Jeste li već isprobali kozmetiku sa enzimima? Evo zašto bi trebalo da je koristite

Ne znamo da li ste primetili, ali enzimi su najnoviji super-sastojak za negu kože, koji se sve češće pojavljuje na etiketama skincare proizvoda. Znamo da ste o enzimima slušali još u školi, ali ako niste marljivo učili biologiju, verujemo da ste odavno zaboravili koja je njihova funkcija. Za početak, reč je o proteinima koji imaju važnu ulogu u hemijskim reakcijama. Oni su ključni deo ćelijskog metabolizma, jer regulišu brzinu hemijskih reakcija u ćelijama bez njihovog menjanja u tom procesu. Kada se koriste u preparatima za negu, glavna funkcija enzima je da pospeše komunikaciju signala u ćelijskim membranama čime, između ostalog, poboljšavaju i dejstvo svih ostalih sastojaka u preparatu.

KAKO DELUJU: Pospešuju eksfolijaciju kože, pojačavaju dejstvo proizvoda koji popravljaju DNK, dobro funkcionišu sa drugim aktivnim sastojcima
KO BI TREBALO DA IH KORISTI: Enzimi su pogodni za negu svih tipova kože
KOLIKO ČESTO MOŽETE DA IH KORISTITE? Svakodnevno
DOBRO FUNKCIONIŠU SA: Većinom drugih aktivnih sastojaka
NEMOJTE IH KORISTITI SA: Iako dobro funkcionišu sa većinom drugih sastojaka, umerenost se podrazumeva. To znači da bi kada koristite kozmetiku sa enzimima trebalo da svedete na minimum upotrebu drugih sastojka koji vrše hemijsku eksfolijaciju, kao što su AHA kiseline ili retinol

ULOGA ENZIMA U PREPARATIMA ZA NEGU
Na vrhu liste benefiti koje imaju enzimi svakako je eksfolijacija kože. Oni razgrađuju keratin koji se nalazi na samoj površini kože i na taj način uklanjaju mrtve ćelije sa kože. Usled toga, koža postaje zaglađena i blistava, a hiperpigmentacije i upalni procesi su umanjeni. Na određeni način, njihovo dejstvo može da se uporedi sa dejstvom AHA kiselina, s tim što su mnogo nežniji za kožu.

OSNOVNE PREDNOSTI ENZIMA
Eksfolijacija: Pospešuju razgradnju keratinocita koji se postepeno obnavljaju, a koža izgleda svežije i blistavije.
Poboljšavaju dejstvo proizvoda koji popravljaju DNK: Enzimi su veoma često deo proizvoda koji vrše takozvanu popravku DNK. Obično je reč o kvalitetnim anti-age proizvodima ili o preparatima čija je glavna funkcija da saniraju oštećenja od sunca.
Bezbedni su za osobe sa osetljivom kožom: Jedna od najznačajnijih prednosti enzima jeste to što mogu da ih koriste osobe sa rozaceom, reaktivnom i veoma osetljivom kožom. Oni će poboljšati kvalitet njihove kože bez iritacija
Ne narušavaju pH vrednost kože

NEŽELJENI EFEKTI
Kao i sa ostalim sastojcima koji vrše eksfolijaciju i ubrzavaju proces obnavljanja ćelija kože, umerenost je ključna i sa enzimima. Zato je najbolje da, ukoliko se prethodno niste konsultovali sa stručnjakom, za početak proizvode sa enzimima koristite svakog drugog dana kako biste videli kako će vaša koža reagovati. Međutim, ako je vaša koža masna i veoma tolerantna, možete ih odmah uključiti u svakodnevnu rutinu.
Takođe, trebalo bi da izbegavate da istovremeno koristite enzime i retinol, jer mogu izazvati perutanje i pojavu upalnih procesa. To ne znači da proizvode sa enzimima i retinolom ne možete koristiti u isto vreme, ali ih nemojte koristiti istog dana, osim ako takvu preporuku niste dobili od pouzdanog stručnjaka ili ako vaša koža nije izuzetno masna i tolerantna.

KAKO IZABRATI PREPARAT SA ENZIMIMA?
Prva stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste u kojoj koncentraciji se nalaze u preparatu. Ukoliko se nalaze negde na dnu liste sastojaka, velika je verovatnoća da je koncentracija premala i da nećete od njih imati nikakve koristi. 
Trebalo bi da imate u vidu i da većina enzima ima kratak rok trajanja i da su osetljivi na spoljne uticaje pa bi kozmetiku sa ovim sastojcima trebalo da čuvate prema uputstvu sa ambalaže i da ih nipošto ne koristite nakon isteka roka trajanja (ovo bi uvek trebalo da se podrazumeva, ali kod kozmetike sa enzimima je veoma važno).
U nastavku vam predlažemo nekoliko proverenih proizvoda.

Elemis – Papaya Enzyme Peel
Elemis – Dynamic Resurfacing Facial Pads
Elemis – Dynamic Resurfacing Serum
Mario Badescu – Enzyme Cleansing Gel
Periccone MD – Firming Foam Mask
Periccone MD – Chlorophyll Detox Mask
Matis – Response Delicate SensiBio Peel
Sunday Riley – Brightening Enzyme Water Cream
iS Clinical – Genexs Serum

• Od proizvoda koje smo vam predložili isprobali smo Elemis i Mario Badescu preparate i možemo va, reći da su vrlo efikasni i nežni prema koži. Preporuku za ostale proizvode dali smo vam na osnovu odličnih recenzija koje imaju.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @elemis, @cheriemadeleine

Podeli

Scroll to Top