Filmovi i serije zbog kojih ćete poželeti da (ponovo) posetite Španiju

Špansku kinematografiju zavoleli smo još početkom devedesetih godina uz filmove kao što su Šunka, šunka ili Kika, a u međuvremenu smo se zaljubili u još mnogo drugih ostvarenja koja dolaze iz te mediteranske zemlje. Volimo ih zato što su po pravilu ispunjena jedinstvenim vizuelnim prizorima, a neretko su propraćena i odličnom muzikom i glumačkim bravirama. S druge strane, poslednjih godina čitav svet zahvatila je opsesija španskim serijama koje su postale pravi fenomen. Maniju je pokrenuo sada već kultni naslov La Casa de Papel, koji je nedavno dobio i spin-off pod nazivom Berlin, a potom i serije kao što su Elite ili The Innocent. Bez obzira na to da li i dalje više volite da uživate u kvalitetnim filmovima ili ste ljubitelj bindžovanja, u nastavku vam donosimo neke od najboljih španskih filmova i serija zbog kojih ćete poželeti da (ponovo) posetite tu zemlju.

ŠUNKA, ŠUNKA

Španska komedija s elementima drame i erotike odavno je stekla kultni status, a ovo je ujedno i prvi film Oskarovke Penelope Cruz, koji je snimila kada je imala samo 18 godina. Ona u filmu igra Silviju, radnicu u fabrici donjeg veša, koja je u vezi sa Jose Luisom, izvršnim direktorom i sinom vlasnika kompanije. Kada Silvia zatrudni, Jose Luis obećava da će je oženiti, što se neće dopasti njegovim roditeljima. Kako bi ih razdvojila, njeogova majka unajmljuje Raula, potencijalnog modela i borca s bikovima, koji dobija zadatak da preotme Silviju njenom sinu.

VRATI SE

Mada volimo sve filmove Pedra Almodovara, ovaj nam je posebno drag. Prožet je španskom tradicijom, estetikom i menalitetom, a glavnu ulogu i ovog puta tumači genijalna Penelope Cruz. Ona u ovom ostvarenju igra Raimundu, ženu koja živi u Madridu sa ćerkom Paulom i indiferentnim i naslinim suprugom Pacom. Važnu ulogu u njenom životu igra i sestra Paula koja radi kao frizerka, a budući da su njihovi roditelji davno poginuli, ostala im je samo teta Paula koja i dalje živi u malom selu i govori o njihovim roditeljima kao da su još živi. Kad teta Paula umre, Raimunda i njena sestra odlaze u selo i ostaju tamo neko vreme, ali boravak u rodnom mestu izvući će na površinu mnoge tajne iz prošlosti.

SPANISH APARTMENT

Šarmantan francusko-španski film prati Parižanina Xaviera koji, nakon primamljive ponude poslodavca, odlučuje da nastavi obrazovanje na fakultetu u Barseloni, gde spletom okolnosti počinje da živi u stanu u kojem žive i drugi strani studenti. Tokom lude godine u Španiji, Xavieru se menjaju pogled na ljubav, prijateljstvo i svrhu života, a sve to kroz lude i nezaboravne mladalačke avanture u sunčanoj Barseloni.

LJUBAV U BARSELONI

Mada ovaj film nije rađen u španskoj produkciji, uz jedno od najboljih ostvarenja Woodyja Allena sigurno ćete se osećati kao da ste upravo otputovali u tu zemlju. Radnja prati konvencionalnu Vicky (Rebecca Hall), koja će se uskoro udati za Douga (Chris Messina), ali pre toga odlazi u Španiju s nekonvencionalnom i prilično otvorenom prijateljicom Cristinom (Scarlett Johansson). Zaplet nastaje kada devojke upoznaju šarmantnog i razvedenog slikara Juana Antonija Gonzala (Javier Bardem), a potom i njegovu bivšu ženu Mariju Elenu.

ZLATNO DOBA

Još jedan kultni naslov, koji je 1992. osvojio Oskara za najbolji strani film. Radnja se odvija početkom tridesetih, u vreme građanskom rata kada su se sukobile republikanska vojska i monarhija. Među republikancima se našao i mladi Fernando, kome se rat nije baš dopao, pa je dezertirao, zbog čega je bio uhapšen. Po izlasku iz zatvora upoznaje starca Dona Malona, koji ga poziva u svoju raskošnu vilu, gde će uz hranu i piće raspravljati o politici. Međutim, u trenutku kada se Fernando polako sprema da krene dalje, u vilu dolaze četiri prelepe ćerke domaćina: nedavno razvedena Clara, atraktivna lezbejka Violeta, intrigantna Rosío i najmlađa Luz. Iako vaspitavane u strogom katoličkom duhu, jedna po jedna zavodiće Fernanda, koji se zaljubljuje u sve četiri sestre.

LA CASA DE PAPEL

Jedna od najgledanijih serija svih vremena prati misterioznog i inteligentnog Profesora koji okuplja grupu talentovanih kriminalaca ne bi li napravili pljačku veka. Prve dve sezone fokusirane su na pljačku štamparije novca u Madridu, dok u kasnijim sezonama preživeli članovi bande napadaju centralnu Banku Španije. Ako ste propustili ovu seriju, obavezno je pogledajte.

ELITE

Ovo je napeta tinejdžerska serija u kojoj se prepliću kritika društva, sociopatske ličnosti i odnosa između bogatih i siromašnih. Radnja počinje ubistvom da bi se kasnije razvila u misterioznu i slojevitu priču o tome kroz šta prolaze današnji adolescenti. Svi likovi koji su daleko od mainstream profila tinejdžera dali su svoj doprinos ovoj seriji i učinili je toliko posebnom i drugačijom od onih na koje smo navikli. Red droge, feminističkog seksa, AIDS i brojni drugi društveni fenomeni koji su obično stavljeni na marginu kada su u pitanju teen serije, ovde su dobili svoje mesto i u svoj svojoj težini i ozbiljnosti naglašavaju genijalnost ove TV sage.

WHO KILLED SARA

Napeta serija postepeno nam otkriva šta se dogodilo Sari, sestri Alexa Guzmana koji je proveo 18 godina iza rešetaka, jer mu je neko smestio da je ubio sopstvenu sestru. Nakon što konačno izađe iz zatvora, Alex pokušava da dokaže da iza Sarine smrti stoji destruktivna porodica Lazcano. Međutim, na putu osvete suočiće se s mnogim činjenicama i tajnama koje će ga odvesti u neočekivanom pravcu.

THE INNOCENT

Mada ova serija ima elemente šunda, publika je obožava jer je brza i drži vas prikovane za ekran, a dobila je i neočekivano dobre kritike, u kojima su posebno pohvaljene izvedbe glavnih glumaca – Marija Casasa i Aure Garrido. Priča prati Matea (Casas), mladića koji je kao student u neočekivanoj uličnoj svađi nehotice ubio čoveka i zbog toga završio u zatvoru. Iza rešetaka se transformisao, ali i upleo u brojne skrivene drame o kojima saznajemo kroz flashbackove. Tokom jednog kraćeg izlaska iz zatvora upoznaje Oliviju (Garrido) s kojom stvara prisan odnos, ali će se njihovi životi isprepletati tek posle Mateovog izlaska iz zatvora.

WHITE LINES

Još jedna napeta špansko-engleska serija s elementima kiča koja je idealna za bindžovanje. Radnja se vrti oko misteriozne smrti Britanca Alexa Collinsa, koji je pre 20 godina nestao na Ibici, gde je došao s ciljem da postane poznati DJ. U prvoj epizodi pronađeno je njegovo telo, zbog čega njegova sestra Zoe odlučuje da mimo policijskih procedura otkrije šta se dogodilo i ko je ubio njenog brata.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @laura_eguizabal
Foto: Instagram, IMDb

Podeli

Scroll to Top