16.11.2021

Ovo je najefikasnija alternativa za sve čija je koža osetljiva na retinol

Verujemo da ste mnogo puta čuli da vam je nakon 30. rođendana u beauty rutini neophodan retinol ukoliko želite da sprečite pojavu bora i tamnih fleka na licu, odnosno da sačuvate mladolik i blistav izgled svoje kože. Ovakve tekstove uglavnom prate napomene da je retinol moćan derivat vitamina A koji može dovesti do iritacije kože, kao i da je potrebno vreme da se koža navikne na ovaj kozmetički sastojak. Mnogi zbog toga u startu odustaju od upotrebe retinola, a neki su već isprobali proizvode sa ovim sastojkom i uverili se u njegove nuspojave. Upotreba retinola posebno je problematična kod osetljive kože kojoj je potrebno mnogo više vremena da se navikne na ovo jedinjenje, a nekada je to čak i nemoguć proces. Ukoliko spadate u ovu grupu ili jednostavno ne želite da prolazite kroz period navikavanja, vašoj koži i dalje možete priuštiti iste benefite ako retinol zamenite retinil palmitatom.

1 retinal p

@emmahoareau

ŠTA JE RETINIL PALMITAT?

Retinil palmitat je jedna od četiri vrste retinoida koji se koriste za negu kože, uz retinoičnu kiselinu, retinol i retinal. Sva ova jedinjenja su derivati vitamina A sa sličnim prednostima za kožu, ali definitivno nisu identični, pre svega kada je reč o njihovim nuspojavama. S jedne strane ovog spektra je retinoična kiselina, poznata i kao tretinoin, koja jeste najefikasniji retinoid, ali i najviše iritira kožu. Na drugoj strani je retinil palmitat za koji se dermatolozi slažu da je najmanje efikasan, ali zato gotovo da nema neželjene efekte i zbog toga je za mnoge najbolja opcija. Retinol i retinal nalaze se u sredini, i kad je reč o efikasnosti i kad govorimo o iriracijama.

2 retinal p

@emmahoareau

KAKO DELUJE NA KOŽU

Glavne prednosti retinil palmitata iste su kao i prednosti drugih retinoida – podstiče obnuvu ćelija kože, uklanja nečistoće iz pora i ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora. Poput svojih kolega deluje i na površinske slojeve kože zbog čega ona postaje glatka i ima bolju teksturu, ali i na dublje slojeve gde stimuliše proizvodnju kolagena, pa je efikasan anti-age sastojak. Tri glavna benefita ovog sastojka su:
Ubrzava obnovu ćelija: činjenica da podstiče kožu da odbacuje stare i proizvodi nove ćelije rezultira glatkom i blistavom kožom koja ima mladalački sjaj, zatim lečenjem hiperpigmentacija i sprečavanjem pojave novih fleka na licu, kao i ujednačenom bojom tena.
Stimuliše proizvodnju kolagena: kao i drugi retinoidi, retinil palmitan prodire u dublje slojeve kože gde zapravo i nastaju bore. Na tom nivou inhibira razgradnju kolagena i stimuliše proizvodnju novog kolagena.
Neguje pore: time što ubrzava obnovu ćelija, deluje i kao eksfolijant. To znači da čisti zapušene pore zbog čega je efikasan i u borbi protiv akni i drugih upalnih procesa.

4 retinal p

@darjabarannik

NAČIN UPOTREBE

S obzirom na to da se retinil palmitat obično preporučuje osobama sa osetljivom kožom jer ima manje nuspojava u odnosu na druge retinoide, ukoliko je vaša koža jako osetljiva, možda je najbolje rešenje da prve dve nedelje korstite ovaj sastojak tri puta sedmično, zatim svakog drugog dana, da bi posle mesec dana bili sigurni da možete da uvedete retinil palmitat u svoju večernju beauty rutinu. Osobe koje nemaju osetljivu kožu, od početka mogu svakodnevno da koriste ovaj retinoid.
Preparati koji sadrže retinil palmitat nanose se uveče nakon što ste temeljno očistili lice, a potom stavite hidrantnu kremu. Oni koji imaju izuzetno osetljivu kožu mogu osetiti blago peckanje ili svrab, ali to se retko dešava.

3 retinal p

@jessicaclements

RETINIL PALMITAT I DRUGI KOZMETIČKI SASTOJCI

Kada koristite serume sa retinil palmitatom najbolje je da ih uparite samo sa hidrantnom kremom. Kao i drugi retinoidi, i ovaj dobro fukcioniše u sinergiji sa vitaminima C i E i ferulinskom kiselinom, pa se preporučuju kreme sa ovim sastojcima. Oni koji ne vole da nanose više proizvoda, mogu izabrati kreme za lice koje pored retinil palmitata sadrže i pomenute sastojke. Važno je znati da je reč o fotosenzitivnom sastojku, pa je tokom njegove upotrebe obavezno korišćenje dnevne kreme sa visokim SPF faktorom.
S obzirom na to da deluje kao eksfolijant, retinil palmitat ne bi trebalo koristiti u paru sa proizvodima koji sadrže kiseline, a posebno bi trebalo izbegavati one sa glikolnom i salicilnom kiselinom. Takođe, preporučuje se da ne koristite proizvode za piling sa abrazivnim česticama jer može doći do isušivanja kože.

PREPARATI KOJI SADŽE RETINIL PALMITAT

5 retinal p

Murad Essential-C Night Moisture

6 p retinal p

Estée Lauder Advanced Night Repair

7 retitanal

Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessicaclements
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite