Istražili smo zbog čega sve veći broj lekara i nutricionisa osporava keto dijetu

Jedan od najpopularnijih režima ishrane poslednjih godina definitivno je keto dijeta, koja se bazira na povećanom unosu masti, umerenom konzumiranju proteina i minimalnom unosu ugljenih hidrata. Režim ishrane star skoro 100 godina, prvobitno je osmišljen u terapeutske svrhe kako bi pomogao kontroli epileptičnih napada, a spada u najefikasnija rešenja za sve one koji žele da izgube kilograme. Naime, kada se u ishrani konzumira malo ugljenih hidrata, telo se prebacuje u metaboličko stanje pod nazivom ketoza, što znači da se nataložene masti pretvaraju u ketone koji hrane mozak i mišiće, što onda rezultira pojačanim sagorevanjem masti i relativno brzim gubitkom težine. Dok se u većini standardnih dijeta konzumira 30 do 50 posto ugljenih hidrata, ovde je unos rigorozno smanjen na 5-20 odsto.
Upravo je ovo podatak na koji nutricionisti i medicinski radnici sve češće upozoravaju. Smanjen unos ugljenih hidrata u tolikoj meri, svakako će dovesti do brzog mršavljenja, međutim, ovakav način ishrane može izazvati niz zdravstvenih problema.

Prvi simptomi koji se javljaju kada unos ugljenih hidrata svedete na minimum su: glavobolja, umor, vrtoglavica, nervoza, lupanje srca, slabija fizička kondicija. Do ovih reakcija dolazi jer je organizam u stanju šoka zbog promene u ishrani, ali se ova faza prevazilazi nakon nekoliko dana, dok u retkim slučajevima može potrajati i nekoliko nedelja. Nakon toga javljaju se grčevi u nogama, zadah neprijatnog mirisa, a mnoga nova istraživanja (među kojima je najsveobuhvatnija studija prof. dr Macieja Banaca s Medicinskog univeziteta Lođ u Poljskoj) ukazuju da su ljudi koji ne konzumiraju ugljene hidrate podložni kardio-vaskularnim oboljenjima, moždanom udaru, pa čak i kanceru. Prof. dr Banac tvrdi da kada ugljene hidrate zamenimo masnoćama povećava se nivo lošeg holesterola u krvi što utiče na zdravlje srca i krvih sudova.

Osim toga, kada ugljene hidrate izbacite iz ishrane, izostavljate i neke bitne nutritijente iz piramide pravilne ishrane – žitarice i vlakna. To dovodi do poremećaja rada digestivnog trakta, pa većina ljudi koja se odluči za ovakav način ishrane nema redovnu stolicu i žali se na nadutost.

Za kraj se nameće pitanje zašto je, i pored svih ovih rizika, keto dijeta toliko popularna? Pre svega, zato što daje instant rezultate, koji su za osobe s viškom kilograma odlična motivacija da nastave dalje, međutim, trebalo bi uvek imati na umu da je zdravlje mnogo važnije od brojeva na vagi. Stoga, nemojte držati keto dijetu, kao ni bilo koju drugu, pre nego što se konsultujete s nutricionistom ili lekarom.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @queenofjetlags
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top