Vulkan nudi značajne popuste povodom Svetskog dana knjige! Mi smo već izabrali naše favorite

Povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava 23. aprila, Vulkan izdavaštvo pripremilo je sjajnu online akciju za svoje čitaoce. Za poručivanje putem sajta vulkani.rs u periodu od 20. do 23. aprila dobijate dodatnih 35% popusta na već postojeći popust od 15% na cene svih izdanja Vulkana, Vulkančića i YA Vulkana. Dostava knjiga poručenih tokom trajanja akcije je besplatna na teritoriji Republike Srbije.
Inače, Svetski dan knjige obeležava se na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira, a predstavlja odličnu priliku da se podsetimo značaja koji knjige kao otelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za deljenjem znanja imaju u našem životu. U skladu sa tim, na sajtu vulkani.rs imate priliku da potražite omiljene romane, aktuelne naslove, dela klasične književnosti, knjige nagrađivanih domaćih i stranih autora i najbolja dečja izdanja na popustu od 15% + 35%. Mi smo naše favorite već izdvojili i otrivamo vam ih u nastavku.

NEZNANKA SA SENE (Gijom Muso)
U Parizu, jedne maglovite noći, samo nekoliko dana pre Božića, jedna devojka pronađena je na obali Sene. Nema odeću na sebi, ničega se ne seća, ali je i dalje živa. Zagonetna žena uspeva da pobegne iz bolnice i nestaje bez traga, ali DNK analize i fotografije otkrivaju njen identitet: u pitanju je pijanistkinja Milena Bergman.Ipak, nešto se ne uklapa: ova slavna umetnica je mrtva, poginula je u avionskoj nesreći pre više od godinu dana.
Istraga ovog slučaja poverena je specijalnoj jedinici pariske policije, a to je prilika da inspektorka Roksana Monkrestjen najzad dobije priznanje koje zaslužuje. Kada je tragovi odvedu do neobične životne priče pisca Rafaela Bataija, Mileninog bivšeg verenika, njihove će se sudbine ukrstiti. Roksana i Rafael moraće da reše zamršenu enigmu i odgovore na pitanje – da li je moguće u isto vreme biti živ i mrtav?

MOĆ PSA (Tomas Sevidž)
Svejedno jeste li već istoimeni pogledali film za koji je Džejn Kempion dobila Oskara za najbolju režiju ili niste, ovu knjigu Tomasa Sevidža svakako bi trebalo da pročitate. U svom remek-del pisac se bavi temom toksične muškosti i dubokim, nekontrolisanim porivima koji mogu da nas unište. Postavlja se pitanje ima li pobednika u ovoj žestokoj borbi, u ovom sukobu ljudskih strasti? Ima li leka za otuđenje, za usamljenost koja, na ovaj ili onaj način, muči svakoga u ovoj priči?
Montana, 1924. godina. Među divljim ravnicama starog Zapada leži najveći ranč u dolini, ranč braće Berbank. Dva brata, Fil i Džordž, iako dele i dobro i zlo već četrdeset godina, nimalo nisu slični. Fil je neodoljivo harizmatičan, oštrog uma, ali i surov, dok je Džordž tih i skroman, potpuno lišen smisla za humor. Zajedno upravljaju imanjem, zajedno jašu, prevoze hiljade grla stoke i još spavaju u sobi koju su delili kao dečaci, u istim mesinganim krevetima koji sada škripe od starosti.

SEJDI (Kortni Samers)
Sejdin život nije lak i jedinu utehu pronalazi u mlađoj sestri Meti. Međutim, kada policija pronađe Metino beživotno telo, čitav njen svet nestaje u jednom trenu. Nakon traljave policijske istrage, ona donosi odluku da uhvati nemilosrdnog ubicu i kreće u potragu prateći neke sitne i neuočljive tragove.
Kada radijski novinar Vest Makraj načuje životnu priču o dve sestre u lokalnoj benzinskoj pumpi, postaje opsednut slučajem nestale devojke. Započinje sopstvenu emisiju kroz koju prati njeno putovanje, pokušavajući da otkrije šta se tačno desilo i sa nadom da će je pronaći pre nego što bude prekrasno. Ako ste ljubitelj young/adult literature, ovo bi mogla da bude zanimljiva knjiga za vas.

TIŠINE (Meša Selimović)
Prvi roman Meše Selimovića objavljen je 1961. godine, a šest decenija kasnije u njemu pronalazimo sve dobro poznate osobine književnog stvaralaštva jednog od naših najznačajnijih pisaca XX veka: briljantno umeće pripovedanja, u koje je utkano nastojanje da se čovek sagleda naspram vremena kojem pripada. Za to je potreban dar, ali i snaga duha. Meša Selimović imao je i jedno i drugo, pa je u Tišinama uspeo da oslika unutrašnja previranja i borbe svih onih koji su živeli u delikatnim vremenima.
Osvrćući se na književno stvaralaštvo u knjizi Sjećanja, Meša Selimović zapisao je sledeće: Kad je izašao iz štampe moj prvi roman (Tišine), ja sam imao pedeset i jednu godinu! Niko nije znao koliko sam strahova pobijedio u sebi dok se nisam usudio da izađem pred čitaoce. Već na prvim stranicama Tišina prepoznaćete glas Meše Selimovića. Ovoga puta ispripovedaće vam priču posle koje će sve tišine odzvanjati drugačije.

ŠTA SI OD ŽIVOTA ŽELELA (Megan Nolan)
Kada ona, mlada i opčinjena noćnim životom u Dablinu, sretne njega, izuzetno harizmatičnog starijeg muškarca, dešava se nešto u isto vreme sasvim jednostavno i neverovatno: privlačnost ruši kočnice, meša se sa slabostima i strahovima, postaje sam smisao života. Rađa se veza koja je za nju smena ekstaze i patnje, neobuzdane ljubomore i zadovoljstva, toliko intenzivnog i strastvenog da stvara zavisnost – ona želi da nestane u njegovom telu, da se rastopi u toj želji sve dok potpuno ne izgubi sopstveni identitet.
Iskren portret narcisoidne ličnosti našeg vremena, fascinacije, zaljubljenosti, ljubomore, usamljenosti i poroka. Dominacije i poniženja. Priča o vezi koja možda nije ni postojala, jer su se srele zamišljene slike i projekcije umesto dvoje stvarnih ljudi. A kada se iluzije rasprše, dve uloge – dželata i žrtve – smenjuju se sa jednakim talentom i strašću.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @elaisaya
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top