Nedelja je kao stvorena za bindžovanje, a mi smo naprvili listu od 10 romantičnih serija koje nas vode u neka prošla vremena

Mada ne izbegavamo druženje sa prijateljima i porodična okupljanja, nekada nam najviše prija da nedelju provedemo kod kuće i da odgledamo makar jednu seriju za koju do sada nismo imali vremena. Ne znamo za vas, ali atmosfera koju donosi praznična sezona po pravilu nas inspiriše na gledanje romantičnih drama, posebno onih čije se radnje odvijaju u prošlim vremenima. Zato smo ovog puta stavili fokus upravo na serije koje ne osvajaju samo dramatičnim radnjama već i raskošnim kostimima i armosferom nekih prošlih vremena. U nastavku vas čeka lista 10 odličnih naslova.

Bridgerton (2020-present)

Istorijska drama nastala po bestseleru Julije Quinn, trenutno je najpoularniji naslov koji pripada ovom žanru, a odvija se u Londonu, na početku 19. veka. Dok se u prvoj sezoni sve vrtelo oko ljubavi između Daphne Bridgerton i netipičnog vojvode od Hastingsa, u drugoj sezoni u fokusu je, osim njihovog, bio i odnos njenog brata Anthonyja Bridgertona i novog lica serije – Kate Sharme. Uskoro nas očekuje i treća sezona kada će jedan od glavnih junaka biti mladi Colin Bridgerton.
Seriju možete gledati na platformi Netflix.

Downton Abbey (2010-2015)

Verujemo da ovu kultnu seriju ne treba mnogo predstavljati jer, čak i oni koji je nisu gledali, verovatno znaju po nešto o njoj. Radnja se odigrava u periodu od 1912. do 1926. godine, a prikazuje život stanovnika malog britanskog mestu, po kome je serija dobila ime a pre svega aristokratske porodice Crawley. Nakon što su snimljene 52 epizode, zvezde serije su se dva ponovo okupljale kako bi snimile dva igrana filma.
Seriju možete gledati na platformi Amazon Prime.

The Gilded Age (2022-present)

Ako ste odgledali sve epizode prethodnih serija sa naše liste, The Gildes Age je pravi izbor za vas. Reč je o seriji koja je odvija na kraju 19. veka koji je bio period velikih ekonomskih promena u Americi. U tom kontekstu, priča počinje 1882. predstavljajući mladu Marian Brook, koja ostaje siroče posle smrti oca generala i primorana je da se iz Pensilvanije preseli u dom svojih staromodnih tetki u Nujorku.
Seriju možete gledati na platformi HBO Max.

The Spanish Princess (2019-2020)

Ova serija pruža nam sasvim drugačiji pogled na Henryja VIII, britanskog kralja koji je imao šest žena i koji se zbog toga odvojio od Katoličke crkve i promenio tok istorije. Do sada ozloglašeni monarh, ovog puta predstvaljen je iz perspektive njegove prve žene Catherine.
Inače, Catherine je španska princeza koja je odmah po rođenu obećana budućem kralju engleske Arthuru. Međutim, kada Arthur premine ubrzo nakon njihovog venčanja, njena budućnost kraljice visi o koncu i prinuđena je da se uda za njegovog brata Henryja.
Seriju možete gledati na platformi HBO Max.

Sanditon (2019-2023)

Ako volite ekranizacije Jane Austen, ovo je pravi izbor za vas. Serija nastala po njenom poslednjem (nedovršenom) romanu odvija se u malom primorskom letovalištu gde se dešava ljubavna priča koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Očekivano, radnja je ispunjena brojnim intrigama i kompleksnim porodičniom, prijateljskim i ljubavnim odnosima.
Seriju možete gledati na platformi Amazon Prime.

The Great (2020-present)

Za razliku od prethodnih serija sa naše liste, ovo je satirična drama sa elementima crne komedije koja govori o usponu i vlasti ruske carice Katarine Velike. Naravno, očekuju vas raskošni kostimi, palate i svečanosti, ali i niz zanimljivih momenata, poput žabe koja predviđa kada će se roditi Katarina ili krokodila koji je pušten u palatu. Ipak, ono što će vas držati priovanim za ekran jeste hemija između Elle Fanning i Nicholasa Houlta kojima su pripale uloge Katarine Velike, odnosno imperatora Petra III.
Seriju možete gledati na platformi Hulu.

Victoria (2016-2019)

Kraljica Victoria dugo je bila najdugovečniji monarh u Velikog Britaniji (do kraljice Elizabethe II), a ova serija prati njen život od trenutka kada se, sa samo 18 godina, popela na tron, preko njenog susreta sa suprigom, princom Albertom pa sve do perioda kada je paralelno podizala svoju decu i vodila državu. Glavnu ulogu tumači Jenna Coleman.
Seriju možete gledati na platformi Amazon Prime.

Outlander (2014-present)

Lepota epohe je u tome što nas vodi u neko drugo vreme, ali ova serija doslovno pruža putovanje kroz vreme. Kada glavna junakinja Claire Frasier (Caitriona Balfe) otputuje u Škotsku tamo će dodirnuti kamen koji će je vratiti u 18. vek. Na tom putovanju doživeće ljubav kakva se dešava samo jednom u životu.
Seriju možete gledati na platformi Netflix.

Dickinson (2019-2021)

Emily Dickinson jedna je od najmisterioznijih pesnikinja svih vremena, pre svega zato što je većinu života provela u svojoj spavaćoj sobi, u kojoj je nakon njene smrti pronađeno više od 1800 briljantnih pesama. Čuvenu pesnikinju u seriji igra Hailee Steinfeld, a radnja prati njen život i porodične odnose, a pre sveha njenu vezu sa suprugom svog brata, Susan, koja je, sudeći prema pronađenim pismima, bila duboko intimna. I da, zanimljivo je da u ovoj seriji Wiz Khalifa igra smrt. Da, smrt.
Seriju možete gledati na platformi Apple TV+.

Harlots (2017-2019)

Šta je bilo potrebno ženama u 18. veku da bi bile finansijski nezavisne? Pogledajte Harlots i saznaćete. Serija istražuje opcije koje su u to vreme bile dostupne ženama. Tačnije, ova duhovita priča prati grupu gospođa i seksualnih radnica, koje u prodavanju tela bogatim klijentima pronalaze neku vrstu slobode.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top