Mlečni parfemi postali su popularniji od mirisa sa vanilom
U poslednjih nekoliko sezona, influeseri na TikToku definitivno nam diktiraju trendove kada je reč o parfemima, a hashtag #parfumtok jedan je od najpopularnijih na toj platformi. Upravo zahvaljujući TikTokerima parfemi iz Zare, a potom i iz Massimo Duttija, postali su viralni, zatim su nam otkrili brojne manje poznate brendove kao što su Phlur ili Ellis Brooklyn, a zahvaljujući njima ponovo smo „otkrili“ clean i novu generaciju mirisa sa vanilom. Međutim, mirisna nota koja je poslednjih meseci sve popularnija na ovoj društvenoj mreži jeste mleko.
ŠTA SU MLEČNI PARFEMI?
Mlečni parfemi su mirisi sa laktonskim notama koje se nalaze u mleku i drugim mlečnim proizvodima. Da bi se svorio laktonski efekat parfimeri obično koriste kumarin, gama-undekalakton (lakton breskve) i gama-nonalakton (kokosov lakton). Pripadaju grupi gurmanskih mirisa, koji su bili aktuelni početkom milenijuma, a sada se ponovo vraćaju u modu ali u mnogo sofisticiranijem izdanju. U skladu sa tim, i mlečni mirisi imaju bogat, slatkast i kremasti prizvuk, ali u zavisnosti od ostalih nota, nekada mogu da budu i veoma nežni i da čak podsećaju na puderaste parfeme. Parfimeri tvrde da kompozicije sa mlečnim notama posebno dobro mirišu kada se nanose u slojevima, a najbolje se slažu sa drvenastim i parfemima koji sadrže vanilu, kao i sa cvetnim mirisima.
INJOURNAL IZBOR
Ključne note: mleko, mošus kože, mahune tonke, amber, drvo mahagonija i beli kedar
Ovo je definitivno najpopularniji parfem sa mlečnim notama. U pitanju je lagana i kremsta kompozicija koja je odličan izbor za svaki dan. Donekle se može okarakterisati kao parfem koji miriše u stilu „vaša koža samo bolja“, ali s druge strane, sadrži i dozu slatkoće i toplie tako da ćete sigurno dobiti niz komplimenata kada ga budete nosili.
Ključne note: jasmin, bobice, sandalovina, lakton, vanila i kesten
Ako bismo morali da vam preporučimo samo jedan mlečni parfem koji bi trebalo da isprobate, to bi definitivno bio ovaj. Note vanile, laktona, kestenja i sandalovine daju mu nesvakidašnji miris dok je jasmin zaslužan za senzualni finiš koji će vas definitivno izdvojiti iz gomile. Istovremeno je suptilan i moćan, pogodan i za dan i za veče i definitivno jedan od najboljih parfema ikada.
Ključne note: kafa, crvena jabuka, limun, cvet narandže, mlečna pena, sandalovina i kedar
Zamislite da nakon prolećne šetnje sednete u omiljeni kafić na kremastu kafu i omiljeni kolač. Upravo tako miriše ovaj parfem. Snažne note kafe su prelepo izbalansirane notama limuna i lavande, dok mu akordi mlečne pene i kedrovine daju kremasti završetak.
Ključne note: božur, frangipani, akord mleka, vanila, sandalovina i mošus
Ako volite gurmanske mirise, ova kompozicija će vam se sigurno dopasti. U pitanju je parfem sa gurmanskim i drvenastim notama u kojoj su mahune burbon vanile i ekstrakt mahune vanile sa Madagaskara savršeno izbalansirane sa toplim akordom sandalovine, mošusa i mleka zbog čega ćete imati utisak da želite da pojedete ovu kompoziciju.
Ključne note: ruža, jorgovan, cvet narandže, akord bademovog mleka, mošus i kedar
Ovo je jedan od najzanimljivijih cvetnih parfema u kome se note svežeg cveća mešaju sa toplim drvenastim tonovima i umirujućim akordom bademovog mleka. Upravo zahvaljujući tome, adut brenda Issey Miyake istovremeno je osvežavajuć i topao pa ga možete koristiti i leti i zimi, i tokom dana i uveče.
Ključne note: rabarbara, narcis, bademovo mleko i kašmeran
Ovaj parfem istovremeno je suptilan i zabavan, a kako su rabarbara i narcis u savršenom balansu sa mekim bademovim mlekom i umirujućim kašmeranom definitivno spada i u grupu onih „zaraznih“ parfema koje kada jednom probate želite stalno da koristite.
Ključne note: ruža, breskva, amber, mošus, pačuli i sandalovina
Iako ovaj miris ne sadrži mlečne note, definitivno ima laktonske elemente zahvaljujući nagoveštajima kremastog mošusa i sandalovine. U pitanju je voćno-cvetni parfem kome topli podtonovi daju utešnu završnicu.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @nina.gornicka
Foto: Instagram, Promo







