Zašto je briga o zaštitnoj barijeri najbolja stvar koju možete da uradite za svoju kožu tokom zime

Statistika kaže da najveći broj žena koristi iste preparate za negu tokom cele godine, što je po mišljenju dermatologa jedan od najvećih skincare propusta. Sa promenom godišnjih doba menjaju se i potrebe naše kože, pa bi beauty rutinu trebalo da prilagodimo vremenskim uslovima. Kada je reč o režimu nege tokom zime, najvažnija stvar koju bi trebalo da imamo u vidu jeste da hladan vazduh i vetrovi isušuju kožu, a da toplota u zatvorenim prostorima dodatno pogoršava stanje. Da ne govorimo o tome da naša koža doživi svojevsni šok svaki put kada iz pregrejanog zatvorenog prostora izađemo na hladan spoljašnji vazduh i obrnuto. U skladu sa tim, ako želite da u ovom periodu godine izbegnete pojave kao što su suvoća, crvenilo, peckanje ili nelagodan osećaj zatezanja, potrebno je da u svoju rutinu uvrstite preparate koji će vašoj koži obezbediti vlagu i ojačati njenu prirodnu barijeru.

Zbog čega je snažna barijera kože glavni preduslov za zdravu kožu?

Naš epidermis (spoljašnji sloj kože koji ima zaštitnu ulogu) sastoji se iz nekoliko podslojeva, različite građe i strukture. Krajnji sloj epidermisa (naziva se i rožnati sloj) zapravo je kožna barijera koja se sastoji od keratinocita – ćelija koje proizvode keratin, protein koji čini kožu otpornom na oštećenja. Keratinociti su prekriveni lipidima, koji su smešteni u međućelijskim prostorima i formiraju barijeru koja štiti kožu od gubitka vode i štetnih uticaja iz spoljne okoline. Dakle, kao što joj samo ime kaže, prirodna barijera predstavlja svojevrsni štit, a kada je kvalitetna, ona ne dopušta agresorima da oštete našu kožu. Međutim, tokom zime kožnu barijeru oštećuju vetrovi, hladnoća i topao vazduh u zatvorenim prostorijama, ali to nije jedini izazov sa kojim se suočava. Proizvodnja lipida znatno je smanjena za vreme hladnih dana što dodatno može uzrokovati neravnotežu u prirodnoj regulaciji masti i vlage.

Kada je kožna barijera ugrožena najčešće se povećava brzina kojom se gubi voda iz epidermisa – transepidermalni gubitak vode (TEWL) zbog čega se menjaju nivoi proteina i lipida u koži. To dalje dovodi do dehidratacije, perutanja, peckanja, pojave crvenila, upala ili gubitka elastičnosti. Ekcemi, akne, psorijaza ili kontaktni dermatitis takođe su jasni pokazatelji da je kožna barijera oštećena, kao i pojava prevremenih bora ili opuštenosti kože.

Kako da ojačamo kožnu barijeru?

Kada govorimo o kultnim proizvodima koji hidriraju kožu i štite njenu prirodnu barijeru, verovatno je najpoznatija Ultra Facial krema brenda Kiehl’s. Ova kultna krema godinama je u samom vrhu najboljih hidratntnih krema na svetu, izbor #1 istinskih skincare entuzijasta, a od 1962.godine kada je kreirana pa do danas, ova krema postala je najprodavanija krema ovog američkog apotekarskog brenda. Formulisana sa glacijalnim glikoproteinom i derivatom masline – skvalanom, ova nemasna, lagana hidratantna nega, garantuje celodnevnu hidrataciju i momentalno čini kožu 2.3x više hidriranom, čak i na najsuvljim delovima.

Međutim, ove godine brend je rešio da ode korak dalje i da svojoj možda najpoznatijoj liniji Ultra Facial doda moćno pojačanje – Ultra Facial Advanced Repair Barrier kremu-balzam. Upravo ona će vam pomoći da ove zime imate ojačanu zaštitnu barijeru kože, jer osim svoje brzoupijajuće formule, posebno je zanimljivo što je u kreiranju ove kreme korišćena jedinstvena Advanced Barrier tehnologija (unapređenja zaštitne barijere) koja imitira strukturu lipida kože kako bi koži pomogla u održavanju vlažnosti. Ova krema predstavlja i prvo Kiehl’s-ovo ciljano rešenje za umirivanje suve kože, ali i za zaštitu od drugih spoljašnjih faktora.

Kao glavni sastojci nove formule ističe se koloidni ovas, koji umiruje osetljivu kožu dok istovremeno jača zaštitnu barijeru i beta – glukan čija je uloga da pomogne u obnovi i transformaciji suve i osetljive kože. Sve ono što vam svake zime treba.

Sigurni smo da svi istinski ljubitelji nege kože pozdravljaju još jedno novo rešenje za jačanje zaštitne barijere kože, jer jaka i zdrava zaštitna barijera je prva reč u svakom skincare rečniku. Mi znamo da jedva čekamo da isprobamo ovu kremu!

Tekst: INJournal magazin
Foto: Kiehl’s

Podeli

Scroll to Top