Ako vam se dopao Saltburn, ovo su filmovi koji bi trebalo da se nađu na vašoj „must watch“ listi

Film Saltburn definitivno se na samom početku godine nametnuo kao glavna tema kako na društvenim mrežama tako i u realnom životu. Psihiloški triler Emerald Fennell, sa Jacobom Elordijem i Barryjem Kaoghanom u glavnim ulogama, srušio je sve rekorde gledanosti na Amazon Primeu i, što je još važnije, nikog nije ostavio ravnodušnim. Čak i oni koji nisu pogledali film nisu mogli da ne vide makar nekoliko memeova na društvenim mrežama i verujemo da uveliko znaju za scenu na groblju ili u zajedničkom kupatilu.
S druge strane, ako pripadate timu koji je bukvalno „progutao“ Saltburn, verujemo da ste bar dva dana razmišljali o ovoj kontraverznoj priči koja u mnogim segmentima ismeva aristokratsku klasu (ali je film mnogo više od toga), ali sada želite još ovakavog sadržaja. Ne brinite, tu smo da pomognemo. U nastavku vam donosimo 12 naslova koji su jednako zanimljivi i šokantni.

TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI (1999)

Saltburn vas je verovatno najočiglednije podsetio na kultni film iz 1999. godine pa ako ne spadate u grupu onih koji su toliko puta pogledali ovo ostvarenje, možda je sada dobar trenutak da se podsetite još jedne priče o skromnom dečku koji pravi potpuni haos u svetu bogatih i privilegovanih. U pitanju je film koji je nastao prema istoimenoj priči iz 1955. godine, a prati Toma Ripleyja (Matt Damon) koji ulazi u život atraktivnog i bogatog Dickieja Greenleafa (Jude Low). Ta prilika stvara intrigu koja vodi do zaljubljenosti i opsesije. Međutim, Ripley ubrzo shvata da ne može da ima ono što voli pa odlučuje da to i uništi.
Film je dostupan na platformi Netflix.

SLATKE MALE TAJNE (2018)

Baš kao i Saltburn, i u ovom filmu ćete videti otmene kuće, bogate ljude, obrte, ubistva i više nego očigledne gej prizvuke. Slatke male tajne prate blogerku Stephanie Ward (Anna Kendrick) i njenu najbolju prijateljicu, glamuroznu Emily Nelson (Blake Lively) koja jednog dana nestaje nakon što zamoli Stephanie da pokupi njenog sina iz škole. Stephanie pokušava da otkrije istinu vezanu za iznenadni nestanak svoje najbolje prijateljice, ali u tom procesu preuzima čitav njen život. Slatke male tajne prepune su obrta, od kojih ćete neke, kao u Saltburnu, očekivati već na početku filma dok će vas drugi šokirati.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

IŠČEZLA (2014)

Prelepa Rosamund Pike, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu, nije jedina spona između ostvarenja Saltburn i Isčezla, mada bi možda bila dovoljna. Deseti igrani film Davida Finchera počinje kada pisac Nick (Ben Affleck) prijavljuje da je njegova žena (Rosamund Pike) nestala na dan njihove petogodišnjice braka. Međutim, ubrzo će svi pomisliti da ju je zapravo on ubio. Negde na sredini filma dešava se neverovatan obrt koji će vas sigurno šokirati, a samo ćemo vam reći da, za razliku od Saltburna, gde se Rosamund upliće u mrežu koju plete Barry Kaoghan, ovde je ona ta koja postavlja zamke.
Film je dostupan na platformi HBO Max.

OKRUTNE NAMERE (1999)

Najjednostavnije rečeno, ovo je film o lošim ljudima koji uglavnom rade loše stvari sve dok jedan od njih ne poželi da bude manje loš. Radnja je smeštena u Njujork 90-tih godina i sadrži mnoge kontroverzne elemente: lezbijski seks, incest, laži, nemoral, ali i niz drugih, ništa manje intrigantnih „sastojaka“. Oslanja se na kultni roman Opasne veze, ali se radnja odvija u internatu elitne privatne škole. Sebastian, koga igra Ryan Phillipe, pokušava da spava sa Annette (Reese Witherspoon), direktorovom ćerkom, da bi dobio opkladu sa svojom polusestrom Kathryn (Sarah Michelle Geller) dok istovremeno među njima postoje nejasne incestne vibracije.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

UBISTVO SVETOG JELENA (2017)

Ako vam je Barry Keoghan donekle bio simpatičan u ulozi Olivera u Saltburnu, ne verujemo da ćete imati imalo naklonosti prema njemu u ovom filmu. U psihološkom trileru Jorgosa Lantimosa, Keoghan igra tinejdžera Martina, koji je opsesivno fasciniran bogatim doktorom (Colin Farrell) i njegovom suprugom (Nicole Kindman). Ovo je ona vrsta filma koji će vas naterati da se naježite i da se pitate postoji li lek za njegovu okrutnost.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

KLUB NASILJA (2014)

Nepisana pravila oksfordske hijerarhije jasno su postavljena u Saltburnu – Felix pripada, a Oliver ne. U Klubu nasilja, dobijamo sedište u prvom redu da vidimo šta rade bogati i privilegovani na ovom univerzitetu. Glavni junaci su Alistair i Miles, studenti prve godine koji pripadaju grupi imućnih, ali još nisu deo elitnog Kluba nasilja. Kulminacija se događa na godišnjoj večeri koja se završava seksualnim napadom i fizičkim zlostavljanjem.
Film je dostupan na platformi Apple TV.

KUVAR, LOPOV, NJEGOVA ŽENA I NJEN LJUBAVNIK (1989)

Saltburn estetski nesumnjivo podseća na ovaj film Petera Greenwayja iz 1989. U pitanju je visoko estetizovano ostvarenje čiji svaki kadar podseća na sliku sa mnogo crvene boje, a osim slične estetike, sa Saltburnom ga povezuje i radnja koja se bavi moćnim i bogatim slojem i onima koji zbog njih pate. Priča prati ženu (Helen Miller) kojoj je dosadio muž, vođa kriminalističke bande, te u njegovom restoranu otpočinje vezu sa povučenim prodavcem knjiga.
Film je dostupan na platformi Apple TV.

THOROUGHBREDS (2017)

Film poput Saltburna u fokus stavlja pripadnike više klase, ovog puta američke, a glavne junakinje su dve potpuno različite tinejdžerke. Lily (Anya Taylor-Joy) i Amanda (Olivia Cooke) su imućne devojke iz predgrađa Konektikuta, koje se, nakon godina razdvojenosti, ponovo se sreću. Dok je Lily odrasla u umišljenu i popularnu tinejdžerku, Amanda je postala društveni izopštenik britkog jezika. Iako se ove dve potpuno različite devojke u početku ne podnose, povezaće ih jedna stvar – mržnja prema Lilynom strogom očuhu.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

MENI (2022)

Meni pripada eat the rich kategoriji, ali bukvalno. Ako volite ostvarenja sa mučnim preokretima, ovaj film će vam se sigurno dopasti. Radnja prati mladi bračni par koji sa grupom bogatih i privilegovanih putuje na udaljeno ostrvo kako bi jela specijalitete koje priprema čuveni šef kuhinje (Ralph Fiennes). Međutim, svaka osoba dovedena je na ostrvo sa namerom jer kuvar planira da im se osveti tako što će ih sve pobiti. Njegove namere prozreće samo jedna mlada žena (Anya Taylor-Joy) koja možda ima dovoljno pameti da ga nadigra.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

STOKER (2013)

Uvrnut i uznemirujući triler vizuelno podseća na kataloge brenda Ralph Lauren u kojima sve pršti od luksuza. Na samom početku filma upoznajemo Indiju (Mia Wasikowska) i njenu nestalu majku Evelyn (Nicole Kidman) nakon iznenadne smrti oca. Na njegovoj sahrani, pojavljuje se njegov do tada nepoznati brat, neverovatno zgodan Matthew Goode i mnoge stvari tada postaju čudne.
Film je dostupan na platformi Prime Video.

ZAVRŠNI UDARAC (2005)

Priča o prevari i izdaji u kojoj su strastvene veze između glavnih junaka jednako zavodljive kao i moć bogatsva. Radnja prati Chrisa Wiltona, koji je upravo okončao tenisku karijeru, i počinje da radi kao instrktor u klubu u kome treniraju pripadnici aristokratije. Tamo upoznaje Toma Hewetta, sina uspešnog poslovnog čoveka, sa kojima postaje prijatelj. Chris će uskoro upoznati i njegovu sestru Chloe sa kojom će se veriti, ali i Tomovu verenicu Nolu sa kojom će započeti strastvenu aferu. Međutim, dvostruki život koji vodi stvora veliki pritisak zbog čega će Chris preduzeti drastične mere.
Film je dostupan na platformi Apple TV.

SANJARI (2003)

Film Bernarda Bertoluccija podjednako je dekadentan kao i Saltburn, a govori o seksualnom buđenju troje mladih studenata. Naime, Amerikanac Matthew provodi burno proleće 1968. u Parizu uglavnom gledajući filmske klasike u kinoteci, dok ulice ključaju od studentskih demonstracija. U kinoteci upoznaje neobičan par svojih vršnjaka – lepu Isabelleu i njenog brata Thea koji ga uvode u svoj dekadentni svet.
Film je dostupan na platformi Prime Video

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top