22.08.2021

Istražili smo zašto su peptidi tako moćan anti-age saveznik

U eri tetrora mladosti sve je veći broj kozmetičkih preparata čiji je glavni cilj očuvanje mladalačkog izgleda kože. Poslednjih godina jedan od najzastupljenijih termina, kada govorimo o anti-age nezi, jesu peptidi. Reč je o kratkim polimeri aminokiselinama vezanih peptidnim vezama koji imaju istu hemijsku strukturu kao i proteini, ali su manje dužine. Njihova osnovna funkcija je da podstaknu proizvodnju kolagena u koži i tako usporavaju starenje.
Skoro da ne postoji kozmetički brend koji je vođen naukom i orjentisan ka rezultatima, a da ne koristi bar nekoliko peptida u svojim formulacijama, jer osim što povećavaju sintezu kolagena, peptidi regulišu upale, podstiču zarastanje rana, smanjuju strije…

1p 6619

Postoje različite vrste peptida i nisu svi podjednako efikasni, a oni koji provereno daju dobre rezultate su: palmitoil tetrapeptid-7 koji štiti kožu i potkožno tkivo od oštećenja koja najčešće nastaju usled upala, a one su često odgovorne za oštećenje kolagena što dalje dovodi do bržeg starenja kože. Sledeći u nizu je palmitoil pentapeptid-4 čije je primarno dejstvo da stimuliše proizvodnju kolagena. Palmitoil oligopeptid podstiče regeneraciju kože tako što stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i glikosaminoglikana. Takođe, pod dejstvom ovog peptida epidermis se zadebljava i deluje u suštini kao retinol, samo je manje agresivan. Pored ovih, treba potražiti i acetil heksapeptid-8 koji opušta mišiće lica i tako ne samo da sprečava nastanak novih bora, već ublažava i postojeće.

2p 6619

Ukoliko koristite kreme ili serume s peptidima trebalo bi da prve rezltate očekujete kroz 4 do 12 nedelja od počerka upotrebe, a za efikasnije dejstvo koristite ih u kombinaciji s retinolom. Najbolje je da peptide nanosite na lice ujtru, a retinol uveče. U nastavku pogledajte neke od najefikasnijih proizvoda s peptidima.

Vichy Liftactiv Collagen Specialist dnevna nega

3p 6619

Elemis Plumping Pillow Facial

4p 6619

Drunk Elephant Polypeptide Cream

5p 6619

The Ordinary Buffet Serum

7p 6619

Revolution Multi Peptide Serum

8p 6619

Afrodita 3 Peptides Cream

9p 6619

Sisley Supremÿa Yeux Eye Serum

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@harperandharley)
Foto: Instagram (@elemis), Promo

Poslednje vesti
Ne propustite