Yugodom: Mesto gde prošlost postaje sadašnjost

U jednoj od dorćolskih zgrada nastalih u doba komunizma, u ulici Strahinjića bana 80, ušuškan je Yugodom – stan sigurno najoriginalnijeg enterijera u prestonici. Estetika posvećena periodu SFRJ uz autentični nameštaj i dekoraciju iz tog perioda daje ovom prostoru karakter muzeja, a namenjen je iznajmljivanju turistima koji žele da, na moderan način, osete duh jednog vremena.

1p y 151015

Boravak u ovom retro chic stanu predstavlja posebno iskustvo, a odlična lokacija i blizina Trga Republike, Kalemegdana, Knez Mihailove, Skadarlije i drugih znamenitosti čini ovaj nesvakidašnji motel idealnim za svakog beogradskog gosta.

2p y 151015

Idejni tvorac ovog, za naše prilike, neobičnog koncepta je Mario Milaković. On je najpre došao na ideju da preuredi svoju gostinsku sobu, a u želji da izbegne klasičan dizajn pronašao je inspiraciju u svakodnevici nekadašnje SFRJ. Nakon prve, preuredio je i drugu sobu, a potom i čitav stan kome je dao simbolično ime.

3p y 151015

U Yugodomu se nalaze tri prostorije, a svaka od njih „priča istoriju“ jedne decenije. Tako je spavaća soba posvećena šezdesetim i zove se „Ljubav i moda“, druga spavaća soba nazvana je po kultnom filmu Dušana Makavejeva sa početka sedamdesetih, „Misterije organizma“ dok su u dnevnom boravku oživljene osamdesete, pa nosi naziv „Nije lako sa muškarcima“.

4p y 15t1015

Svaki od pomenutih perioda dočaran je kroz nameštaj, ali i uspešno uklopljene detalje. Osim u antikvarnicama, na pijacama ili sajtovima za prodaju polovne robe, mnogi komadi kupljeni su i u Reto Centru u kome se zavisnici leče terapijom rada, a jedan od najzastupljenijih poslova jeste restauracija nameštaja.

5p y 151015

Među zanimljivim stvarima koje će vas vratiti u prošlost jesu stare kasete, posteri, gobleni, gramofon, prepoznatljiv narandžasti fen, ali i kozmetički proizvodi uz koje su mnogi odrastali. Iako su u stanu retro komadi, on ipak odiše duhom savremenog doba jer je svaki predmet pažljivo restauriran i prožet svežinom.

6p y 151015

Mnogobrojni turisti koji su imali priliku da odsedaju u Yugodomu, atmosferu iz ovog stana poneli su kao jednu od najlepših uspomena iz Beograda, a jedinstveni prostor postao je i hit među stranim medijima i blogovima koji rado pišu o ovom zanimljivom prostoru.

7p y 151015

8p y 151015

9p y 151015

10p y 151015

11p y 151015

12p y 151015

Foto: Facebook/Yugodom

Podeli

Scroll to Top