Vodič za upotrebu preparata za samopotamnjivanje uz koji ćete izbeći pojavu fleka

Konačno smo dočekali doba godine kada iz ormara možemo da izvadimo kratke suknje, omiljene haljine, crop topove i šortseve. Međutim, da bi bili zadovoljni svojim izgledom u pomenutim komadima garderobe, naša koža zahteva posebnu pripremu. To ćete najefikasnije učiniti ukoliko postignete preplanuli ten jer bronzana boja lako skriva nedostatke na koži, stoga nas ne čudi što je za najveći broj devojaka osunčani ten i dalje ideal kome teže, naročito u letnjim danima. Sigurni smo da već znate koliko su štetni odlasci u solarijum i duga izlaganja suncu, pa su se preparati za samopotamnjivanje pokazali kao najbolje rešenje, a osim što su bezbedni za zdravlje, uz ove proizvode ćete najbrže postići željeni rezultat.

Znamo da nije zanemarljiv broj osoba koje su imale loše iskustvo sa ovom vrstom proizvoda, prvenstveno zato što nisu uspeli da postignu ravnomernu boju, pojavljile su im se linije u pregibima ili su imali fleke zbog kojih im je koža izgledala prljavo. Razlog tome je nepravilna upotreba preparata, koji ipak zahtevaju određen postupak, ukoliko želite da imate ujednačen ten.

KAKO DA POSTIGNETE UJEDNAČENU BOJU I IZBEGNETE POJAVU FLEKA
Prvi korak na tom putu je piling čitavog tela, od glave do pete, kako biste odstranili sve mrtve ćelije s kože što je jako važno za postizanje ujednačene boje. Tokom postupka posebno obratite pažnju na delove tela na kojima je koža nešto grublja, kao što su kolena i laktovi. Prilikom izbora pilinga, jako je važno da to bude proizvod koji u sebi ne sadrži ulje, jer bi i to moglo da rezultira pojavom svetlijih ili tamnijih flekica na mestima gde je koža više, odnosno manje upila ulje.
Nakon što uradite temeljan piling tela, dobro osušite kožu peškirom, a potom namžite hidrantno mleko za telo, koje takođe ne sadrži ulje. Ovaj korak možete preskočiti i umesto nanošenja laganog losiona na celo telo, koristite ovaj proizvod samo na laktovima i kolenima, a po potrebi i na drugim delovima tela na kojima vam je koža nešto suvlja. Sačekajte nekoliko minuta da koža dobro upije ovaj proizvod, a potom sledi nanošenje preparata za samopotamnjivanje.

Self-tanning proizvode obavezno nanosite rukavicama jer će vam u suprotnom šake biti znatno tamnije od ostatka tela. Potrudite se da na čitavo telo ravnomerno nanesite losion ili drugi preparat za samopotamnjivanje i to u obilnijoj količini, jer se fleke uglavnom ne stvaraju zbog prevelike količine kreme nego upravo suprotno. Tek nakon što upotrebite proizvod na čitavom telu, skinite rukavice i namažite i šake. Kada završite postupak nanošenja kreme, poželjno je da u narednih 10-15 minuta ne oblačite garderobu, da ne boravite u prostoriji u kojoj ćete se oznojiti niti da pravite pokrete koji bi mogli da uvuku preparat u pregibe na koži zbog čega bi mogle da vam se pojave fleke. Pravi efekat ćete videti kroz nekoliko sati, a ukoliko želite intenzivniju boju, možete ponavljati postupak i narednih nekoliko dana. Takođe, boju kasnije možete održavati tako što ćete jednom ili dva puta nedeljno ponavljati isti postupak.
Jako je važno naglasiti da to što ste dobili preplanuli ten ne znači da ne bi trebalo da se štitite od sunca i da su vam SPF preparati i dalje potrebni uvek kada ste izloženi UV zracima. Kako biste izbegli da vaša nova boja kože izgleda neprirodno, pre kupovine obratite pažnju na nijansu, jer će vam na pakovanju pisati da li je preparat namenjen svetlijoj ili tamnijoj koži.

SAMOPOTAMLJIVANJE LICA
Osim za telo, danas postoje i preparati za samopotamnjivanje kože lica. Mada preplanulost lica možete postići i upotrebom bronzera ili izborom nijansu ili dve tamnijeg pudera, što je mnogo praktičnije rešenje, ukoliko se opredelite za self-tanning proizvode, potrebno je da ponovite sličan postupak kao i kada ove proizvode nanosite na telo. Dakle, piling, a potom i hidratacija lica kremom koja ne sadrži ulje obavezni su pre upotrebe kreme za samopotamnjivanje. Kremu nanesite najpre na sredinu licu, a potom je bukvalno razvlačite ka korenu kose i nadole do kraja vrata. Na taj način ćete dobiti prirodne prelaze, pa ćete izbeći da na samom početku korena kose imate belu liniju, kao i da vam vrat i lice budu različite boje.

Danas na tržištu postoji niz self-tanning preparata s kojima ne možete da pogrešite, naravno ako se držite uputstva i izaberete proizvod koji je namenjen vašoj boji tena, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko proverenih opcija za lice i telo.

PROIZVODI ZA TELO

Zija – Subtle Bronze Body Lotion
Vichy – Idéal Soleil Moisturizing Self-Tanning Milk
Sun Kissed – Gradual Tan Lotion
Afrodita – Hello, Summer Self-Tanning Face and Body Lotion
St. Tropez – Self Tan Classic Bronzing Mousse
Clarins – Self Tanning Milky-Lotion
Sephora – Gradual Self-Tanning Body Lotion

PROIZVODI ZA LICE

Sisley – Self Tanning Hydrating Facial Skin Care
Clinique – Self Sun Face Tinted Lotion
Sensai – Silky Bronze Self Tanning For Face

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sincerelyjules
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top