Istražili smo zašto je nijacinamid sve popularniji kožmetički sastojak

Kada govorimo o aktivnim kozmetičkim sastojcima na koje se poslednih godina najčešće oslanjamo, na samom vrhu liste su hijaluronska kiselina, retinol, vitamin C, AHA i BHA kiseline, a sve češće i nijacinamid. Reč je o obliku vitamina B3 koji je već dugo sastavni deo različitih preparata za negu kože, ali je među korisnicima tek nedavno postao popularan. Za razliku od gore pomenutih aktivnih sastojaka, dejstvo nijacinamida ne može se jednostavno objasniti jer ima veliki broj supermoći. Istražili smo ih sve, a u nastavku vam otkrivamo kako deluje na kožu.

ŠTA JE NIJACINAMID?

Nijacinamid je oblik vitamina B3, koji je rastvorljiv u vodi i sastavni je deo mnogih topikalnih proizvoda za negu. Na kožu deluje tako što joj pomaže da zadrži vlagu, reguliše proizvodnju sebuma, vraća sjaj i rešava problem neujednačenog tena, ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora, i što je najvažnije – ojačava zaštitnu barijeru. A kada je zaštitna barijera kože jaka, ona ima sposobnost da se odbrani od štetnih uticaja iz spoljke okoline, a da u sebi zadrži vlagu i druge dobre stvari.

KAKO DELUJE NA KOŽU?

Kada se primenjuje topikalno, nijacinamid sprečava gubitak vode iz kože zbog čega je ona hidrirana, a samim tim i meka, glatka i sjajna. Vremenom podstiče i proizvodnju kolagena te deluje na bore i fine linije na koži, a njegova sposobnost da lučenje sebuma stavi pod kontrolom i druga antiinflamatorna svojstva čine ga idealnim sastojkom za osobe sa masnom kožom. U krajnjoj liniji, niacinamid deluje i na hiperpigmentacijske fleke jer blokira transfer melanina iz pigmentnih ćelija (melanocita) do ćelija kože.
U nekim slučajevima, uglavnom kod lečenja akni, vitamin B3 uzima se i oralno, ali većina ljudi nema nedostatak ovog vitamina pa potreba za suplementacijom, bez preporuke lekara, ne postoji. Namirnice bogate vitaminom B3 su riba, piletina, ćuretina, zeleno povrće, orašasti plodovi, semenke…

KO SVE MOŽE DA KORISTI OVAJ SASTOJAKA?

Jedna od stvari koju najviše volimo kod nijacinamida jeste činjenica da je pogodan za negu svih tipova kože, bez obzira na to da li imate izrazito masnu ili veoma suvu kožu, jeste li tinejdžer ili ste u godinama kada su anti-age preparati odavno postali deo vaše rutine. Razlog za to je činjenica da deluje na širok spektar problema – reguliše lučenje sebuma, sprečava pojavu akni, umanjuje bore, pomaže u zadržavanju vlage, umiruje upale i crvenila… Ovaj oblik vitamina B3 veoma je blag i ne izaziva reakcije, pa ga mogu koristiti i osobe sa rozaceom ili izrazito osetljivom kožom.

KAKO DA UKLJUČITE NIACINAMID U BEAUTY RUTINU?

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda sa nijacinamidom – serumi, kreme, toneri, maske za lice, pa čak i micelarna voda tako da lako možete izabrati preparat koji ćete najjednostavnije prilagoditi svojoj rutini i potrebama kože. Poželjan je i za dnevnu i za večernju negu, a nećete pogrešiti ni ako ga koristite dva puta dnevno. Lepota niacinamida krije se i u tome što je kompatibilan sa svim drugim aktivnim sastojcima, poput retinola, kiselina, peptida, vitamina C… Iako je u pitanju sastojak za koji gotovo da ne postoji mogućnost da izazove reakciju, dermatolozi preporučuju da za početak birate proizvode koji sadrže do 5% niacinamida, a tek kasnije i formulacije sa nešto većim procentom. Jer svako preterivanje se na kraju može pokazati kao kontraproduktivno.

PREPARATI SA NIACINAMIDOM SA NAJBOLJIM RECENZIJAMA

Dr. Jart+’s – Dermask Micro Jet Brightening Solution (Sephora)
The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1% (Sephora)
 Estée Lauder – Advanced Night Repair (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top