Niste sigurni koja je boja kose najbolja za vas? Donosimo vam detaljan vodič za izbor odgovarajuće nijanse

Svi znamo da boja kose može da bude naš glavni beauty saveznik, naravno, pod uslovom da se opredelimo za pravu nijansu. Isto tako pogrešna nijansa može izazvati kontraefekat, odnosno može učiniti da izgledamo ispijeno, umorno i mnogo starije od svojih godina. Ovu lekciju naučila je svaka žena koja je bar jednom u životu ofarbala kosu u boju koja ne odgovara njenom tenu.
Izbor boje za kosu nije samo odluka o tome da li ćete biti plavuša, crnka, brineta ili crvenokosa, jer unutar svih ovih boja postoji mnogo nijansi koje treba uskladiti sa podtonom kože. Najveći broj devojaka pripada u jednu od tri grupe – hladni, topli ili neutralni podton.

KAKO DA ZNATE KOJOJ KATEGORIJI PRIPADATE?
Ukoliko vaša koža lica ima prizvuke rozih, crvenih ili plavkastih nijansi, a vaše vene na rukama su plave, znači da spadate u grupu sa hladnim tenom.
Ako vaša koža lica ima prizvuke žute, zlatne ili maslinaste boje, a vene na ruci su vam zelenkaste znači da spadate u osobe sa toplim tenom.
Devojke sa toplim tenom mogu imati zlatni ili maslinastozeleni prizvuk, dok pojedine devojke sa hladnim tenom mogu imati i izrazito bledu boju lica.
U treću grupu spadaju žene sa neutralnim tenom, koji je mešavina toplog i hladnog.
Jedno od osnovnih pravila prilikom izbora boje za kosu glasi: ukoliko imate hladan podton birajte tople nijanse, i obrnuto. Devojke sa neutralnim podtonom imaju sreće, jer će se većina boja lepo uklopiti uz njihov ten.
U nastavku pogledajte detaljan vodič o tome koja boja dobro stoji određenom tipu tena.

HLADNI TONOVI PLAVE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: platinasta, ledenoplava, srebrna, bež, pepeljasto plava, boje peska i šampanjca.

Ove boje dobro stoje devojkama sa toplim podtonom, ali su dobar izbor i za one čija koža ima crvenkasti prizvuk. Naime, hladni tonovi plave neutrališu crvenilo sa lica i čine da boja kože izgleda porculanski čisto.

TOPLI TONOVI PLAVE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: zlatno plava, karamela, amber, boja meda

Devojke koje imaju hladan podton trebalo bi da biraju ove nijanse, a boje zlata i meda mogu dobro funkcionisati i u okviru toplog podtona, pod uslovom da vaša koža ima maslinastozeleni prizvuk.

HLADNI TONOVI CRVENE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: vatrenocrvena, tamno kestenjasta, tamnocrvena

Može zvučati kontraintuitivno, ali crvena kosa zapravo je vrlo laskava opcija za one sa bledom kožom i crvenkastim prizvukom. Ove nijanse dobar su izbor i za devojke sa toplim podtonom, ukoliko njihova koža vuče na zlatno, dok devojke sa maslinastim prizvukom kože ne bi trebalo da biraju ove nijanse.

TOPLI TONOVI CRVENE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: bakarna, amber, riđa, boja breskve

Ove nijanse dobro stoje devojkama sa hladnim i neutralnim tenom.

HLADNI BRAON TONOVI

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: tamna čokolada, kesten, moka

Sa smeđim nijansama prilično je teško pogrešiti, jer skoro svima dobro stoje. Međutim, hladniji tonovi mogu izgledati posebno upečatljivo na devojkama sa toplim tenom, jer ističe njihove žute podtonove kože.

TOPLI BRAON TONOVI

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: karamela, boja meda, zlatnobraon, amber, mahagoni, cimet

Ova paleta posebno laska devojkama sa neutralnim podtonom, kao i onima sa hladnim tenom. Ipak, boja karamele može dobro izgledati i u paru sa toplim tenom, ukoliko ima maslinastozeleni prizvuk.

HLADNI TONOVI CRNE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: crna, espreso, plavetno crna, boja sladića

Hladne nijanse crne preporučuju se devojkama sa toplim i neutralnim tenom jer će njihovom licu dati porcelanski efekat.

TOPLI TONOVI CRNE

Nijanse koje spadaju u ovu grupu su: tamna moka, smeđe-crna boja

Ove boje dobro će stajati devojkama sa hladnim tenom jer će utopliti njihovo lice.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @daniellemarcan
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top