Deset filmova koje bi svaka žena trebalo da pogleda (bar jednom u životu)

Jake i hrabre žene oduvek su nam bile inspirativne čak i kada su samo filmski junaci čiji je karakter dramski pisac pažljivo osmislio. Ukoliko ste izgubili motivaciju, pogledajte jedan od klasika s naše liste u kojima su glavni likovi odlučne i samosvesne žene koje će vas sigurno osnažiti. Neki od njih su snimljeni su prema istinitim događajima, neki su čista fikcija, a zajedničko im je to da govore o ženskoj snazi, mudrosti i slobodi.

ŽIVOT U RUŽIČASTOM

Ovo je jako duboka i osećajna biografska priča o francuskoj divi Edith Piaf, čiji je život ličio na borbu za pravo na život, pravo da peva i voli. Ova priča je postala remek-delo, jer je na majstorski način prenela atmosferu Pariza, ludog, divljeg i istovremeno očaravajućeg, koji se čini slatkim i romantičnim samo onima koji ga ne poznaju dobro.

DEVOJKA OD MILION DOLARA

Ovaj film ne ulepšava stvarnost. On pokazuje svu surovost života, onakvom kakva jeste. Život nas izaziva i samo odlučan, hrabar i uporan čovek može da mu odgovori i da pristane na bitku. Reditelj Clint Eastwood je vrlo dobro primetio detalje, a glumci su proživeli sve te emocije i preneli nam ih.

ĐAVO NOSI PRADU

Svet mode i glamura nesumnjivo je lep. Ali koliko je lep, toliko je i surov. Bilo koja sitna greška može vas svrgnuti s vrha Olimpa. Ovaj film, naravno, nije epohalan niti su tvorci imali takve pretenzije. Ali je zato odličan. Lagan, prijatan, s dobro osmišljenom pričom, koji su donele sjajne Meryl Streep i Anne Hathaway.

PUT PROMENE

Da li je moguće da gledalac uđe u život bračnog para s dvoje dece, koji proživljavaju krizu, sredinom 20. veka u SAD-u? Ali pred kraj filma ćete shvatiti da sve što ste upravo videli, u stvari govori i o vama. Možete, kao i glavni junaci da planirate da odete iz beznadežnog položaja u Parizu. Ali nije sve tako jednostavno. Mesto boravka možete promeniti, ali od sebe ne možete pobeći. Ako je u vama praznina, gde god da ste, s kim god da ste, tuga vas neće ostaviti.

KRALJICA

Film „Kraljica“, reditelja Stepehena Frearsa, jedan je od boljih i uzvišenijih filmova o teškom periodu britanske kraljevske porodice, nakon pogibije princeze Diane. Kako je biti kraljica, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih reči, da li da se prepusti emocijama ili da se drži, kao što i priliči monarhu? Nije uzalud u prologu filma stih Sheakspeara. Ali ako su se Sheaksperovi junaci borili protiv neprijatelja mačevima i strelama, u današnje vreme se bitka vodi pomoću kamera i mikrofona. I to zahteva odgovarajuću snagu.

ERIN BROKOVICH

Ovo je priča o istovremeno jakoj i slaboj ženi. Međutim, zbog okolnosti u kojima se našla, obične ženske slabosti su za Erin nedopustiv luksuz. Možda ona nije uopšte genije, ali upornost i neravnodušnost prema tuđim sudbinama omogućavaju joj nešto nemoguće – da pobedi moćnu korporaciju, koja u pravom smislu reči truje živote ljudi. U trenutku kad dižete ruke od svega, samo pogledajte ovaj film.

FRIDA

Sjajan film o sjajnoj ženi, o buntovnoj prirodi, o nezadrživoj želji, o energiji poput nabujalog izvora. Frida je imala 20 godina kada se udala za najpoznatijeg umetnika u Meksiku – Diega Riveru, ne tako mladog, bogatog i razvratnog. Ovaj film govori o Fridi, ne samo kao genijalnom umetniku, već i kao ženi, kojoj su na prvom mestu bili ljubav i porodica. Posebnu pažnju zaslužuje muzika.

JEDI, MOLI, VOLI

Ovaj film, snimljen prema autobiografskoj knjizi, predstavlja jednostavan recept protiv depresije. Izaberite bilo koje tri zemlje na I, odmah krenite na putovanje i počnite da upoznajete sebe. Glavnoj junakinji, koju igra Julia Roberts, to je pošlo za rukom.

ELIZABETH

Još jedna predivna priča o tome kako nije lako biti kraljica. Ali ovaj film nije toliko o istoriji i monarhu, koliko o čoveku. Elizabeta I, žena koja nije pripadala sebi nijednog minuta, lišena čak jednostavnih životnih radosti. Neizvesnost, strah, izdaja, doživljaji, veličanstvenost – sve je ovo obuhvaćeno epopejom, s jedinstvenim scenarijem, raskošnim kostimima i zadivljujućim bravurama glumaca.

GLAVA U OBLACIMA

Glava u oblacima nije samo naziv filma. To je stanje duše u kojem su junaci, stanje blagog bezumlja, uzvišene patnje, kojima nema mesta na zemlji. Oni vuku naviše, pa se zato udaljavaju od sveta. U filmu je mnogo estetike, ali i tragičnosti koja ne gubi sjaj čak ni u momentu dok vene. Ovo je prava studija o najtajnovitijoj pojavi u svemiru – o čovekovom srcu.

ELEGIJA

Postoje filmovi koji potresu gledaoca do dubine duše, i prodiru u sve nervne završetke. Ovo je jedan od njih. Priča profesora koledža Davida Kepesha i mlade bezgrešne Kubanke Consuele Castillo, negde duboko u nama rastavlja sve tačke nad i, i već znamo ko je pored nas, ko jednostavno nije, a ko je dušom pored nas.

AMELIE

Maštovita Amelie nalazi u svom kupatilu tajni prolaz sa starim igračkama i počinje da razmišlja da vrati to blago zakonskom vlasniku. Ovaj dobri postupak menja njen život i ona počinje da se meša u živote drugih na potpuno neočekivan način. Film je preokrenuo i naše živote, a bez predivne muzike Yanna Tiersena, već je nemoguće zamisliti Pariz.

7 DANA I NOĆI S MARILYN

Odigrati Marilyn Monroe je pravi izazov. Ali glumica Michele Williams odlično je odgovorila tom zadatku. Pošlo joj je za rukom da oživi sliku kokete i male devojčice, sigurne u sebe, ali koja se boji celog sveta i ljudi. Film treba pogledati ne samo zbog Marilyn, već i zbog predivne atmosfere. I poverovaćete da se može stići do zvezda.

ČELIČNA LADY

Film nije prošao bez patetike, ali Maryl Streep je kao i uvek sve spasila. Istovremeno je sačuvan i lik Margaret Tacher, pred kojim se samo treba pokloniti jer je bila političar koji voli da deluje u svakoj situaciji. Žena koja bira karijeru. Lider zemlje koji može da ode na vreme i s dostojanstvom.

COCO BEFORE CHANEL

Film o jakoj ženi koja se nije plašila da se suprotstavi društvu s moralom, uskim korsetima, karnevalskim haljinama… Neki kažu da je film dosadan i monoton, ali će pre biti da nije brz i da je u tome njegova lepota. Ovo ostvarenje liči na život, u njemu nekada sve ide polako, a nekada leti brzinom misli. I neprevaziđena Audrey Tautou u ulozi Coco Chanel.

Foto: IMBd

Podeli

Scroll to Top