Hormonske akne česta su pojava u odraslom dobu, evo kako da ih prepoznate i suzbijete

Hormonske akne uglavnom se javljaju na donjem delu lica, dekolteu i leđima

Statistika kaže da se više od 50% odraslih žena, u nekom periodu života, suočava sa problemom akni, mitisera ili drugih upalnih procesa, zbog čega se na ovaj problem gleda kao na najrasprostranjeniju kožnu bolest zapadnog sveta. Uzroci pojave bubuljica mogu biti različiti, kao što su fluktuacija hormona, stres, nezdrava ishrana, neredovan san, zagađenja iz spoljne okoline ili loša nega (pre svega neredovno ili površno čišćenje lica kojim se ne uklanjaju svi ostaci make-upa i nečistoće s kože). Najupornije među njima su takozvane hormonske akne koje nastaju zbog disbalansa estrogena, progesterona i testosterona, a najnovija istraživanja pokaziju da čak i pojačano lučenje kortizola (hormona stresa) povećava proizvodnju ulja u koži.

Sigurni pokazatelji da imate hormonske akne

Upalni procesi na koži uzrokovani hormonskim disbalansom javljaju se zbog pojačanog lučenja testosterona usled čega koža proizvodi više masnoće, a to podstiče nastanak akni. Ovi upalni procesi javljaju se na licu (uglavnom na donjem delu), dekolteu i leđima, postaju intenzivniji tokom mesečnog ciklusa i najduže se leče.

TERAPIJA

Kada je reč o kozmetičkim sastojcima koji su najefikasniji u borbi protiv akni, to su prvenstveno benzoil peroksid i salicilna kiselina. Benzoil peroksid predstavlja najefikasnije jedinjenje za borbu protiv bakterija koje ima bolji učinak čak i od antibiotika. On će uništiti sve bakterije koje stvaraju bubuljice, a ujedno će i zaštiti kožu od ponovne pojave akni. S druge strane, salicilna kiselina čisti pore i umiruje upalne procese, a pritom vrši i eksfolijaciju kože. Dobra opcija su i retinoidi koji deluju protivupalno i komedolitički.

Hormonske pilule

Ukoliko vam kozmetički preparati ne pomažu, jedan od najsigurnijih načina da se rešite akni jeste da, uz konsultaciju sa lekarom, krenete sa hormonalnom terapijom. Kao što smo već rekli, višak testosterona glavni je okidač za pojavu akni, a estrogen koji se nalazi u kontraceptivnim pilulama uravnotežuje taj efekat i sprečava upalne procese. Postoji 4 generacije kontraceptivnih pilula, a načnici su nedavno otkrili da je 2. generacija pilula zapravo sigurnija od novijih generacija, pa se one najčešće i preporučuju.

Zdrave navike

Zdrav način života, takođe, utiče na kvalitet kože, a to pre svega podrazumeva optimalnu hidrataciju, redovan san, fizičku aktivnost i izbegavanje stresnih situacija. Veliku ulogu ima i ishrana, pa bi trebalo izbegavati prerađenu hranu i namirnice bogate skrobom i šećerima, a na akne loše utiče i mleko. S druge strane, preporučuju se probiotici, omega-3 masne kiseline, riba, sveže povrće…

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @holliemercedes
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top