Istražili smo zašto su peptidi tako moćan anti-age saveznik

U eri tetrora mladosti sve je veći broj kozmetičkih preparata čiji je glavni cilj očuvanje mladalačkog izgleda kože. Poslednjih godina jedan od najzastupljenijih termina, kada govorimo o anti-age nezi, jesu peptidi. Reč je o kratkim polimeri aminokiselinama vezanih peptidnim vezama koji imaju istu hemijsku strukturu kao i proteini, ali su manje dužine. Njihova osnovna funkcija je da podstaknu proizvodnju kolagena u koži i tako usporavaju starenje.
Skoro da ne postoji kozmetički brend koji je vođen naukom i orjentisan ka rezultatima, a da ne koristi bar nekoliko peptida u svojim formulacijama, jer osim što povećavaju sintezu kolagena, peptidi regulišu upale, podstiču zarastanje rana, smanjuju strije…

1p 6619

Postoje različite vrste peptida i nisu svi podjednako efikasni, a oni koji provereno daju dobre rezultate su: palmitoil tetrapeptid-7 koji štiti kožu i potkožno tkivo od oštećenja koja najčešće nastaju usled upala, a one su često odgovorne za oštećenje kolagena što dalje dovodi do bržeg starenja kože. Sledeći u nizu je palmitoil pentapeptid-4 čije je primarno dejstvo da stimuliše proizvodnju kolagena. Palmitoil oligopeptid podstiče regeneraciju kože tako što stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i glikosaminoglikana. Takođe, pod dejstvom ovog peptida epidermis se zadebljava i deluje u suštini kao retinol, samo je manje agresivan. Pored ovih, treba potražiti i acetil heksapeptid-8 koji opušta mišiće lica i tako ne samo da sprečava nastanak novih bora, već ublažava i postojeće.

2p 6619

Ukoliko koristite kreme ili serume sa peptidima trebalo bi da prve rezltate očekujete kroz 4 do 12 nedelja od počerka upotrebe, a za efikasnije dejstvo koristite ih u kombinaciji s retinolom. Najbolje je da peptide nanosite na lice ujtru, a retinol uveče, s tim što bi ovaj sastojak trebalo da izbegavamo tokom leta. U nastavku pogledajte neke od najefikasnijih proizvoda s peptidima.

Vichy – Liftactiv Collagen Specialist dnevna nega
3p 6619
Elemis – Plumping Pillow Facial
4p 6619
Drunk Elephant – Polypeptide Cream
5p 6619
The Ordinary Buffet Serum
7p 6619
Revolution – Multi Peptide Serum
8p 6619
Afrodita – 3 Peptides Cream
9p 6619
Sisley – Supremÿa Yeux Eye Serum

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@harperandharley)
Foto: Instagram (@elemis), Promo

Podeli

Scroll to Top