoda. U tom slučaju nanesete ulje odmah nakon izlaska iz kade, a kada se koža malo prosuši, preko ulja stavite i losion.

BODY BUTTER

Naša priča ne bi bila potpuna bez pominjanja putera ili maslaca za telo, koji su sve popularniji poslednjih godina. Reč je o proizvodima za intenzivnu hidrataciju, na bazi maslaca i ulja, zbog čega je njihova konzinstencija gušća u odnosu na losione, ali to je i njihova najveća prednost. Tako body butter ima sposobnost da održi optimalan nivo hidratacije mnogo duže nakon nanošenja nego što je to slučaj s losionom. Njihova potencijalna mana je to što neretko imaju masan finiš zbog čega ih neki izbegavaju.

Spread the Love Body Butter

The Body Butter Mango Body Butter

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @laurenireland
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top