Kultne coffee table knjige koje će osvežiti svaki enterijer

Dolazak jeseni mnoge je inspirisao da osveže svoje domove, a coffee table knjige jedan su od najboljih načina da dnevnom boravku date završni touch. U poslednjih desetak godina ove knjige deo su gotovo svih impresivnih enterijera i detalj koji unosi instant luksuznu atmosferu. Kao što im samo ime kaže, ideja je da ih držite na stočiću za kafu, a predstavljaju stilski simbol i znak svojevrsnog prestiža.
Mada je funkcija ovih knjiga prvenstveno dekorativna, između masivnih korica sa upečatljivim naslovima, po pravilu se krije kvalitetan sadržaj, a uglavnom je reč o bogatoj retrospektivi na određenu temu. Osim toga, odlikuje ih i umetnička vrednost jer najčešće donose raskošne fotografije ili ilustracije poznatih fotografa i umetnika, a kreativno vođstvo pod kojim su nastale vidljivo je na svakoj stranici. Ukoliko želite da svoj enterijer osvežite coffee table naslovnom, u nastavku vam donosimo nekoliko predloga.

GRACE: THIRTY YEARS OF FASHION AT VOGUE

Ako volite modu, ovo je svakako knjiga koja bi trebalo da se nađe na vašem stočiću za kafu. Legenda savremene mode Grade Coddington počela je karijeru kao model, a nakon što su joj u 27. godini sugerisali da je već stara da bi bila manekenka, odlučila je da se okuša kao stilistkinja. Čak tri decenije radila je u američkom Vogueu, a iza nje su blistave saradnje sa nekim od najvećih brendova današnjice. Na više od 400 strana, ova knjiga upoznaje nas sa njenim radom, a donosi i legendarne fotografije umetnika, kao što su što su Patrick Demarchelier, Guy Bourdin, Elle von Unwerth, Herb Rits, Juergen Teller, Steven Meisel, Peter Lindbergh…

ANNIE LEIBOVITZ AT WORK

Tokom 40 godina karijere, objektiv čuvene fotografkinje Annie Leibovitz zabeležio je mnogo toga, a u ovoj knjizi imate uvid u retrospektivu njenih najznačajnijih radova. Na oko 300 strana, čekaju vas portreti kraljice Elizabethe II, zatim portreti holivudskih zvezda u film noir stilu koje je radila za Vanity Fair, kao neke od legendarnih fotografija novijeg doba, poput Ben Stillera sa rogovima. Međutim, osim impresivnih fotografija, ova knjiga donosi i podjednako impresivnu priču, koja je neka vrsta memoara umetnice i njenog osvrta na savremene fenomene. One koji vole fotografiju posebno će obradovati činjenica da se u knjizi nalaze informacije o opremi i tehnikama koje je koristila.

ATLAS OF MID-CENTURY MODERN HOUSES

Ako se istinski ljubitelj arhitekture ili vas uskoro čeka selidba, ovaj naslov je kao stvoren za vas. U pitanju je knjiga između čijih se korica nalazi impresivna kolekcija 400 najglamuroznijih kuća iza kojih stoji više od 290 poznatih arhitekata, kao što su Marcel Breuera, Richarda Neutre, Alvara Aaltoa, Ocara Niemeyera… Pored toga, tu su neverovatne kuće manje poznatih dizajnera širom sveta.

HOLIDAY: THE BEST TRAVEL MAGAZINE THAT EVER WAS

Knjiga posvećena čuvenom časopisu Holiday Magazine, koji je izlazio od 1946. do 1977. godine, svakako će biti zanimljiva svim ljubiteljima putovanja. Autorka naslova je Pamela Fiori, koja je radila za magazin od 1968. godine, iz prve ruke otkriva kontekst vremena u kome su se smenjivali glamur i turbulencije na svetskoj političkoj sceni, dok je istovremeno advertajzing industrija beležila neverovatne uspehe. Inače, Holiday Magazine bio je prepoznatljiv po inovativnom izdanju, ambicioznom izboru fotografa sa kojima je sarađivao, kao i po saradnji sa kredibilnim autorima i novinarima, među kojima su, između ostalih, Ernest Hemingway, Joan Didion, Truman Capote…

EAT DRINK NAP

Ova fascinantna knjiga o kuvanju, stilu i dekoraciji stiže iz Soho Housea – vodećeg svetskog privatnog kluba sa lokacijama u Majamiju, Njujorku, Holivudu i Čikagu. Tokom 17 godina ovaj brend usavršio je umetnost zabave: kako da nateraju ljude da se osećaju kao kod kuće, kako da kuvaju hranu koju vole, kako da sobu učine elegantnom, ali prijatnom, kako organizovati proslavu, postaviti pravo osvetljenje, napraviti koktel, dizajnirati spavaću sobu, napraviti umetničku kolekciju. Ova raskošna knjiga sa predgovorom osnivača Nicka Jonesa i fotografijama vodećih fotografa hrane i enterijera Marka Seelena i Jeana Cazalsa, otkriva čitaocima tajne načina rada Soho Housea. Prepuna je recepata i saveta za uređenje enterijera, pa bilo da tragate za vrhunskim receptima ili su vam potrebni saveti kako da izaberete odgovarajuću sofu za dnevnu sobu, ovde ćete pronaći rešenje.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessie_bush
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top