Božićni filmovi za sve generacije koji okupljaju porodicu

Verujemo da je vaša porodica već na okupu i da se polako pripremate da obeležite Badnje veče, a sutra i Božić. Uz ukusnu hranu i tradicionalne običaje, u domovima pravoslavnih vernika večeras i sutra slaviće se najradosniji hrišćanski praznik. Okupljanje svih generacija odlična je prilika za gledanje bar jedne porodične komedije, smeštene u pripadajuće doba godine, s elementima fantastike, avanture i zajedništva. Bez obzira na to da li imate decu i tragate za filmom koji ćete pogledati s njima ili jednostavno želite da se vratite u najbezbrižnije životno doba, naslovi s dobro poznatom tematikom jedan su od najboljih načina da se dobro nasmejete, još više popravite raspoloženje i otputujete na neka daleka mesta. Zato smo vam sastavili listu božićnih filmova za sve generacije, koje možete pogledati tokom praznika.

Sam u kući

Verujemo da ste sve nastavke ovog filma pogledali više puta, a ukoliko niste, pravi je trenutak da to uradite. Nama se posebno dopada prvi deo, kada Macaulay Culkin napravi dramu jer mu je brat pojeo omiljenu picu sa sirom. Roditelji ga za kaznu šalju u sobu na tavanu, međutim, kada ih ujtru ne probudi alarm na vreme, oni u panici kreću na aerodrom, jer kasne na let za Pariz, pa tek u avionu shvataju da su zaboravili da povedu Macaulayja. Kad shvati da je ostao sam kod kuće, dečak koristi priliku da radi sve ono što želi.

Sve o dečaku

Volimo sve božićne filmove s Hughom Grantom, a ovaj vam od srca preporučujemo. Nastao prema bestseleru Nicka Hornbyja, ovaj klasik je topla priča o dečaku koji traži prijatelja, podršku i oslonac, a pronalazi je u čudnovatom i otuđenom Willu (Hugh Grant). Nakon niza zavrzlama i nesporazuma pokušava da spoji svoju majku i Willa kako bi imao skladnu porodicu. Ovaj film bio je nominovan za Oskara za najbolji scenario, a Toni Collette osvojila je nagradu BSFC za sporednu žensku ulogu i bila je nominovana za BAFTU, dok je Hughom Grantom osvojio britansku nagradu Empire za glavnu mušku ulogu. Film je bio nominovan i za britanski film godine i za Zlatni globus.

Jingle Jangle: A Christmas Journey

Film prati Jeronicusa Janglea (Forest Whitaker), koji pravi igračke za decu, a zaplet nastaje kada mu pomoćnik ukrade delo na koje je najviše ponosan. U čitavu priču uključuje se njegova unuka, mudra i kreativna devojčica, koja pokušava da iskoristi davno zaboravljenu tehniku kako bi ponovo probudila magiju. I ovo ostvarenje obojeno je divnim prazničnim pesmama koje potpisuju Usher, John Legend, Philip Lawrence, Davy Nathan i drugi, a priča će vas podsetiti na snagu ljubavi i zajednice, i moć koju nam daje porodica.

Grinč

Grinč je priča o neobičnom mrzovoljnom ciniku koji kreće u misiju da ukrade Božić, a čije se srce do kraja te avanture menja zahvaljujući neobuzdanom duhu devojčice koja veruje u Božić i čaroliji praznika. Duhovit, toplo i vizuelno očaravajući film priča univerzalnu priču o prazničnom duhu i nesavladivoj snazi optimizma. Glavni junak živi usamljeničkim životom u svojoj pećini, a jedino ko mu pravi društvo je njegov verni pas. Pećina je prepuna izuma i inovativnih sprava koje zadovoljavanju njegove svakodnevne potrebe, a jedino kada sreće svoje komšije jeste kada ostane bez hrane i mora da ide do grada u nabavku. I svake godine, pred Božić, njega sve više i više nervira sve veća i svetlija i glasnija praznična atmosfera. Kada grad objavi da je u planu ukrašavanje tri puta veće jelke nego do tada, on shvata da je jedino šta mu preostaje kako bi sebi obezbedio malo mira i tišine, da ukrade Božić. Kako bi to izveo, rešio je da se maskira u Deda Mraza.

Vilenjak

Jedne Badnje večeri pre mnogo, mnogo godina, jedna se beba uvukla u torbu Deda Mraza punu poklona i igračaka, a da on to uopšte nije primetio. Odgajan kao vilenjak, Buddy (Will Ferrell) na kraju ipak odrasta u čoveka tri puta većeg i od najvećeg vilenjaka te uviđa kako se nikada neće uklopiti u život na Severnom polu. Zato odlučuje da pronađe svoje pravo mesto u svetu i odlazi u Njujorku. Tamo pronalazi svog pravog oca, koji se nalazi na listi zločestih Deda Mraza, i desetogodišnjeg brata koji uopšte ne veruje u dedicu sa poklonima i vilenjake! Buddy shvata kako je njegov zadatak da spasi Božić za svoju porodicu, Njujork i ceo svet.

Deda Mraz

Razvedeni Scott Calvin zgrožen je saznanjem da su njegova bivša žena i njen muž pokušali – bezuspešno – da saopšte njihovom šestogodišnjem sinu da Deda Mraz ne postoji. Na Badnje veče, Scott čita knjigu Noć pre Božića, ali čuje da ima neočekivanog posetioca na krovu. Kada se uplaši Scottovog dozivanja i padne s krova, aktuelni Deda Mraz nestaje i za sobom ostavlja sanke sa osam irvasa i odelo s instrukcijama za oblačenje ukoliko se njemu nešto desi. Scott oblači odelo i seda u sanke kojima putuje iznad grada ubacujući poklone kroz dimnjake, sve dok ne stigne na Severni pol i od grupe vilenjaka sazna da je sada on Deda Mraz. Charlie je ponosan na novi posao svog tate, iako je Scott ubeđen da sanja. Sve dok mu kosa ne postane bela, brada odbija da ostane obrijana, neobjašnjivo se ugoji i iznenada počne da gaji ljubav prema brzoj hrani… Sad kada je konačno prihvatio tu činjenicu, ostaje samo jedan problem: kako da sakrije tajnu od svoje sumnjičave porodice?

The Christmas Chronicles

Netfliksov film iz 2018. godine, dobio je nastavak prošle godine, u kom se pojavljuje većina stare ekipe. Radnja prvog dela počinje kada dvoje dece vide Deda Mraza i odluče da uskoče u njegove sanke s irvasima. Međutim, sanke će se ubrzo pokvariti i pasti, a pokloni izgubiti, pa je na deci i Deda Mrazu da spasu Božić i pronađu način da svima isporuče poklone.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @marielouduvillier
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top