Zašto je briga o zaštitnoj barijeri najbolja stvar koju možete da uradite za svoju kožu

U poslednjih nekoliko godina trend zdrave i negovane kože apsolutni je beauty imperativ, pa smo u skladu sa tim već savladali lekcije o tome šta najviše prija našem tipu kože, koje vrste eksfolijatora treba koristiti u koje doba godine i koji su serumi preporučljivi u jutarnjoj, a koji u večernjoj rutini. Međutim, bez obzira na to kakvim ćete se arsenalom kvalitetne i učinkovite kozmetike snabdeti, nećete mnogo odmaći na putu za postizanje besprekornog tena ukoliko zaboravite na brigu o prirodnoj zaštitnoj barijeri svoje kože.
Kožna barijera polako ali sigurno postaje najpopularniji izraz u beauty industriji, a samo u poslednjih nekoliko meseci lansirano je desetine novih proizvoda sa istim ciljem – da ojačaju prirodnu barijeru kože. Ali, šta je zapravo kožna barijera i zbog čega je tako važna za celokupno zdravlje kože, saznajte u nastavku.

KAKVU FUNKCIJU IMA ZAŠTITNA KOŽNA BARIJERA?

Naš epidermis (spoljašnji sloj kože koji ima zaštitnu ulogu) sastoji se iz pet podslojeva, različite građe i strukture. Krajnji sloj epidermisa (naziva se i rožnati sloj) zapravo je kožna barijera koja se, kada je zdrava, sastoji od kombinacije uredno raspoređenih ćelija kože i nevidljivog koktela masti, vode, aminokiselina, uree, soli i šećera. Zajedno, ovi elementi čine prvu liniju odbrane kože, štiteći je od oštećenja iz životne sredine, kao što su sunčevi zraci i različita zagađenja, zatim, sprečavajući prekomeran gubitak vode, koji može izazvati dehidrataciju, a takođe predstavljaju svojevrsnu branu koja ne dozvoljava da različiti iritatori prodru u dublje slojeve kože.
Međutim, ovo je samo jedna (fizička) od tri funkcije koje ona obavlja. Druga uloga kožne barijere je imunološka. To znači da na našoj koži postoji živi ekosistem koji nazivamo mikrobiom, a koji sprečava prodiranje patogena i virusa u dublje slojeve kože – pojava akni ili ekcema je primer kako koža reaguje kada je narušena njena imunološka barijera. Njena treća funkcija je hemijska barijera – to je kiseli omotač naše kože (pH vrednost kožne barijere je 5,5), koji čuva njen integritet, a koji najčešće oštećujemo.

KAKO MOŽEMO DA OŠTETIMO KOŽNU BARIJERU?

Svaka supstanca ili faktor iz životne sredine koji iritira, suši ili menja pH vrednost kože i strukturu lipida može da ošteti njenu barijeru. To uključuje različite spoljne faktore, kao što su UV zraci, jaki i suvi vatrovi, topla i hladna voda, niska vlažnost vazduha i slično. S druge strane, kožnu barijeru neretko oštećujemo i neadekvatnom negom, odnosno upotrebom preparata koji su agresivni prema koži. To su najčešće jaki čištači za lice, zatim pilinzi ili različite kozmetičke procedure. Sve veći broj devojaka kožnu barijeru oštećuje i prekomernom upotrebom kiselina, koje u početku daju željene rezultate, ali na duže staze oštećuju prirodnu zaštitnu barijeru kože. To ne znači da bi kiseline trebalo da izbacite iz upotrebe, ali svakako treba biti oprezan sa njima.

NAJČEŠĆI POKAZATELJI DA JE VAŠA KOŽNA BARIJERA NARUŠENA

Kada je kožna barijera ugrožena najčešće se povećava brzina kojom se gubi voda iz epidermisa – transepidermalni gubitak vode (TEWL) zbog čega se menjaju nivoi proteina i lipida u koži. To dalje dovodi do dehidratacije, perutanja, peckanja, pojave crvenila, upala ili gubitka elastičnosti. Ekcemi, akne, psorijaza ili kontaktni dermatitis takođe su jasni pokazatelji da je kožna barijera oštećenja, kao i pojava prevremenih bora ili opuštenosti kože.

KAKO MOŽEMO DA POPRAVIMO/ILI ZATITIMO OD OŠTEĆENJA SVOJU KOŽNU BARIJERU?

Za početak je važno da naša koža uvek bude dobro hidrirana i navlažena, a preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu, različite antioksidante, poput vitamina C, zatim peptide, ceramide, amino kiseline i lipide čuvaju našu barijeru. S druge strane, potrebno je zaštiti kožu od UV zraka i drugih ekstremnih vremenskih uslova, zatim izbegavati umivanje vrućom vodom i konzumirati hranu bogatu antioksidantima, poput bobičastog voća ili zelenog listanog povrća.
U nastavku smo izdvojili neke od naših omiljenih proizvoda koji ojačavaju kožnu barijeri ili popravljaju oštećenja. Smatrajte ih tried and tested.

La Roche-Posay Toleriane Ultra Dermallergo serum
Dr.Jart+ – Cicapair Tiger Grass Re.pair serum
Kiehl`s – Vital Skin-Strengthening Hyaluronic Acid Super serum
Vichy – Slow Age Nuit
Paula`s Choice – Barrier repair Moisturizer
La Roche-Posay – Cicaplast Baume B5
Murad – Intese Recovery Cream
Kate Somerville – DeliKate Recovery serum
Kiehl`s – Ultra Facial Cream
Vichy – Mineral 89 Booster
CeraVe – Moisturizing Cream

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @joannacoops
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top