Šest aktivnih kozmetičkih sastojaka koji su vam potrebni nakon 30. rođendana

Činjenica je da se potrebe naše kože menjaju s godinama, pa smo tokom tinejdžerskih dana i u dvadesetim godinama uglavnom fokusirani na proizvode koji kontrolišu lučenje sebuma, sprečavaju nastanak akni i hidriraju, ali već na samom početku tridesetih javljaju se novi problemi. Tada najčešće nastaju mrlje od sunca, sitne linije u predelu oko očiju dok nekada sjajna i rosna koža dobija sivkastu boju i umoran izgled. Sve su to prvi znaci starenja, jer nakon 30. rođendana procenat kolagena i hijaluronske kiseline značajno opada dok se istovremeno usporava i proces obnove ćelija kože. Na koji način možemo da usporimo ove procese i koje bi kozmetičke sastojke trebalo da uključimo u svoju beauty rutinu, saznajte u nastavku.

KISELINE

Proizvodi na bazi kiselina često su već od puberteta deo beauty rutine devojaka koje se suočavaju s problemom masne kože sklone aknama. Međutim, one su nam potrebne i tokom tridesetih godina i to iz dva razloga. Pre svega, veliki broj žena se i u ovom životnom dobu suočava sa čestom pojavom bubuljica, a razlozi su uglavnom stres ili hormonski disbalans koji nastaje tokom mesečnog ciklusa, zbog uzimanja kontraceptivnih pilula ili tokom i nakon trudnoće.
Čak i da se nemate ovaj problem, kiseline su vam neophodne jer je eksfolijacija kože jedan od najefikasnijih načina da pospešite proces obnove ćelija, zbog čega će vaša koža imati sjaj, izbećićete pojavu fleka, a lice vam neće izgledai umorno. Ako već ne znate, trebalo bi da zapamtite da je upotreba SPF proizvoda obavezna kada se koriste kiseline.

1ss 24420
Pixi – Glow Tonic
1sss-15819
The Ordinary – Lactic Acid 10% + HA
1sst-15819
Biologique Recherche – Lotion P50

VITAMIN C

Već smo mnogo puta čuli da nakon 30. rođendana beauty rutina nije potpuna bez vitamina C, ali se verovatno pitate zbog čega je ovaj sastojak toliko bitan? Za početak, vitamin C je jedan od najmoćnijih antioksidanta koji anulira dejstvo slobodnih radikala na kožu, odnosno sprečava pojavu oštećenja koja nastaju zbog zagađenja vazduha i UV zraka. Slikovito rečeno, slobodni radikali uništavaju zdrave ćelije naše kože što s godinama postaje sve vidljivije, dok vitamin C uništava slobodne radikale i nedozvoljava im da oštećuju kožu.
Pored toga, ovaj vitamin veoma je efikasan kada je reč o tretiranju pigmentacija jer briše tamne mrlje, a pritom ne utiče na tonus kože. Kao što smo već spomenuli, s godinama naše pigmentacijske ćelije postaju sve aktivnije što uzrokuje pojavu fleka na licu.

2ss 25420
Kiehl’s – Powerful-Strenght Line Reducing Concentrate
Vichy – Liftactiv Supreme Vitamin C Serum
2ssss 25420
SkinCeuticals – C E Ferulic

TRETMANI ILI PROIZVODI KOJI POSPEŠUJU PROIZVODNJU KOLAGENA

Kolagen je verovatno najčešće korišćeni pojam u anti-ageingu i za to postoje dobri razlozi. Iako ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, koji se neprekidno obnavlja, s godinama postepeno dolazi do njegovog deficita i opadanja proizvodnje. Nakon 25 godine telo postepeno gubi 1% kolagena godišnje, a do četrdesete trend opadanja nastavlja se čak do 30 %. Ovaj proces odražava se na kožu tako što ona postaje suva, gubi elastičnost, nastaju prve bore, a s obzirom na to da nedostatak kolagena deluje tako da koža postaje osetljiva na sunce, stvaraju se i pigmentacijske fleke.
Mada je ovaj protein dugo bio deo različitih seruma i krema, naučne studije su pokazale da su njegovi molekuli izuzetno veliki da bi mogli da prodru u dublje slojeve epiderma, zbog čega su se najučinkovitijim pokazali tretmani nove generacije koji pospešuju njegovu proizvodnju, poput lasera, ultrazvuka, mikronidlinga ili biorevitalizacije. Kao alternativa ovim tretmanima nastale su i inovativne formule s gotovo istim efektom, koje se oslanjaju na aktivne sastojke poput krvne plazme, peptida i vitamina C.

3ss 25420
Augustinus Baden – The Cream
Vichy – Liftactiv Collagen Specialist

HIJALURONSKA KISELINA

Za razliku od drugih kiselina čija je osnovna funkcija eksfolijasija kože, hijaluron vezuje vlagu i tako nam pruža neophodnu hidrataciju. Klinički je dokazano da se od 25. godine smanjuje prisustvo hijaluronske kiseline u koži, pa tako u 35. godini pada na 80 %, u 55. na 40 %, da bi posle 60. koncentracija bila manja od 20 %. Postoje dva razloga za to: naša koža proizvodi manje hijalurona dok se i postojeći uništava pod dejstvom slobodnih radikala. Kao posledica, koža postaje suva, smanjenja je njena elastičnost, javljaju se bore, opada tonus. Zato su nam serumi na bazi hijalurona potrebni već u kasnim dvadesetim godinama, a najbolje su formule koje sadrže hijaluronsku kiselinu više molekučarne mase – čija je osnovna funkcija da stvori nevidljivu barijeru na površini kože za zadržavanje vlage i popunjavanje tankih linija i bora, i hijaluronsku kiselinu niske molekularne mase, koja prodire u kožu i popunjava je iznutra, a podstiče i obnovu ćelija. Ove serume trebalo bi nanositi 2 puta dnevno, a uveče se stavljaju pre retinola.

4ss-20819
The Ordinary – Hyaluronic Acid 2% + B5
4sss-20819
La Roche-Pasay – Hyalu B5 Serum
4ssss-20819
Vichy – Mineral 89 Booster
8hk 20819
Estée Lauder – Advanced Night Repair

RETINOL

Verovatno ste već pretpostavili da će ovaj sastojak biti sledeći na listi. Mada vam nije preko potreban u ranim tridesetim, već sredinom ove dekade morao bi da se nađe u vašoj beauty rutini. Zašto? Pre svega, ovaj derivat vitamina A najefikasnije pospešuje obnovu ćelija kože zbog čega se smatra najučnkovitijim u ublažavanju postojećih i spečavanju nastanka novih znakova starenja. Dermatolozi ističu da retinol zbilja može vidljivo da poboljša teksturu kože, smanji veličinu pora i umanji sitne bore i fine linije.
Međutim, postoji i druga strana medalje. Vašoj koži verovatno će biti potrebno vreme da se navikne na ovaj sastojak pa je neophodno da ga postepeno uvodite u beauty rutinu. Neki od propratnih efekata mogu biti pojava crvenila, perutanje, pa čak i bubuljice. Ipak, kada prođete kroz ovu fazu, sigurno ćete biti zadovoljni njegovim dejstvom. I za kraj, SPF proizvodi su vam neophodni kad koristite retonol.

5ss-retinol-d
The Ordinary – Granactive Retinoid in Squalane
Kiehl’s – Retinol Daily Micro-Dose Serum

SPF PREPARATI

Proizvodi koji nas štite od UV zraka potrebni su nam u svakom životnom dobu, jer su oštećenja nastala od sunca najčešći razlog prevremenog starenja kože. Iako se svakodnevna upotreba ovih preparata tokom dvadesetih smatra preventivnom merom, već na početku tridesetih možete početi da primećujete fizičku štetu koju izaziva duže izlaganje suncu, a pre svega pigmentacijske fleke i dehidrataciju koja dovodi do pojave finih linija na koži. Dok su nam vitamin C i retinol potrebni kako bi se umanjila šteta zbog dejstva UV zraka, SPF proizvodi sprečavaju da nastanu oštećenja od sunca. Zlatno pravilo glasi da je faktor 30 dovoljan u zimskim mesecima, kao i za vreme kasne jeseni i ranog proleća dok bi tokom ostatka godine trebalo da koristimo faktor 50.

6ss-167191
Shiseido – Aging Protection Cream SPF 50+
6sss-167191
Eucerin – Photoaging Control Sun Fluid SPF 50

NAPOMENA: Ukoliko niste sigurni na koji način bi trebalo da uključite ove sastojke u vašu beauty rutinu, preporuke dermatologa su sledeća:
Koncentracija kiselina najveća je u tonerima, a preporučuju se i u večernjoj i u dnevnoj beauty rutini neposredno nakon umivanja. Vitamin najefikasnije deluje kada se koristi u jutarnjoj beauty rutini, a njegova najveća koncentracija prisutna je u serumima za lice. Kao što smo već spomenuli, serumi na bazi hijaluronske kiseline preporučuju se i ujtru i uveče. Kada je reč o proizvodima koji pospešuju proizvodnju kolagane, oni su uglavnom sadržani u kremama i serumima i najbolje je da ih koristite uveče, osim ako ne sadrže SPF kada su pogodni i za jutarnju rutinu. Upotreba retinola rezervisana je za večernje sate, a SPF preparati trebalo bi da budu poslednji korak u vašoj večernjoj beauty rutini.

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 25. aprila 2020. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @ruerodier
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top