Koraci koje bi trebalo da preduzmete ukoliko se suočavate sa mitiserima

Uporni mitiseri, koji idu u paru sa proširenim porama, jedna su od rasprostranjenijih boljki kada je reč o koži lica i uglavnom se javljaju kod osoba sa masnom kožom. Oni koji se suočavaju sa ovim problemom najčešće na sve načine pokušavaju da ga reše, a kako biste na tom putu osigurali hepiend potrebno je da se rukovodite određenim pravilima. To prvenstveno znači da bi u svoju beauty rutinu trebalo da uključite proizvode sa aktivnim sastojcima koji pročišćavaju kožu i sprečavaju nakupljanje sebuma, nečistoća i mrtvih ćelija kože.

Kako nastaju mitiseri?

Mitiseri su, u suštini, proširene pore – mikroskopski otvori na koži koji su zapravo putevi kroz koje se luče prirodna ulja kože, a uz to predstavljaju i prirodnu ventilaciju kojom se telo oslobađa toplote putem znoja. Zahvaljujići porama organizam reguliše vlažnost i temperaturu kože i pomoću njih izbacuje sebum na površinu. Pore imamo svi i apsolutno su nam neophodne, međutim, kada se u njima nagomilaju sebum, nečistoće i mrtve ćelije kože, ovi mikroskopski otvori se šire i nastaju mitiseri.
Naučno je dokazano da je veličina pora odnosno njihova vidljivost, a samim tim i nastanak mitisera, određen genetikom, pa ako se suočavate sa ovim problemom ne znači da vam je lice prljavo ili da ste ga izazvali sami. Zapravo većina ljudi ima proširene pore, ali da biste izbegli i pojavu mitisera, porebno je da preduzmete određene korake, koje vam otrivamo u nastavku.

URADITE HIGIJENSKI TRETMAN LICA
Činjenica je da je mudro izgrađen režim nege najvažniji korak kada želite da se oslobodite mitisera, međutim, ukoliko već imate crne mitisere trebalo bi da znate da oni ne mogu da nestanu samo upotrebom odgovarajućih proizvoda. Za početak je potrebno da se mehanički uklone, a to nikako ne bi smeli da radite sami kod kuće. Ekstrakcija je korisna samo ako se izvodi na pravi način što znači da je potrebno da zakažete higijenski tretman lica. Tek kada uradite ovaj tretman, aktivni sastojci koje ćete uvesti u svoju rutinu moći će prodru u kožu i tako spreče dalje taloženje sebuma i mrtvih ćelija.

KUĆNA NEGA
Kada je u pitanju režim nege najvažnije je da imate u vidu da više nije uvek više i da je potrebno da postepeno uvodite aktivne sastojke u rutinu po redosledu koji ćemo vam objasniti u nastavku.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina (BHA) je prvi i najvažniji aktivni sastojak koji vam je potreban. Verovatno ste već čuli da je ona jedan od najdelotvornijih sastojaka kada je reč o aknama, a slično dejstvo ima i na mitisere. Njen zadatak je da uradi blagi hemijski piling kože, a kako se rastvara u ulju to joj omogućava da prodre dublje od kiselina koje se rastvaraju u vodi i pročisti i same pore. To znači da, osim što uklanja postojeće nečistoće, sprečava dalje taloženje sebuma i mrtvih ćelija.
Prilikom izbora prerata najbolje je da se opredelite za tonere koji sadrže 2% salicilne kiseline.

Nijacinamid + Cink

U poslednjih nekoliko meseci, u beauty zajednici nastao je veliki hype oko serima brenda The Ordinary koji sadrži nijacinamid i cink, mada postoje i drugi proizvođači koji nude serume sa ovim sastojcima. I zaista, kombinacija nijacinamida i cinka odlična je opcija za negu masne kože i kože sklone aknama i mitiserima. Uloga ovih seruma je da pročiste kožu i uravnoteže proizvodnju sebuma. Možete ih uvesti u beauty rutinu zajedno sa salicilnom kiselinom, a idealno je da uveče nakon čišćenja lica najpre nanesete toner sa kiselinom, potom serum sa nijacinamidom i cinkom, i na kraju hidrantnu kremu.

Maske za lice

Jednom, a najviše dva puta nedeljno, koristite maske koje pročišćavaju kožu. Najpristupačnija opcija su proizvidi na bazi gline ili aktivnog uglja mada su vam danas na raspolaganju i sheet maske sa sličnim dejstvom.

Retinoidi

Mada na pomen retinoida uglavnom pomislimo na anti-age negu, derivati vitamina A zapravo su odlični saveznici i u borbi protiv mitisera. Oni sprečavaju taloženje mrtvih ćelija koje blokiraju pore, što u prevodu znači da sprečavaju nastanak mitisera. Prilikom uvođenja ovih preparata birajte najpre formule sa niskim procentom retinola ili proizvode koji sadrže retinal palmitat i koristite ih u večernoj rutini.
Trebalo bi da imate u vidu da bi retinoide trebalo da uvedete samo ako vam kombinacija salicilne kiseline, nijacinamida i cinka i maski ne reši problem. Ukoliko smatrate da su vam potrebni, koristite toner sa salicilnom kiselinom, serum sa nijacinamidom i cinkom i nekomedogenu SPF kremu u jutarnjoj rutini, a u večernjoj serum sa retinolom i hidrantnu kremu.

The INKEY List – Retinol Anti-Aging serum (Sephora)

Napomena za kraj: Jako je važno da se pobrinete da vaša koža uvek bude čista jer će jedino na taj način pomenuti aktivni sastojci zaista biti delotvorni. To znači da bi s vremena na vreme trebalo da odlazite na higijenske tretmane lica i da se bi svake večeri trebalo da temeljno očistite kožu, najbolje tako što ćete primeniti metodu dvostrukog čišćenja.
Čišćenje lica obavezno je i u jutarnjoj rutini, ali tada će vam biti dovoljna micelarna voda kako biste uklonili ostatak proizvoda koje ste koristili u večernjoj rutini, a koje koža nije apsorbovala.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @harperandharley, Promo
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top