Želite da se oslobodite viška kilograma koje ste dobili tokom praznika? Pratite naše savete

Sa dočekom Srpske Nove godine, period praznika i zvanično je okončan, što znači da je pravi trenutak da počnemo da razmišljamo o višku kilograma koje smo dobili u prethodnim nedeljama. Verujemo da ste protekli period iskoristili za odmor, preispitivanje ciljeva, donošenje odluka i druženje sa najbližima koje se, po pravilu, dešava uz bogatu trpezu i omiljeno piće. Početak januara, obično je vreme kada svi jedemo malo više nego inače i krećemo se malo manje nego što smo navikli, a čak i osobe koje su veći deo godine disciplinovane, teško mogu da izbegnu kasne i obilne obroke. Ako svemu tome dodamo i da su uglavnom u pitanju kalorični obroci, onda vam je jasno da bi hitno trebalo nešto da preduzmemo.

Šta se dešava u našem organizmu kada se prejedamo tokom praznika?

Kada jedemo više nego obično i to na kratke razmake (jer se uvek još nešto dodatno gricka), želudac ne stiže da svari svu hranu. Pošto obilni obroci usporavaju probavu, hrana se duže zadržava u organizmu. Kao posledica toga javljaju se gasovi i nadutost, kao i nedostatak energije i tromost jer telo šalje više krvi u gastrointesrtinalni trakt, dok je manje krvi dostupno za transport kiseonika i hranjivih materija.
Kako bi vratili telo u balans i uzeli stvar u svoje ruke prvenstveno je važno da se dovoljno hidriramo i da uvedemo redovne obroke. Najčešća greška koju žene prave jesu različiti detoks sokovi koji ne samo da donose kratkoročne rezultate, već i narušavaju imunitet koji je već dovoljno poljuljan tokom praznika, pa nakon perioda detoksikacije dolazi do takozvanog jo-jo efekta.

Kako bi trebalo da se hranimo posle praznika?

Tokom praznika naš imunitet strada jer obično ne unosimo dovoljno svežih namirnica (voća i povrća), koje su bogat izvor vitamina i minerala i štitite nas od prehlada i virusa. Zato bi u ovom periodu naša ishrana trebalo da se bazira na belom mesu, ribi, integralnim žitaricama, voću i povrću.

Najbolje je da dan započnete vodom sobne temperature ili limunadom, a u ovom periodu vašem organizmu prijaće i zeleni čaj.
Za doručak možete jesti ovsenu kašu koju ste sami pripremili sa svežim ili zaleđenim voćem i malo mleka ili vode. Ubacite i chia semenke jer su dobar izvor zdravih masti i dodajte malo orašastih plodova. Dobar izbor za doručak je i integralni hleb u paru sa piletinom, kuvanim jajem, jogurtom i svežim povrćem.
Ukoliko želite da se otarasite viška kilograma, period između obroka trebalo bi da bude između 3,5 i 5h.
Za užinu pojedite voće, smoothie sa povrćem i voćem ili šaku orašastih plodova.

Kako živimo u modernom i brzom vremenu, ručak i večera mogu da budu identični, osim što bi večera trebalo da bude manje obilna. Pripremite piletinu, ćuretinu ili ribu sa grilovanim povrćem i sa dosta lisnate salate. Salata je važna jer odličan izvor vlakana koja podstiču rad sistema za varenje.
Hidratacija je takođe veoma važan faktor. Preporuka je da zdrave osobe, normane težine, piju oko 2,5 litra vode dnevno, a kako kilogrami idu gore tako i ove vrednosti rastu. Za početak neka vam ova mera bude cilj. Unosite dosta vode i čaja, a uz svaku kafu obavezno popijte i čašu vode.
Ovo je period kada je korisna i suplementacija kako bi oporavili već poljuljani imunitet. Kombinacija vitamina C i cinka pokazala se odlično za sprečavanje prehlade i virusa. Nećete pogrešiti ni ako uključite Omega 3 ili vitamin D čiji deficit većina populacije ima tokom zime. Ukolike ste na nekoj terapiji, onda se obavezno posavetujte sa lekarom ili farmaceutom pre uzimanja suplemenata.
Za kraj, ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ukoliko niste tip osobe koja odlazi u teretanu, potražite neki od treninga na YouTubeu, a razliku može napraviti i šetnja koja traje duže od 30 minuta.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @pickuplimes
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top