Ulje za usne ili sjaj: kako da znate šta je bolji izbor za vas

Sjajne usne već godinu dana jedan su od najpoželjnijih makeup trendova, pa je u skladu sa tim i kozmetička industrija lansirala niz proizvoda koji nam pružaju manje ili više suptilan sjaj. Uz tradicionalne glosseve, u poslednje vreme sve su popularnija i ulja za usne koja polako ali sigurno zauzimaju mesto u asortimanima najpopularnijih beauty brendova. Efekat koji pružaju ovi proizvodi takođe se vrti oko sjaja na usnama, uz niz hidrirajućih benefita., a iako se po mnogim parametrima ne razlikuju mnogo od klasičnih sjajeva za usne, svakako da imaju i veliki broj specifičnih svojstava.
Ako ste se ikada pitali koja je osnovna razlika između ulja i sjaja za unse, odgovor vas čeka u nastavku.

Ulje za usne

Ulja za usne imaju lakšu teksturu od sjajeva, ali su teža od balzama za usne. Kao što im samo ime kaže, u svojim formulama sadrže bar jedno prirodno ulje, a uglavnom se radi o kombinaciji dva ili tri različita ulja, kao što su kokosovo, bademovo, ulje jojobe, avokada ili suncokreta. Osim toga, po pravilu sadrže i vitamin E i hijaluronsku kiselinu, pa imaju hidrirajuća svojstva i štite usne od oštećenja iz spoljne okoline.
U svom sastavu obično imaju jedinjenja, kao što su poligliceril-2 izostearat i dimer dilinoleat kopolimer, zahvaljujući kojima pružaju zaštitu od oštećenja iz spoljne sredine, ali i prijatan osećaj na usnama. S druge strane, da bi ih učinili manje masnim, proizvođači u ulja za usne uglavnom dodaju estare, kao što su triizostearoil poligliceril-3 dimer dilinoleat, polibuten, diizostearil malat, oktildodekanol i poligliceril-2 triizostearat. Još jedno jedinjenje koje se nalazi u gotovo svim uljima je hidrogenizovani poliizobuten, čija je osnovna funkcija da omekša usne i da im da sjaj.
U skladu sa tim, ulja za unse nude veći stepen hidratacije od sjajeva, ali su znatno manje pigmentisana pa pružaju suptilan sjaj prirodnog izgleda.

INJournal preporuka

Rare Beauty – Soft Pinch Tinted Lip Oil, nijansa Joy (Sephora)
Dior – Lip Glow Oil, nijansa 001 Pink (Sephora)

Sjaj za usne

Za razliku od ulja, gloss nam pruža veoma sjajan, gotovo vinyl efekat na usnama zbog čega one izgledaju punije i zavodljivije. Na tržištu imamo veliki broj različito pigmentisanih sjajeva, među kojima su neki potpuno bezbojni dok drugi imaju intenzivan pigment koji nekada podseća čak i na ruž.
Zajednički sastojak svih sjajeva je polibuten – jedinjenje zahvaljujući kome nam zapravo i pružaju taj sjajni efekat na usnama, a većina proizvoda sadrži i mešavinu ulja, voskova i pigmenata.

INJournal preporuka

Bobbi Brown – Crushed Oil-Infused Gloss, nijansa Free Spirit (FABUSpot)
Fenty Beauty – Gloss Bomb Ice Cooling Lip Luminizer (Sephora)

Sličnosti između ulja i sjajeva

Kao što možete da naslutite, postoji veliki broj preklapanja kada su u pitanju formule ulja i sjajeva za usne. Za početak, oba proizvoda sadrže hidrogenizovani poliizobuten za omekšavanje kože i, pomenuti, polibuten. Takođe, u proizvodnji sjajeva za usne sve češće se koriste prirodna ulja. S tim u vezi, i ulja i glossevi sadrže niz hidrirajućih sastojaka, kao što su ulje argana i kokosa ili hijaluronska kiselina, međutim, procenat ovih sastojaka veći je u uljima za usne.
Kako se u poslednje vreme od ovih proizvoda sve češće zahteva da imaju i plumping efekat, često i jedni i drugi sadrže ulja peperminta i cimeta, biber, đumbir ili peptide, koji privremeno povećavaju volumen usana.
Takođe, oba proizvoda možete koristiti samostalno i u kombinaciji sa olovkom za usne i ružem. Kada ih nanesete preko olovke i ruža, oni će znatno poboljšati izgled tih proizvoda.

Razlike između ovih proizvoda

Razlika koju svi uočavamo već na prvu jeste to što ulja za usne imaju lakšu teksturu od sjajeva, koji su formulisani sa više sintetičkih sastojaka zbog kojih imaju gušću i lepljiviju konzistenciju.
Kao što smo već rekli, ulja sadrže niz hidrirajućih i hranljivih sastojaka i štite usne od oštećenja iz spoljne sredine, dok sjajevi obično ne pružaju ovu prednost. Takođe, ulja za usne obično su postojanija dok sjajeve češće moramo da obnavljamo.
S druge strane, glossevi nam pružaju znatno veći sjaj i efekat vizuelno većih usana, a njihova važna prednost je i to što su mnogo bolje pigmentisani od ulja.
S tim u vezi, kada birate između ulja i sjajeva, ne postoji pogrešna odluka. Ulja su svakako bolja opcija kada je vašim usnama potrebna hidratacija dok su glossevi dobar izbor kada želite sjajnije usne koje izgledaju punije i zavodljivije.

Tekst: INJournal magazin
Naslovni video: @eman
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top