Već pola veka ovo je najpopularniji francuski proizvod za negu lica

Legenda kaže da postoje eksfolijatori za lice i da postoji Lotion P50. Kultni proizvod brenda Biologique Recherche lansiran je još 70-tih godina prošlog veka, a veliki broj beauty entuzijasta, urednika lepote, kozmetičara i dermatologa slaže da se do danas nije lansirana formula koja bi mogla da ukrade šou ovom kultnom proizvodu. Reč je o preparatu koji je osvojio sve najprestižnije beauty nagrade, a ima i pravu armiju fanova među slavnim ličnostima i influenserima. Svako ko je proveo bar pet sekundi na društvenim mrežama čuo je za ovaj toner, mnogi ga nazivaju čudo u bočici, a ime je dobio jer je koža nakon 50 dana redovne upotrebe (ujtri i uveče) bukvalno preporođena.

KAKO LOTION P50 DELUJE NA KOŽU?
Za početak je važno da razjasnimo da ovaj proizvod nije losion, iako bi po njegovom imenu to moglo da se zaključi. Reč je o eksfolijatoru koji sadrži savršen balans AHA i BHA kiselina, ali i drugih sastojaka koji imaju višestruko dejstvo na kožu. Lotion P50 prvenstveno uklanja mrtve ćelije sa kože i promoviše obnovu ćelija, pročišćava pore, ima hidrataciono dejstvo, balansira pH vrendost kože, ojačava prirodnu barijeru kože i povećava efikasnost esencija, seruma i krema koje kasnije nanosite na lice. Iako postoji više verzija ovog proizvoda, nabrojane benefite primetićete za koju god opciju da se odlučite.

SVE VERZIJE LOTIONA P50
Biologique Recherche Lotion P50 1970 je prva verzija ovog losiona, čija je formula ujedno i najjača. On sadrži koktel moćnih eksfolijatora, kao što su fenol, mlečna ili salicilna kiselina, pa je odlična opcija za sve koji imaju deblju kožu i one čija je koža naviknuta na upotrebu preparata sa kiselinama. Preporučuje se osobama sa izrazito masnom kožom sklonom aknama.
Biologique Recherche Lotion P50 je verzija bez fenola, jedinjenja koje ima antiseptičko dejstvo, ali o kojem postoje ozbiljne debate o tome da li je pogodno za negu kože, tako da je brend ponudio i opciju bez ovog sastojka. Preparat je takođe pogodan pre svega za negu masne kože sklone mitiserima i aknama, koja nije sklona crvenilu i drugim iritacijama.
Lotion P50V 1970 i Lotion P50V su formule srednje jačine i idealne su za normalnu i suvu kožu. Pored AHA, BHA i PHA kiselina, sadrže i sastojke koji svode na minimum mogućnost za iritaciju kože. Formula P50V 1970 sadrži fenol, dok je verzija P50V ne sadrži. Ukoliko prethodno niste koristili preparate sa kiselinama ili imate jako osetljvu kožu, sklonu crvenilu i iritaciji, najbolja je opcija za vas je P50W (najblaža verzija kultnog preparata).
P50 Pigm 400 je najnovija opcija dizajnirana za osobe koje se bore sa hiperpigmentacijama, kao što su tamne mrlje i melazma. On je nežniji od osnovne P50 1970 i P50 verzije, ali i dalje efikasno vrši eksfolijaciju kože, ujednačava ton i reguliše sintezu melanina.

GDE MOŽETE DA KUPITE LOSION P50?
Proizvode brenda Biologique Recherche nećete naći ni u jednoj parfimeriji jer se prodaju isključivo u ovlašćenim salonima gde će vam specijalno obučeni stručnjaci preporučiti verziju proizvoda koja je najbolja za vaš tip kože. U Beogradu postoji solidan broj salona koji rade sa ovim preparatima. Mada cene variraju u zavisnosti od verzije za koju se opredelite, cena pakovanja od 50ml iznosi oko 3.000 dinara, 100ml nešto više od 6.000 dinara, a 150ml oko 11.000 dinara.

DA LI JE LOTION P50 BEZBEDAN ZA SVE?
Lotion P50 ne bi trebalo da koristite u isto vreme kada i proizvode sa retinolom. Takođe bi trebalo da ga izbegavate sedam dana nakon hemijskog pilinga ili laserskih tretmana. S obzirom na to da povećava osetljivost kože na sunce, trebalo bi da ga upotrebljavate u paru sa SPF kremama, a ukoliko je vaša koža sklona hiperpigmentacijama, iznegavajte P50 dok ste na letovanju. Ostala ograničenja ne postoje.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU
Lotion P50 trebalo bi da ukljčite i u dnevnu i u večernju beauty rutinu, nakon čišćenja lica, a pre upotrebe esencija, seruma i krema. Najpre ga nanesite na tufer, a potom nežnim pokretima tuferom tapkajte po koži lica, vrata i dekoltea. Ukoliko imate osetljivu kožu ili prethodno niste koristili kiseline, stavite proizvod na tufer koji ste prethodno navlažili jer ćete tako razblažiti ovaj proizvod i izbeći mogućnost iritacije. Nemojte se plašiti ako nakon nanošenja osetite blago peckanje ili pojavu blagog crvenila jer su to očekivane pojave i vremenom će proći.

LIČNO ISKUSTVO
Lotion P50 prvi put sam probala sa 18 godina. Tada je moje lice bilo izrazito masno sa sporadičnim aknama koje su se uglavnom pojavljivale tokom PMS-a. Koristila sam ga u paru sa drugim Biologique Recherche proizvodima – mlekom za čišćenje lica VIP O2, Iribiol serumom, Dermopurifiante kremom i Biosensible S.R. emulzijom. Ovu rutinu preporučila mi je kozmetičarka u salonu Jasna i uz redovne higijenske tretmane u salonu, moje lice je u jako kratkom roku bilo bukvalno preporođeno – bubuljice su nestale, a pojačano lučenje sebuma bilo je pod kontrolom. Pomenute proizvode koristila sam oko 10-ak godina, bez uvođenja ijednog drugog proizvoda u rutinu, i nikada nisam imala probleme sa kožom lica. Kasnije, prvenstveno pod uticajem posla kojim se bavim, polako sam počela da uvodim u rutinu i druge preparate tako da sam godinama eksperimentisala sa različitim kremama, serumima i čistačima za lice, a jedini proizvod koji je uvek bio deo moje rutine bio je Lotion P50. Vremenom se i to promenilo. Pre 7-8 godina, kada su eksfolijatori drugih brendova počeli da stiču popularnost odlučila sam da ih isprobam i iskreno rečeno nisam primetila neke promene na koži nakon što sam isključila Lotion P50 iz rutine.
Posle višegodišnje pauze, pre godinu i po dana odlučila sam da ponovo uključim u svoju rutinu Lotion P50 i to neposredno nakon karantina kada sam počela da primećujem promene na koži koje mi se nisu dopale. Po preporuci kozmetičara ovog puta izabrala sam Lotion P50 Pigm 400, jer je moja koža sklona hiperpigmentacijama. Moram da priznam da upotreba ovog tonera nije umanjila fleke na mom licu (mnogo delotvornije pokazali su se proizodi sa retinolom), ali je preporodio moju kožu i vratio joj zdrav sjaj zbog čega je i dalje deo moje rutine.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @isabellath
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top