Želite da se vratite sa letovanja sa zdravom kosom? Ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmete

Sada kada je leto u punom jeku, svi želimo da priuštimo sebi što duži boravak na moru, dok slobodno vreme u gradu uglavnom provodimo van kuće. Atmosfera koju je donelo najtoplije doba godine nesumljivo svima prija, ali istovremeno zahteva i niz beauty promena ako želimo da sačekamo jesen sa zdravom kožom i kosom. Već smo vam mnogo puta pisali o tome da u ovom periodu ne bi trebalo da izlazite iz kuće ako prethodno niste naneli kremu sa zaštitnim faktorom ili kako bi trebalo da negujete kožu nakon izlaganja suncu, a ovog puta akcenat stavljamo na kosu, koja se takođe susreće sa nizom izazova, posebno tokom letovanja. Kako UV zraci u kombinaciji sa morskom solju utiču na dlaku te šta bi trebalo da preduzmemo kako bi sprečili oštećenja, otkrivamo vam u nastavku.

KAKO SUNCE I MORE UTIČU NA KOSU
Kosa je tokom leta konstantno izložena UV zračenju koje je oštećuje. Dok su UVB zraci odgovorni za gubitak ketarina, UVA zračenje uzrokuje gubitak pigmenta kose, a u sinergiji direktno oštećuju strukturu dlake, koja postaje tanja, svetlija i gubi elastičnost. Osim toga, slana voda dodatno isušuje dlaku, a to su sve faktori zbog kojih bi trebalo da obratimo malo više pažnje na negu. Posebno ako smo dočekali leto sa već oštećenom kosom.

KORACI KOJE BI TREBALO DA PREDUZMEMO TOKOM LETOVANJA
• Za početak, nosite šešire, po mogućstvu sa širokim obodom, koji, osim temena, pokrivaju i najveći deo kose.
• Koristite sprejeve za kosu sa zaštitnim faktorom
• Ulja za kosu ne bi trebalo koristiti pre izlaganja suncu, jer ona na visokim temperaturama još više zagrevaju dlaku i doprinose većem oštećenju. Hidratantna ulja se aplikuju na dlaci uveče da bi se dlaka nahranila posle sunčanja.
• Birajte hidrantne šampone koji imaju blag hemijski sastav, odnosno koji ne sadrže sulfate i parabene, jer ovi sastojci dodatno isušuju dlaku
• Skratite krajeve pre odlaska na letovanje jer će vaša kosa biti sveža, pa će je sunce i slana voda manje oštetiti
• Farbanje kose pre odlaska na more takođe pomaže u zaštiti dlake od sunca, ali izbegavajte upotrebu blanša jer usled dejstva hlora, kosa može dobiti zelenkastu boju.
• Poželjno je da pre ulaska u more kosu natopite slatkom vodom koja će se apsorbovati u površinskom sloju dlake i sprečiće njeno isušivanje.
• Pre plivanja možete naneti i regenerator, koji će formirati površinski film na dlaci i zaštiti je od soli.
• Nakon plivanja obavezno isperite so sa kose slatkom vodom. So bukvalno izvlači svu vlagu iz dlake pa nije poželjno da bude dugo na kosi
• Izbegavajte svakodnevnu upotrebu šampona, jer koliko god da je formula blaga, svaki šampon sadrži deterdžent. Stoga šamponirajte kosu svakog drugog dana, a u međuvremenu tokom tuširanja još jednom operite kosu vodom pa nanesite samo balzam i isperite ga nakon nekoliko minuta.

OPORAVAK KOSE NAKON LETOVANJA
• Ukoliko se ipak vratite sa mora sa blago oštećenom kosom, skratite krajeve kako bi povratili vlagu i elastičnosti dlake.
• Zbog degradacije keratina, neophodno je da koristite šampone i maske bogate ovim proteinom kako bi nadoknadili taj gubitak u površinskim slojevima dlake. Veštački keratin brzo restruktuira dlaku, ali da bi imao pun efekat potrebno je da držite masku oko 10-15 minuta.
• Arganovo, kokosovo i palmino ulje odlični su za hidrataciju dlake. Nanesite ulje na kosu, pažljivo je rasčešljajte, vežite u punđu i tako prespavajte. Sutradan operate kosu nežnim šamponom s keratinom.
• Obratite se profesionalnim frizerima koji će koncentriranim ampulama vratiti vašoj kosi izgubljeni sjaj, a ako vam je dlaka isuviše depigmentisana, farbanje takođe prepustite frizeru.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @mija_mija
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top