Zbog čega je odlazak u saunu najbolja stvar koju možete da priuštite sebi ovog vikenda?

Svima je dobro poznato koliko odlazak u saunu može da nas relaksira i oslobodi od stresa. Topao vazduh u kombinaciji sa vlagom opušta mišiće i umiruje um, međutim, postoje i druge važne prednosti saune, kao što su oslobađanje od bola, pomoć kod nesanice ili brz oporavak nakon treninga. Mnogi stručnjaci preporučuju odlazak u saunu tri do četiri puta nedeljno u trajanju od pola sata, ali za početak će biti sasvim dovoljno da boravak u sauni ograničite na 10-15 minuta, pa da postepeno povećavate minutažu. Da biste se osećali prijatno, jako je važno da hidrirate telo, što znači da bi trebalo da popijete dve do četiri čaša vode i pre ulaska i posle izlaska iz saune. Takođe, nakon boravka u sauni preporučuje se tuširanje umereno toplom vodom. Ako se pridržavate ovih pravila, boravak u sauni biće vam prijatan, a najvažniji benefiti koje ćete imati su sledeći:

RELAKSACIJA
Mnoge studije pokazale su da toplota u kombinaciji sa prijatnom atmosferom oslobađa od stresa i pomaže osobama koje se suočavaju s aksioznošću. Čak i odlazak u saunu jednom nedeljno u trajanju od 10 do 15 minuta značajno ublažava stres i poboljšava mentalno zdravlje, a ukoliko tokom boravka meditirate dodatno ćete poboljšati rezultate.

STIMULACIJA METABOLIZMA
Tokom boravka u sauni metabolizam se ubrzava jer telo radi na sopstvenom hlađenju i troši više kalorija. Zbog toga mnogi smatraju da je ovo vrsta kardio aktivnosti bez ijednog pokreta. To svakako ne znači da odlasci u saunu mogu da zamene vežbanje, ali sauna može da poboljša rezultate treninga.

OPORAVAK MIŠIĆA NAKON TRENINGA
Već smo rekli da sauna opušta sve mišiće u telu zbog čega je boravak u njoj nakon treninga odličan način da se oslobodite napetosti i da spremno dočekate naredni trening.

SMANJUJE BOL U DONJEM DELU LEĐA
Ukoliko se suočavate sa ovim problemom, sauna itekako može da vam pomogne, naročito ako uporedo radite i propisane vežbe. Topao vazduh u sauni prodire u mišiće i ligamente i širi krvne sudove zbog čega podstiče cirkulaciju krvi i oslobađa mišiće od osećaja napetosti i zatezanja. To će vas privremeno oslododiti od bola u donjem delu leđa i omogućiće vam lakše kretanje.

PODSTIČE CIRKULACIJU KRVI
Kao što smo već rekli, sauna podstiče cirkulaciju što ima niz prednosti. Brži protok krvi pomaže kod bolova u zglobovima i artritisa, a kada mišići dobijaju više kiseonika, lakše se oporavljaju što znatno umanjuje sve vrste bolova i otoka.

PODRŽAVA RAD LIMFNOG SISTEMA
Podizanjem telesne temperature i podsticanjem tela da se znoji oslobađate se od toksina i patogena koji se nalaze u limfnoj tečnosti što ima niz prednosti po zdravlje.

NAPOMENA: Upotreba saune ne preporučuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom i bolestima srca, kao ni trudnicama. Ako redovno konzumirate lekove, bolujete od teže prehlade, imate nizak pritisak, povremene napade gušenja, aritmije, probleme sa jetrom, grčevima i konstantnim mučninama, izuzetno je bitno da se pre odlaska u saunu konsultujete sa svojim lekarom.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @_hollyt
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top