Začinjena hrana – prijatelj ili neprijatelj zdravlja?

Svi smo svesni toga da samo malo čili papričice, bibera, kima ili bilo kog drugog začina u trenutku može da transformiše bilo koje prosečno jelo u pravu eksploziju dobrog ukusa. Međutim, mnogi od nas imaju takozvanu love/hate vezu sa začinjenom hranom. Tačnije, nesumnjivo vole ukus začina, ali im oni kasnije stvaraju stomačne probleme. Zbog toga smo istražili kako začinjena hrana utiče na naš sistem za varenje i da li možemo da izbegnemo gorušicu, mučnine i slične tegobe ako je se zauvek odreknemo.

KAKO ZAČINJENA HRANA UTIČE NA VARENJE?
Obedovanje začinjenog obroka nije nužno loše za varenje, ali može izazvati simptome kod osoba koje već imaju probleme sa probavnim sistemom, kao što su gastroezofagealni refluks, sindrom nervoznih creva ili inflamatorne bolesti creva. Jednostavno rečeno, začinjena hrana obično ne izaziva probleme sa varenjem, ali može da pogorša već postojeće.
Naime, mikrobiom creva svake osobe je jedinstven tako da začini kod jedne osobe mogu da izazovu određene neprijatne simptome dok će kod druge neće biti nuspojava. Stručnjaci takođe upozoravaju da nekada pogrešno pripisujemo probleme sa varenjem začinima, a zapravo ih je izazvala hrana koju smo jeli u istom obroku. Na primer, ako pojedete vruća pržena krilca u ljutom sosu, a nakon toga imate probavne smetnje, mnogo je veća verovatnoća da su one nastale zbog velikog procenta masti u vašem obroku, a ne zbog ljutog sosa.

DA LI JE ZAČINJENA HRANA ZDRAVA?
Činjenica je da su mnogi začini bogati hranljivim materijama. Na primer, ljuta paprika je odličan izvor vitamina E, vitamina A, vitamina B6, vitamina K, gvožđa i vlakana. Mnoge vrste ljutih paprika sadrže i jedinjenje koje se zove kapsaicin, koje ima niz benefita po zdravlje, a između ostalog, može da smanji upalu i bol. Pokazalo se i da kapsaicin pomaže u smanjenu rizika od bolsti srca i krvih sudova, kao i da snižava krvni pritisak, kao i holesterol. Takođe, začini kao što su čili, kurkuma, kajenski biber i crni biber poseduju antiinflamatorna svojstva. Stoga, ukoliko volite začinjenu hranu i ona ne smeta vašem stomaku, onda ne postoji nijedan razlog da je izbegavate.

TREBAJU LI OSOBE SA DIGESTIVNIM PROBLEMIMA DA SE ODREKNU ZAČINJENE HRANE?
Kao što smo već rekli, osobe sa određenim gastroenteroloskim problemima mogu da osećaju različite vrste tegoba nakon konzumiranja začinjenog obroka, ali to ne znači da bi zauvek trebalo da izbegavaju svaku vrstu začinjene hrane. Stručnjaci u ovakvim situacijama najčešće preporučuju da se na određeni period potpuno izbaci začinjena hrana, a da se potom u ishranu polako uvodi jedan po jedan začin kako bi se ustanovilo na koji od njih imate reakciju. U svakom slučaju, ovaj proces trebalo bi sprovoditi pod nadzorom gastroenterologa ili nutricioniste. Takođe, ukoliko imate stomačne probleme svaki put kada pojedete začinjenu hranu, trebalo bi da se obratite lekaru jer to može biti znak da patite od nekog gastroenterološkog problema.

ZAČINJENA HRANA NE DOVODI DO POJAVE ČIRA
Postoji rasprostranjeni mit da začinjena hrana može izazvati pojavu čira na želucu ili tankom crevu, što je apsolutna neistina. Začinjena hrana može pogoršati simptome ukoliko već imate čir, ali svakako ne izaziva pojavu čira.

ZAKLJUČAK
Ukoliko volite začinjenu hranu, a ona vam ne izaziva nikakve probleme sa varenjem, nema nikakvog razloga da je izbegavate. S druge strane, ukoliko patite od Kronove bolesti, kolitisa, refluksa kiseine ili sindroma nervoznih creva, začinjena hrana može da izazove pogoršanje tegoba, pa bi trebalo da je izbegavate. Takođe, ukoliko vam nije poznato da imate bilo kakve tegobe sa varenjem, a osećate određene simptome nakon konzumiranja začinjenog obroka – kao što su mučnine, gasovi, zatvor ili dijareja, to može biti znak da je vreme da posetite lekara.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @goop
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top